Co ciekawe, nie tylko filety świetnie sprawdzą się w tym przepisie. Pałki z kurczaka po cygańsku to murowany hit każdej domowej imprezy. Mają wyrazisty smak i charakterystyczny aromat. Przygotowanie potrawy nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego nawet mało doświadczony kucharz z pewnością sobie z tym poradzi. Poznaj trzy przepisy na kurczaka po cygańsku .
Kotlet po cygańsku z kurczaka
Do przygotowania dania dla 4 osób potrzebne będą następujące składniki:
· 4 dorodne filety z kurczaka,
· 2 duże marchewki,
· 3 cebule,
· 3 czubate łyżki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu, ale może być dowolny ser),
· 2 łyżki majonezu,
· przyprawy (zioła prowansalskie, sól, pieprz i słodka papryka).
Kotlety cygańskie z kurczaka są średniej grubości, dlatego należy ostrożnie rozbijać mięso. Po umyciu i osuszeniu każdy kawałek mięsa przyprawiamy według własnego uznania. Następnie wkładamy je do woreczka foliowego i rozbijamy na grubość około 1,5-2 cm. Mięso wkładamy do lodówki na 15 minut.
Marchewki kroimy w cienkie plastry, a cebule w średniej wielkości piórka. Układamy warzywa w żaroodpornym naczyniu i posypujemy odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz słodką papryką. Na warzywach kładziemy kotlety i smarujemy je majonezem (można użyć wersji light). Na koniec posypujemy startym serem i całość przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy godzinę. Po tym czasie filety z kurczaka po cygańsku są gotowe do podania.
Placek po cygańsku z kurczakiem
Do przygotowania dania dla 3 osób potrzebne będą następujące składniki:
· 2 filety z piersi kurczaka,
· 2 cebule,
· 4 pomidory,
· 3 papryki (czerwona, żółta i zielona),
· 1 opakowanie sosu salsa,
· 5 łyżek śmietany 12%,
· 4 duże ziemniaki,
· 1 jajko,
· 2 łyżki mąki,
· sól i pieprz,
· olej do smażenia (np. z pestek winogron lub rzepakowy).
Piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso, aż lekko się przyrumieni. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do kurczaka. Całość intensywnie mieszamy i smażymy około 5 minut.
Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skóry, drobno kroimy i dodajemy do kurczaka i cebuli. Następnie dodajemy papryki pokrojone na małe kawałki. Przykrywamy patelnię i dusimy całość, aż papryka będzie miękka.
Sos salsa mieszamy ze śmietaną i stopniowo dodajemy do farszu na patelni. Całość dusimy jeszcze około 4 minut.
Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce. Dodajemy mąkę, rozkłócone jajko, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wszystko mieszamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wlewamy 3-4 łyżki ziemniaczanej masy, tak by powstał dość duży placek. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. W ten sam sposób smażymy placki z pozostałej masy. Nakładamy farsz i możemy serwować placek po cygańsku z kurczakiem .
Udka z kurczaka po cygańsku
W tym przepisie możemy użyć całych udek lub tylko pałek. Wtedy będą to pałki z kurczaka po cygańsku . Do przygotowania dania dla 5 osób potrzebne będą następujące składniki:
· 5 udek kurczaka (razem z podudziami) lub 10 pałek,
· 2 cebule,
· 10 suszonych śliwek,
· ½ szklanki powideł śliwkowych,
· ½ szklanki pikantnego keczupu,
· 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
· ¾ szklanki wody,
· przyprawy (sól, pieprz i słodka papryka),
· klarowane masło do smażenia.
Jeśli mamy udka w całości, oddzielamy udka od podudzi. Mięso myjemy i osuszamy. Każdy kawałek przyprawiamy solą, pieprzem i papryką według uznania. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy mięso, aż skórka będzie lekko złocista. Następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia.
W rondlu roztapiamy jeszcze 50 g masła, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż się delikatnie zeszkli. Kroimy suszone śliwki na małe kawałki i dorzucamy do cebuli. Następnie dodajemy powidła śliwkowe, keczup, koncentrat pomidorowy i wodę. Śliwki i powidła nadadzą daniu niesamowity smak i aromat. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Gorącym sosem zalewamy kurczaka w naczyniu i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Pieczemy około godziny, a 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, by sos dodatkowo zgęstniał.
Kurczak po cygańsku ze śliwkami doskonale sprawdzi jako obiad lub kolacja. W kwestii dodatków mamy pełną swobodę, możemy ugotować ziemniaki, ryż (biały lub brązowy) albo kaszę jęczmienną. Przygotowanie danie nie wymaga zbyt wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne w większości sklepów. Pierś kurczaka po cygańsku polecana jest szczególnie tym, którym znudziły się tradycyjne kotlety.
Zobacz film: Kotlety nie muszą być nudne.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF