Makaron z kurkami to prosty i pyszny przepis, który spełni wymagania nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy! Danie podawać można z wieloma dodatkami oraz sosami, a delikatne smaki i zapachy sprawią, że poczujemy się jak w podróży kulinarnej do słonecznej Italii.
Historia makaronu
Makaron pojawił się we Włoszech w XIII wieku, gdy Marco Polo przywiózł go z Chin. To właśnie Włosi spopularyzowali to danie i zapewnili mu niesłabnący sukces. Od XIII wieku Sycylijczycy zajęli się produkcją makaronu na ogromną skalę, ponieważ danie to wychodziło ponad przedziały klasowe i ekonomiczne. W XV wieku zaczęto tworzyć makaron z pszenicy durum. Początkowo włoska pasta była wyrabiana ręcznie, jednak w XVII wieku powstały mieszadła mechaniczne i specjalne maszyny do makaronu. Obecnie znanych jest ponad 300 rodzajów makaronu, chociaż najpopularniejszymi są spaghetti, tagliatelle, rurki, kokardki, muszelki i świderki. Zdaniem Włochów każdy rodzaj makaronu inaczej łączy składniki i sos.
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – niezbędne składniki
Jesteśmy w stanie stworzyć naprawdę niesamowite połączenia smakowe, decydując się na makaron jako bazę naszego dania. W zależności od upodobań możemy przyrządzić dowolną potrawę z makaronem i grzybami, na przykład z kurkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować makaron z kurkami i boczkiem albo aby połączyć włoską pastę z grzybami i warzywami. Jednym z ciekawych przepisów jest makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym. Do przygotowania tego dania dla dwóch osób potrzebujemy:
· 300 g makaronu (dowolnego, ale bardzo dobrze komponuje się tutaj penne),
· 1 filet z kurczaka,
· 200 g świeżych kurek,
· 1/3 szklanki śmietanki 30%,
· tarty parmezan (lub inny ser),
· 1 cebula,
· ząbek czosnku,
· sól, pieprz (inne przyprawy do smaku),
· 2 łyżki masła,
· oliwa z oliwek.
Możemy dodać do listy także orzeszki, które podpieczone na patelni będą doskonałym dodatkiem do dania. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym zdecydowanie najlepiej przygotowywać ze świeżymi grzybami, które pięknie pachną i są bardzo smaczne. Oczywiście możemy także zdecydować się na kurki mrożone, dostępne w wielu sklepach. Pamiętajmy o tym, że możemy wybrać dowolny makaron do tej potrawy , choć z sosem śmietanowym doskonale połączy się spaghetti, tagliatelle oraz penne.
Makaron z kurkami i kurczakiem – wykonanie
Przepis na makaron z kurkami i kurczakiem jest bardzo prosty i przyjemny w wykonaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Makaron należy ugotować w sposób al dente , to znaczy czas podany na opakowaniu należy zmniejszyć o dwie minuty. Kroimy cebulę i podsmażamy ją na maśle i czosnku, a następnie dodajemy do niej pokrojone kurki. Dusimy przez kilka minut pod przykryciem, a później wlewamy śmietankę. Doprawiamy całość i dodajemy tarty parmezan. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron na patelnię i wszystkie składniki doprawiamy oraz łączymy ze sobą. Parmezan można zastąpić innym dowolnym serem. Obecnie bardzo popularny jest przepis na makaron z kurkami i mascarpone , ponieważ ser ten dodaje gęstości daniu. Jeśli chcemy, aby danie było wegetariańskie, możemy zastąpić kurczaka innymi składnikami. Dobrym pomysłem jest przygotowanie makaronu z kurkami i szpinakiem , ponieważ te składniki doskonale się komponują i pięknie wyglądają na talerzu.
Makaron z kurkami to świetny pomysł na rodzinny obiad albo romantyczną kolację we dwoje . Włoskie smaki i piękne zapachy są gwarancją przyjemnie spędzonego czasu przy stole. Tego typu danie doskonale nadaje się również na spotkanie ze znajomymi, jednak należy upewnić się, czy makaron z kurkami jako danie główne będzie dla wszystkich odpowiedni. Zwykle obiad lub kolacja w trakcie imprezy powinny różnić się od typowego rodzinnego posiłku. Makaron z kurkami oraz z dodatkami można dopasować do naszych gości , ponieważ zawsze istnieje możliwość przygotowania dwóch wersji dania, na przykład mięsnej i wegetariańskiej. Świetną alternatywą jest przyrządzenie makaronu z kurkami i łososiem , który powinien być odpowiedni dla obu tych grup.
Warto pamiętać o tym, że Włosi nie wyobrażają sobie posiłku bez pysznej pasty. W Polsce makaron także jest bardzo popularny, jednak zwykle podczas rodzinnych obiadów dominują posiłki tradycyjne. Przynajmniej raz w tygodniu dobrze wyjść poza utarte schematy i przygotować coś zaskakującego, a zarazem pysznego. Makaron z kurkami może być świetnym wyborem!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN