Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem na cieście francuskim to danie, które niejednej gospodyni uratowało życie. Kiedy goście pukają do drzwi, a ty oprócz kurczaka, mrożonego szpinaku i rolki ciasta francuskiego niewiele masz w lodówce, tarta sprawdza się idealnie. Jest prosta w przygotowaniu i nie potrzebuje wiele czasu w piekarniku. Do tego smakuje świetnie na zimno i na ciepło.
Tarta z ciast francuskiego z kurczakiem i szpinakiem – jak zrobić?
Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą jest banalnie prosta do wykonania, a cały jej sekret tkwi w farszu. Potrzebujemy do niego:
· 450 g mrożonego szpinaku (do tarty dużo lepiej sprawdza się mrożony szpinak, aczkolwiek można również użyć świeżych liści),
· 2 piersi z kurczaka,
· 200 g sera feta,
· 125 g sera mozzarella,
· 100 ml śmietany (30%),
· 1 jajko,
· łyżka masła,
· 2-3 ząbki czosnku,
· pieprz, sól, ulubione przyprawy do kurczaka.
Piersi myjemy i kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami i smażymy na patelni. Osobno na maśle dusimy szpinak, do którego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka i pokrojoną w kostkę fetę. Dusimy na małym ogniu. Śmietanę wymieszaną z jajkiem dodajemy do farszu. Chwilę dusimy. Mozzarellę wykorzystujemy do posypania wierzchu tarty. Tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami bazuje na tym samym farszu, do duszenia dodajemy tylko kilka (2-3) plasterków suszonych pomidorów (najlepiej z zalewy).
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem i fetą: co z ciastem
Tarta z kurczakiem i szpinakiem i fetą potrzebuje nie tylko farszu, ale i ciasta. Oczywiście możemy kupić gotowe ciasto francuskie. Rozkładamy je na formie, wysypujemy fasolą, aby nie podnosiło się do góry i pieczemy około 15 min. Następnie wykładamy farsz i zapiekamy kolejne 25-30 min. Tarta z kurczakiem szpinakiem i fetą może bazować również na domowym cieście, które bardzo łatwo wykonać, jeśli tylko oczywiście mamy chwilę czasu.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem: przepis na ciasto
Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami dobrze komponuje się również z lekko kruchym ciastem, które można wykonać w domu. Potrzebujemy do niego:
· 200 g mąki,
· 100 g masła,
· 1 jajko,
· szczyptę soli,
· odrobinę wody.
Mąkę siekamy z miękkim masłem (wyjętym wcześniej z lodówki), jajkiem i solą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy je najpierw 25 minut. Wyłożenie ciasta fasolą również jest dobrym pomysłem. Po tym czasie zdejmujemy „dodatki“, ciasto smarujemy masłem i dopiekamy jeszcze przez 5-7 minut. Dopiero na tak przygotowaną bazę wykładamy farsz.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem fit. Przepis na tartę z kurczakiem i szpinakiem
Przepis na tartę ze szpinakiem i kurczakiem nie musi być bardzo kaloryczny. Wystarczy dokonać kilku zmian w podstawowym przepisie, a łatwo można „odchudzić” to danie:
· kurczaka smażymy na odrobinie oleju kokosowego nierafinowanego;
· szpinak smażymy na oleju kokosowym lub oliwie, rezygnujemy z masła;
· dietetyczna tarta ze szpinakiem i kurczakiem potrzebuje śmietany 12%, a nie 30%;
· o połowę redukujemy ilość fety, wybieramy mozzarellę lub fetę o obniżonej zawartości tłuszczu.
Tarta z kurczakiem i szpinakiem na cieście francuskim wcale nie potrzebuje ciężkiego beszamelowego sosu. Doskonale zastąpić go może odrobina śmietany roztrzepanej z jednym jajkiem. Sporą część śmietany możemy zastąpić mlekiem. Jeśli decydujemy się na ciasto ze sklepu, zawsze możemy kupić jego wersję light. Warto jednak uważać na etykiety – czasami wersja light potrafi mieć więcej cukru i tłuszczu niż oryginał.
Tarta ze szpinakiem, fetą i kurczakiem – sos beszamelowy
Tarta ze szpinakiem i serem feta i kurczakiem nie może obejść się bez dobrego sosu. Jeśli tylko możemy pozwolić sobie na nieco bardziej obfitujące w kalorie szaleństwa, to warto spróbować przygotować sos beszamel. Powstaje on z :
· 2 łyżek masła,
· 2 łyżek mąki,
· 2 szklanek mleka,
· szczypty soli, pieprzu, oregano.
Tarta ze szpinakiem i fetą i kurczakiem uwielbia ten sos. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy tylko masa zacznie być jednolita, dolewamy trochę mleka. Porcjami dodajemy mleko, uważając, aby nie przesmażyć masy. Mieszamy do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Odpowiednio zagęszczony sos doprawiamy przyprawami, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta oraz sosem beszamelowym to tradycja gatunku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN