Ciasto jogurtowe to pyszny deser, który Twoi bliscy pokochają. Można je przyrządzić w różnych wersjach, np. ciasto jogurtowe z owocami, i zawsze wyjdzie doskonale!
Ciasto murzynek to bardzo popularny wypiek, a przy tym niezwykle łatwy w wykonaniu. To idealny deser dla miłośników czekolady! Zobacz, jak go zrobić i wybierz swój ulubiony przepis na ciasto murzynek!
Idealne ciasto na tartę to ciasto uniwersalne, doskonale kruche, dające się łatwo pokroić, ale nie rozpadające się. Tarta to potrawa, którą możemy serwować na słodko lub słono, dlatego również ciasto do tarty może być słodkie lub wytrawne. Do przygotowania tarty możemy użyć również ciasta drożdżowego bądź francuskiego.
Ciasto zebra to wypiek, który jest równie prosty, co niesamowity. Przepis na nie to lista niewyszukanych produktów, które można znaleźć w każdym sklepie. Ponadto ciasto zebra jest dobre zarówno na dużą blachę, jak i na tortownicę.
Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia. Nie powinna być spożywana później niż 2-3 godziny przed snem. Dobrze, jeśli jest potrawą sycącą i lekkostrawną. W okresie jesienno- zimowym warto przygotowywać kolacje na ciepło.
Dorsz czarniak to ryba, która występuje m.in. w Morzu Północnym i w Bałtyku. Mięso dorsza czarniaka posiada właściwości prozdrowotne. Przepisy z dorszem czarniakiem z reguły są proste, a ich realizacja nie jest czasochłonna.
Drugie śniadanie można nazwać „fit” jedynie wtedy, gdy będzie składało się ze zdrowych składników. Powinno ono zawierać odpowiednią ilość węglowodanów złożonych, białka i tłuszczu. Pomysłem na drugie śniadanie fit nie jest drożdżówka i kawa z mlekiem.
Dorsz czarny cieszy się dużą popularnością w Niemczech, Norwegii czy Islandii. Mięso dorsza czarnego ma wartość odżywczą, którą doceniają zwolennicy zdrowego trybu życia. Dorsz czarny można podawać z warzywami, ryżem i koniecznie z plasterkiem cytryny.
Tradycyjna zupa fasolowa to nie tylko smaczna i pożywna zupa domowa, ale także świetne danie restauracyjne, które powoli zaczyna być coraz bardziej popularne. Jaki na zupę fasolową przepis jest najlepszy? W jaki sposób ją przygotować? Sprawdzamy!
Snikers to bogate, sycące i niezwykle smaczne ciasto z orzechami i masą krówkową. Jego wykonanie zajmuje nieco czasu. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po kilkunastu godzinach przechowywania w lodówce. Ciasto doskonale prezentuje się na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto snikers bez problemu znajdziemy w Internecie.
Ciasto z budyniem to jeden z najłatwiejszych deserów. Można je przygotować bez pieczenia. Ciasto z budyniem można urozmaicić owocami, np. jabłkami, truskawkami, malinami lub podać z galaretką.
Ciasto WZK podawane jest często w kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych. Wuzetka to czekoladowe ciastko z bitą śmietaną lub kremem serowo-śmietanowym polane polewą czekoladową, ozdobione różyczką ze śmietany. Doskonale miękkie, rozpływające się w ustach ciastko.
Ciasto z makiem to idealny bożonarodzeniowy deser. Szybkie ciasto z makiem można zrobić na spodzie biszkoptowym, kruchym, a nawet francuskim. Przepis na ciasto z makiem może uwzględniać również inne składniki, np. owoce, które urozmaicą smak deseru.
Ciasto z owocami da się przygotować zarówno latem, jak i zimą. Kiedy za oknem śnieg i mróz, można upiec szybkie ciasto z owocami mrożonymi. Dobry przepis na ciasto z owocami nie musi być skomplikowany – za upieczenie takiego ciasta może zabrać się nawet osoba pczątkująca.
Ciasto z jabłkami to deser o wielu twarzach – można je wzbogacić o dodatkowe składniki, które sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsze. Ciasto z jabłkami i budyniem czy ciasto z jabłkami i galaretką będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli zostanie przygotowane z jabłkami z odmian antonówka lub szara reneta.
Ciasto z truskawkami to wbrew pozorom deser nie tylko na lato. Korzystając z mrożonych owoców, można zrobić pyszne ciasto z truskawkami i galaretką, czy też proste ciasto z truskawkami i jagodami. Deser ten można również przygotować bez pieczenia, np. jak sernik na zimno.
Ciasto ze śliwkami to pyszny, szybki i prosty deser na każdą okazję. Przygotowywane może być na spodzie drożdżowym, kruchym lub ucieranym na oleju. Dużą popularnością cieszy się również ciasto jogurtowe ze śliwkami.
Tradycyjna zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni czeskiej i morawskiej. Ma niesamowite właściwości uodparniające, dlatego stanowi świetny wybór zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, ale nie tylko. Nietuzinkowy smak czeskiej zupy czosnkowej sprawi, że znaczna część z Was zakocha się w niej już od pierwszego przyrządzenia!
Zupa grochowa sporządzana jest z grochu łupanego, często na wędzonce lub z dodatkiem kiełbasy. Podawana z chlebem i ziemniakami, najlepsza jest w wersji gęstej i zawiesistej. Sprawdza się jako danie obiadowe, a także potrawa podawana na imprezach plenerowych.
Zupa jarzynowa to jedna z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym zdrowych zup, jakie można sobie wyobrazić. Fenomenalny jest jej smak, wygląd i aromat. Co więcej, każdy może dodać do niej takie składniki, jakie tylko zapragnie. My podajemy nasze! Zupa jarzynowa – przepis na rozgrzewające i zdrowe danie.
Zupa koperkowa z ryżem czy z ziemniakami? A dlaczego nie z jednym i drugim! Mamy dla Was receptę na oba warianty tego wiosennego i niskokalorycznego pierwszego dania.
Kuchnia polska jest niezwykle zróżnicowana. Tradycyjne dania często zastępowane są przez nowoczesne i zapożyczane z kuchni o innych tradycjach. Zupa kalafiorowa (przepis własny i domowy) jest idealnym tego przykładem. Zapraszamy do sprawdzenia przepisu na zupę kalafiorową z makaronem, koperkiem i ziemniakami!
Podczas wyprawy do lasu warto zajrzeć pod wybrane drzewa, na przykład brzozę. Dlaczego? Brzoza i koźlarz, grzyb jadalny, żyją w mikoryzie i bardzo często występują razem. Koźlarz białawy jest jednym z rzadziej pojawiających się w Polsce gatunków z tej grupy, choć znalezienie go nie jest niemożliwe.
Pstrąg w galarecie, pieczony czy smażony - jaka jest Twoja ulubiona wersja na obiad? Czy wiesz, dlaczego warto jeść pstrąga i jak wybierać najlepsze ryby? Dowiedz się, jakie wartości odżywcze ma pstrąg i wypróbuj naszych propozycji jego podania.
Sandacze, jako jedne z najpopularniejszych wśród rybaków ryb, należą również do najsmaczniejszych i osiągają spore rozmiary. Pytanie tylko, jak sandacza złowić? Odpowiedź wbrew pozorom jest prosta, ale warto najpierw odpowiednio się przygotować na połów sandacza. Łowienie sandaczy bowiem wymaga przede wszystkim wyboru odpowiedniej zanęty.
Fenkuł (koper włoski) jest w Polsce niedocenianym składnikiem. Dania z tym warzywem mają intensywny, lekko anyżowy smak, a jednocześnie są niezwykle zdrowe. Ze względu na niską kaloryczność zupa z fenkułu jest polecana nawet osobom na diecie.
Kawa z olejem kokosowym to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych i walczących z nadmiarem kilogramów. Dodając do klasycznej kawy zdrowy tłuszcz, dostarczymy organizmowi ogromną dawkę energii. Regularnie pita kawa z olejem kokosowym daje efekty widoczne już po pierwszych tygodniach.
Kawa z masłem staje się obecnie prawdziwym hitem dla osób aktywnych. To połączenie smakuje wyjątkowo, a przy tym daje wiele korzyści dla zdrowia. Regularnie pita kawa z masłem daje efekty w postaci przyspieszonej przemiany materii, a więc utraty zbędnych kilogramów.
Komosa ryżowa (quinoa) to roślina, która jest ważnym elementem menu wielu wegetarian i wegan na całym świecie. Posiada w składzie cenne składniki, które sprawiają, że ma pozytywny wpływ na zdrowie. Komosę ryżową znaleźć można zarówno w przepisach na pyszne śniadania, jak i na dania obiadowe.