Dlaczego warto spróbować tarty z serem? Przede wszystkim serowa tarta oprócz tego, że jest bardzo smaczna, ma również wiele cennych wartości odżywczych. Kiedy wybieramy ser do tarty, np. wytrawnej tarty szpinakowo-serowe j lub słodkiej tarty serowej z malinami , powinniśmy wybrać ser dobrej jakości,który podkreśli wyjątkowy smak dania. Ser ma w sobie bardzo dużo naturalnego, pełnowartościowego białka, którego nie może zabraknąć w naszej diecie. Białko pomaga w budowaniu naszej masy mięśniowej, a jego brak prowadzi do niedokrwistości czy niskiej odporności na choroby. Sery dają nam także dużo energii, ponieważ zawierają w sobie tłuszcze zwierzęce. Co więcej, posiadają witaminy takie jak A czy te z grupy B. Witamina A jest dla nas bardzo ważna, ponieważ dba o nasz wzrok, poprawia układ odpornościowy i sprawia, że nasza skóra jest piękniejsza i bardziej promienna. Witaminy z grupy B dbają o nasz układ nerwowy i wpływają pozytywnie na nasze zdrowie psychiczne – dzięki czemu mniej się stresujemy i mamy lepszy humor. Ser jest także bardzo dobrym źródłem wapnia i fosforu, które są podstawowym budulcem naszych kości. Naprawdę t arta z masą serową jest godna uwagi.
Tarta z serem – rodzaje
To, czy nasza tarta wyjdzie słodka czy słona, zależy od tego, jaki dodamy do niej ser. Jeśli marzy nam się tarta na słodko , to powinniśmy ją zrobić z sera twarogowego, czyli białego. Do zrobienia masy serowej do tarty będą także potrzebne jajka, cukier i mąka ziemniaczana. Do tarty na słodko świetnie będą smakować ulubione owoce. W czasie sezonu warto skorzystać ze świeżych owoców, na przykład z malin, truskawek czy borówek. Będą się one idealnie nadawać do zrobienia pysznego deseru jakim jest tarta serowa z owocami . Jeśli jednak jest zima i nie mamy dostępu do świeżych owoców, to możemy skorzystać z tych dostępnych w marketach albo z zamrożonych przez nas w czasie sezonu. Dobrym pomysłem na tartę na słodko jest też tarta serowa z migdałami .
Jeśli nie mamy koncepcji na dobry obiad albo kolację, a ziemniaki czy makarony na razie się wszystkim przejadły, to warto spróbować zrobić pyszny posiłek jakim jest tarta serowa na słono . Do zrobienia farszu możemy użyć bardzo wielu rodzajów sera – od klasycznej goudy czy mazdamera po camembert, gorgonzolę, mozarellę, ser pleśniowy czy ser feta. Sery te możemy również ze sobą łączyć, na przykład w sytuacji kiedy chcemy przyrządzić tzw. “tartę cztery sery”. Pizza o smaku czterech serów cieszy się bardzo dużą popularnością, czemu więc nie spróbować zrobić tego rodzaju tarty? Dobrym pomysłem na tartę serową na słono jest także połączenie sera z owocami, na przykład camembertu z żurawiną. Spód do takiej tarty możemy wykonać zarówno z ciasta francuskiego – jest to rozwiązanie o wiele szybsze, jak i z mąki, masła i jajek. Wybór należy do nas. Warto wypróbować tartę zarówno z pierwszym spodem, jak i drugim, aby wybrać ten, który najbardziej nam smakuje. Do tarty serowej na słono można dodać również różne rodzaje warzyw. Droga jest wolna – możemy dodać takie warzywo, które my i nasi przyjaciele czy rodzina lubią najbardziej. Do tarty z sera fety dobrze będzie pasować na przykład szpinak albo brokuły, a do gorgonzoli – pomidory. Warto jest trochę poszaleć ze składnikami, aby stworzyć coś naprawdę pysznego i oryginalnego. Sprawdź poniżej, jakie propozycje na tartę serową przygotowaliśmy na dzisiaj dla Ciebie!
Polecamy również tartę z cukinią:
Tarta serowa na słodko i słono – przepisy
Przepis na tartę serową “cztery sery” z brokułami
Składniki:
· ciasto francuskie,
· 2 jajka,
· łyżka śmietany,
· 2 łyżki masła,
· 100 g mozarelli,
· 100 g camembertu,
· 100 g żółtego sera,
· 50 g gorgonzoli,
· brokuł,
· sól i pieprz.
Przygotowanie tarty serowej: Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować masłem, a następnie starannie umieścić w niej rozwinięte wcześniej z rulonu ciasto francuskie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wziąć brokuł, rozerwać na malutkie kawałki i ugotować. Wziąć cztery rodzaje sera – mozarellę, camembert, ser żółty i gorgonzolę i pokroić na małe kawałki. Zostawić trochę żółtego sera i potrzeć go na tarce, żeby wysypać na górę tarty.Następnie jajka wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Tak gotową masę jajeczną wylać na nasze ciasto francuskie. Na to wysypać pokrojone przez nas sery. Na górę wysypać ugotowane brokuły i delikatnie wszystko wymieszać ze sobą. Na tak przygotowaną tartę wysypujemy potarty ser żółty. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 15–20 minut. Po wyjęciu odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Smacznego!
Tarta serowa z truskawkami
Składniki:
· 200 g mąki,
· 100 g masła,
· 100 g cukru,
· jajko,
· szczypta soli,
· 250 g twarogu,
· 400 g truskawek,
· tabliczka białej czekolady,
· 250 ml śmietany kremówki,
· 2 opakowania cukru wanilinowego.
Przygotowanie tarty serowej: Przygotować tartę o średnicy 28 cm i wysmarować masłem. Następnie wziąć miskę, dodać do niej mąkę, 50 g cukru i sól, a po chwili także jajko i masło. Wyrobić ciasto rękami. Zwinąć je w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim naszą formę do tarty, bardzo dokładnie tak, by ciasto przylegało z każdej strony. Nakłuć spód widelcem, owinąć folią aluminiową i włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć tartę i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić w garnku i następnie wylać na wystudzony spód. Twaróg dokładnie zmielić, dodać do niego 50 g cukru, 2 opakowania cukru wanilinowego oraz ubitą na sztywno śmietanę. Dokładnie wymieszać. Krem wylać na spód naszej tarty. Następnie wziąć truskawki, umyć je i pokroić na połówki, po czym starannie poukładać na naszej serowej tarcie . Gotową tartę możemy ozdobić kilkoma kostkami białej czekolady. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto