W sezonie letnim, gdy mamy nieograniczony dostęp do świeżych i dojrzałych owoców, warto przetestować nowe rodzaje wypieków. Alternatywą dla tradycyjnego ciasta będzie tarta z mascarpone i malinami. Poza sezonem możemy użyć owoców z puszki lub spróbować innych, dostępnych cały rok – na przykład bananów czy kiwi. Tarta może być przygotowana również w wersji wytrawnej, na przykład z kurczakiem lub warzywami.
Tarta z mascarpone – przepis na kruchy spód
Samodzielne przygotowanie spodu daje wiele satysfakcji, dodatkowo mamy pewność, że nie zostały użyte składniki, które nie powinny znaleźć się w wypieku. Niemniej jednak jest to proces czasochłonny, z uwagi na fakt, że ciasto musi spędzić sporo czasu w lodówce. Tarta z mascarpone może zostać wykonana również przy użyciu ciasta francuskiego. Jest to wersja polecana osobom, które nie mają wystarczającej ilości czasu. Musimy jednak przygotować się, iż w takim wypadku spód nie będzie tak samo kruchy. Ciasto francuskie kupimy bez problemu w każdym większym supermarkecie. Osoby, które mimo wszystko zdecydowały się na samodzielne przygotowanie ciasta, muszą zaopatrzyć się w mąkę pszenną, masło z wysoką zawartością tłuszczu, żółtka, cukier puder i odrobinę soli. Tartę z mascarpone można przygotować również w wersji bezglutenowej. W takim wypadku zamiast mąki pszennej używamy kukurydzianej lub ryżowej. Aby przyrządzić jedną porcję ciasta, potrzebujemy 30 dag mąki, 15 dag masła, 2 żółtek i 40 g cukru pudru. Bardzo ważną kwestią jest długie schłodzenie masła, to właśnie ono między innymi wpływa na kruchość ciasta. Godzina w lodówce to absolutne minimum.
Na początek przesiewamy mąkę przez sito na stolnicę. Masło wyciągamy z lodówki i siekamy nożem na małe kawałki. W tym celu najlepiej sprawdza się nóż z szerokim ostrzem. Następnie dodajemy resztę składników – żółtka, cukier i sól. Aby tarta z mascarpone i malinami była delikatna w smaku i krucha, składniki nie powinny się nagrzać. Musimy więc w miarę szybko ugniatać ciasto, najlepiej za pomocą robota kuchennego. Jeśli po połączeniu wszystkich produktów zauważymy kawałki masła w środku, nie przejmujmy się tym faktem. Niektóre przepisy nie zawierają żółtek, niemniej jednak one również wpływają na kruchość spodu. Po zagnieceniu ciasta, formujemy kulkę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki. Również zalecana jest przynajmniej godzina chłodzenia. Po tym czasie wyjmujemy masę i nie zdejmując folii, rozpoczynamy rozwałkowywanie. Następnie przekładamy spód do formy, wyklejając wpierw jej spód, a potem boki. Tarta z mascarpone może być przygotowana również w małych foremkach, zwanych tartaletkami. Dzięki temu każdy gość otrzyma swoją porcję w postaci uroczej babeczki. Grubość ciasta w każdym przypadku powinna wynosić 5 mm. Po wyklejeniu przekładamy formę do lodówki na kilkanaście minut i rozpoczynamy przygotowanie kremu.
Tarta z mascarpone i malinami – przepis na słodki krem
Najsmaczniejsze desery wcale nie muszą być bardzo skomplikowane i zawierać mnóstwa składników. Połączenie kilku prostych smaków nieraz daje najlepsze rezultaty. Tarta z mascarpone i malinami jest tego najlepszym przykładem. Delikatny smak serka zostaje przełamany słodko-kwaskowatymi malinami i chrupiącym, maślanym spodem. Oczywiście możemy użyć jeszcze innych owoców. Na pewno sprawdzą się truskawki i borówki, urozmaicając nie tylko smak, ale również wygląd deseru. Aby przygotować krem, musimy zaopatrzyć się w 30 procentową śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Pamiętajmy, aby śmietana została schłodzona przynajmniej godzinę, dzięki czemu łatwiej będzie ją ubijać. Przelewamy 200 ml do miski i rozpoczynamy ubijanie za pomocą miksera, początkowo na wolnych obrotach. Następnie zwiększamy moc i dodajemy 100 gramów serka oraz łyżkę cukru pudru. Jeśli wolimy słodsze desery, możemy zwiększyć ilość cukru. Gdy wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsta masa, przekładamy ją do lodówki.
Wracamy do ciasta. Po upływie kilkunastu minut wyciągamy formę z lodówki i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Tarta powinna spędzić w nim przynajmniej kwadrans. Na bieżąco kontrolujmy stopień zarumieniania się ciasta. Po upływie zalecanego czasu, wyjmujemy formę i zostawiamy do przestygnięcia. Tarta z mascarpone i malinami zostanie udekorowana dopiero, gdy ciasto będzie zupełnie chłodne. Jeśli przygotowywaliśmy tartaletki, foremki najłatwiej zdjąć po odwróceniu ich do góry nogami. Starajmy się jednak zrobić to bardzo delikatnie. Krem najłatwiej nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego. Udekorujmy nim całą powierzchnię spodu. Wcześniej umyte owoce gęsto układamy na samej górze. Tartę możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem i przyozdobić liśćmi mięty.
Zobacz film: Truskawkowo-pistacjowa tarta francuska.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF