Rogan Josh, czyli jagnięcina duszona w sosie z czerwonej papryczki. Raita, czyli dip jogurtowo-ogórkowy. Do tego ryż basmati z kurkumą. Skorzystajcie z naszych przepisów na kuchnię indyjską.
Urodziła się w Afryce, tam też spędziła pierwsze lata swojego życia. Dlatego Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, z tęsknoty do smaków dzieciństwa, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN smaczne potrawy kuchni ziołowo-korzennej.
Kocha jeść i o jedzeniu pisać. W kuchni nie lubi się męczyć. Jej zdaniem, potrawy powinny być nie tylko pyszne, ale także proste w przygotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN Aga Kozak przyrządziła zupę marchewkowo–kokosową, ziemniaki w mleczku kokosowym oraz eaton mess z krwawymi pomarańczami. Smacznego!
Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski podają przepisy na smaczne lody i sorbety.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN doprowadziliśmy do powstania trudnej koalicji, której chce większość Polaków. Swoje popisowe dania przygotowali: Joanna Mucha z PO i Adam Hofman z PiS.
Dziś w kuchni Monika Mrozowska-Szaciłło zaprezentowała nam przepisy, które nie tylko wzmocnią naszą odporność, ponieważ zawierają bardzo dużo witaminy C, magnezu, selenu, witaminy A, manganu oraz wapnia, ale i są wyjątkowo smakowite.
Waza zupy serowej z jabłkami prażonymi i orzechami, garnek gulaszu ziemniaczanego rodem z Węgier oraz blaszka ponczowych z rumem to propozycje mistrza Andrzeja Polana.
Podróże to jej pasja, a Azja - region niezwykły. W kuchni Dzień Dobry TVN Maria Niklińska w towarzystwie mistrza kuchni azjatyckiej zgłębiła tajniki kulinariów Dalekiego Wschodu.
Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przyrządzone przetwory, dlatego w kuchni Dzień Dobry Wakacje Anna Kerth i Maja Sobczak zaprezentowały swoje ulubione sposoby na weki ze śliwką, maliną i czosnkiem, z kiszoną marchewką, papierówkami z pieprzem i majerankiem oraz pieczonym bakłażanem w pomidorach.
Sandor Ellix Katz to amerykański guru fermentacji. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby wraz z Piotrem Kucharskim przygotował kiszonki oraz powiedzieli o sztuce kiszenia i fermentacji. Oto co przygotowali: kimchi owocowe, kwas truskawkowy, malinowy napój gazowany, ogórki małosolne, kiszone szparagi i kiszone rzodkiewki. Skorzystajcie z przepisów!
Arystokratka wśród drobiu. Przysmak Francuzów i prawdziwy rarytas dla podniebienia. W dawnych czasach królowa naszych stołów. Dziś trochę zapomniana. Bohaterkę kuchni Dzień Dobry TVN - gęś - przyrządzili na własny, niezwykle wykwintny sposób - Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Ling Ding urodziła się w Chinach, ale po polsku mówi perfekcyjnie. Co zachwyciło ją w naszym kraju tak bardzo, że postanowiła tu zamieszkać? I czym Polacy różnią się od Chińczyków? Z Ling spotkał się Mikołaj Rey. Razem, specjalnie dla Dzień Dobry TVN, przyrządzili prawdziwą kaczkę po chińsku.
To dzięki dobremu jedzeniu jesteśmy w stanie zachować zdrowie i dobre samopoczucie. To ono dostarczyć może wiele przyjemności... Kucharze Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski zaproponowali w kuchni Dzień Dobry TVN zdrowe, podnoszące odporność przekąski.
Natalia Klimas i Charles Daigneault przedstawili nam swoje kuchenne sposoby radzenia sobie z zimą. Zobaczcie ich przepisy na zupe marchewkową, zupę cebulową i Envolée de canard. Smacznego!
W chłodne dni nie ma nic lepszego niż kubek rozgrzewającej, zimowej herbaty. Jak ją przygotować? Swoje przepisy przedstawiła w Dzień Dobry TVN restauratorka Beata Kartowicz.
Najpopularniejszy DJ w Polsce, kończy muzyczną karierę! Postanowił postawić na swoje dwie pasje – podróże i gotowanie. Jak będzie wyglądało teraz jego życie? Czy będzie musiał zmienić pseudonim? O tym wszystkim opowiedział nam … oczywiście w kuchni, gdzie zademonstrował swoje kulinarne umiejętności.
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło przygotował: parowany makaron z cukinii i marchewki, zupę brokułową z blokiem kokosowym, a także pieczoną brzoskwinię. Skusicie się na warzywny detoks?
Pochodząca z Ghany Miss Egzotica 2017 Victoria Abeby uwielbia gotować. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dla nas: Ghanian Jollof rice and stew oraz kelewele.
Lee Chieh-kuei i Ke Zi-An, szefowie kuchni, przybyli do nas z Tajwanu. W Dzień Dobry TVN wyjaśniają, jak zrobić ciasto do chińskich pierożków, tak popularnych w naszym kraju. Przygotowali także farsz do nich i pokazali trudną sztukę lepienia pierogów. Skrzystajcie z ich przepisu!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała: zapiekankę chili con carne, zupę z kukurydzy z chili, ciasto czekoladowe z imbirem oraz curry z zielonym groszkiem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy zwyciężczynię drugiej edycji programu MasterChef Junior, Julię Cymbaluk. Przygotowała dla nas naleśniki z warzywami, sałatkę oraz summer rolls. Palce lizać!
Kokardki, świderki, muszelki... Zapiekane, gotowane, smażone. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Prawdziwemu smakoszowi makaron nigdy się nie znudzi. Skorzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na kokardki z sosem curry, pełnoziarniste kokardki z grillowanymi warzywami i mozzarellą, makaron po azjatycku, świderki z suszonymi pomidorkami i rukolą.
Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. W kuchni Dzień Dobry TVN Reni Jusis i Katarzyna Jaszczyk – Górska przygotwały potrawy według zasad tej filozofii.
Po ostatnim gotowaniu u Szymona w domu przed startem 10 sezonu Szymon Majewski Show wspólnie z wydawcami stwierdzili, że są w gotowaniu świetni i dlatego przyjdą do DD TVN zrobić trochę bałaganu z dobrym smakiem. Efekt ich współpracy oceńcie sami.
Monika Kowalka z córką Natalią gotowały w kuchni Dzień Dobry TVN pod okiem mistrza a Andrzeja Polana. Zapraszamy do wspólnego gotowania razem z Dzień Dobry TVN i Kucharkiem!
Co dziś przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan?
Wielu rodziców, wprowadzając nowe produkty do jadłospisu dziecka, korzysta ze słoiczków przeznaczonych dla dzieci lub gotuje oddzielne dania dla malucha. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Piszczek i Joanna Anger pokazały, że wcale nie jest to konieczne. Wypróbujcie ich przepisy na: biszkopciki, makaron z pesto szpinakowym, burgery rybne, gofry z cukinii i muffinki jaglane.
W Polsce marnuje się mnóstwo jedzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Maję Sobczak, która przekonuje, że z resztek jedzenia, jakie mamy w domu, można przygotować naprawdę smaczne potrawy. Co powiecie na: burgera ze śliwkowym BBQ, ramen kompostowy z makaronem marchewkowym i tosty francuskie z czerstwej chałki z owocami? Pycha!
Dziś w kuchni „Panny z Avignonu” Picassa. Anna Starmach zainspirowana obrazem postanowiła wykorzystać w przepisach chili, imbir, kolendrę, szafran, gałkę muszkatołową, curry, czyli najmocniejsze afrodyzjaki. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Na naszym stole pojawił się takie potrawy jak: zupa warzywna z kapustą i żółta papryka, pęczak z pieczonymi warzywami, kasza gryczana z fasolka szparagową, burakiem i serem wędzonym oraz krem z kukurydzy z imbirem i chilli. Spróbujecie? :)