Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim – przepis, który na pewno się uda

Rożki z ciasta francuskiego
Fot. ALLEKO / Getty Images
Mięso kurczaka jest szybkie w przyrządzaniu, można też z niego wyczarować wiele smacznych dań. Jednym z nich jest kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim. Jest to potrawa, która na pewno zasmakuje domownikom.

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim to bardzo prosta potrawa. Przygotowanie jej również nie jest czasochłonne. Ponadto jest wartościowa i ładnie się prezentuje. Co więcej, danie można podawać w wielu wariantach, zamieniając szpinak na inny składnik. Kurczaka w takim wydaniu warto zaserwować na specjalną okazję, jak również na niedzielny obiad. Oto niektóre pomysły.

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim – przepis

Przepis na kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim przewidziany jest dla 2 osób – ile filetów, tyle porcji. Jednak należy wciąż pod uwagę ich wielkość. Jeżeli są duże, można je po przygotowaniu przekroić tworząc tym samym 4 porcje. Czas przyrządzenia to ok. 50 minut.

Składniki:

· 2 filety z kurczaka,

· 100 g szpinaku,

· 80 g sera (do wyboru zgodnie z upodobaniami: pleśniowego, żółtego, koziego, etc.),

· 1 żółtko,

· 2 łyżki mleka,

· 2 łyżki masła,

· 1 ząbek czosnku,

· 2 łyżki śmietany 18%,

· przyprawy: szczypta soli, pieprzu, czerwonej papryki.

Przygotowanie kurczaka:

Filety z kurczaka dokładnie umyć i przekroić w taki sposób, aby pozostały pojedyncze filety. Następnie w każdym z nich utworzyć kieszonkę, w której zostanie umieszczony farsz.

Przygotowanie farszu:

Umyty szpinak można posiekać, ale nie jest to konieczne – podczas smażenia i tak zmniejszy znacznie swoją objętość. Szpinak powinien być smażony na maśle. Należy doprawić go solą, pieprzem, czerwoną papryką. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie podzielić na 2 dwa kwadraty. Powinny mieć taką wielkość, aby po położeniu na nich fileta, po bokach pozostawało miejsce – ok.4 cm. Ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Z obu stron naciąć paski grubości 2 cm. Na każdym z kwadratów umieścić filety, nafaszerować je. Ułożyć przygotowany ser. Paski zwinąć do środka tak, aby powstał z nich warkocz.

Zawinięte piersi posmarować żółtkiem rozrobionym z mlekiem. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 40 min.

Zobacz film: Kurczak na trzy sposoby. Źródło Dzień Dobry TVN

Z czym podawać kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim?

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim idealnie nadaje się na główne danie. Kurczaka tak przyrządzonego można podać w towarzystwie ziemniaków – pieczonych lub gotowanych lub wyłącznie z surówką. W obu przypadkach będzie smakował wyśmienicie. Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim nadaje się również jako przekąska i przystawka. Wystarczy rozciąć go na mniejsze części – na pewno posmakuje gościom.

Kurczak w cieście francuskim niejedno ma imię

Kurczaka w cieście francuskim można przygotowywać na wiele sposobów, a wszystko zależy od tego, jakie wykonamy nadzienie. Osoby, które nie przepadają za szpinakiem, mogą zamienić go na suszone pomidory, ser, pieczarki, brokuły lub inne warzywa – ograniczać może tylko wyobraźnia. Kurczak może być również zrobiony na słodko – z nadzieniem z gruszek lub brzoskwiń.

Kurczak w cieście francuskim – wartościowe danie

Pierś kurczaka ze szpinakiem to połączenie proste i smaczne. Mięso drobiowe ma wysoką wartość odżywczą, zawiera m.in. witaminy z grupy B, cynk, żelazo, a także potas. Ponadto mięso z kurczaka charakteryzuje się niską kalorycznością. W 100 gramach fileta znajduje się 100 kcal. Mięso kurczaka dostarcza także pełnowartościowe białko i jest niskotłuszczowe – zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone.

Jakość tego posiłku w dużej mierze zależy również od dobranych dodatków. Szpinak ma właściwości antynowotworowe, zawiera duże ilości witamin: C, B6, A,E,K, kwasu foliowego oraz luteiny oraz wiele minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Szpinak świetnie współgra z kurczakiem – ten duet polecany jest przede wszystkim osobom dbającym o linię. Szpinak, podobnie jak kurczak, jest niskokaloryczny. 100 g kurczaka to jedynie 23 kcal! Dodatkowo, minerały i witaminy zawarte w szpinaku uczestniczą w spalaniu węglowodanów oraz tłuszczów, co oczywiście znacznie przyspiesza metabolizm.

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim może być również bardziej kaloryczny. Wystarczy, że jako farszu użyjemy np. różnych rodzajów sera. Z pewnością każdy znajdzie idealną dla siebie wersję tego dania.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!