Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim to bardzo prosta potrawa. Przygotowanie jej również nie jest czasochłonne. Ponadto jest wartościowa i ładnie się prezentuje. Co więcej, danie można podawać w wielu wariantach, zamieniając szpinak na inny składnik. Kurczaka w takim wydaniu warto zaserwować na specjalną okazję, jak również na niedzielny obiad. Oto niektóre pomysły.
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim – przepis
Przepis na kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim przewidziany jest dla 2 osób – ile filetów, tyle porcji. Jednak należy wciąż pod uwagę ich wielkość. Jeżeli są duże, można je po przygotowaniu przekroić tworząc tym samym 4 porcje. Czas przyrządzenia to ok. 50 minut.
Składniki:
· 2 filety z kurczaka,
· 100 g szpinaku,
· 80 g sera (do wyboru zgodnie z upodobaniami: pleśniowego, żółtego, koziego, etc.),
· 1 żółtko,
· 2 łyżki mleka,
· 2 łyżki masła,
· 1 ząbek czosnku,
· 2 łyżki śmietany 18%,
· przyprawy: szczypta soli, pieprzu, czerwonej papryki.
Przygotowanie kurczaka:
Filety z kurczaka dokładnie umyć i przekroić w taki sposób, aby pozostały pojedyncze filety. Następnie w każdym z nich utworzyć kieszonkę, w której zostanie umieszczony farsz.
Przygotowanie farszu:
Umyty szpinak można posiekać, ale nie jest to konieczne – podczas smażenia i tak zmniejszy znacznie swoją objętość. Szpinak powinien być smażony na maśle. Należy doprawić go solą, pieprzem, czerwoną papryką. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie podzielić na 2 dwa kwadraty. Powinny mieć taką wielkość, aby po położeniu na nich fileta, po bokach pozostawało miejsce – ok.4 cm. Ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Z obu stron naciąć paski grubości 2 cm. Na każdym z kwadratów umieścić filety, nafaszerować je. Ułożyć przygotowany ser. Paski zwinąć do środka tak, aby powstał z nich warkocz.
Zawinięte piersi posmarować żółtkiem rozrobionym z mlekiem. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 40 min.
Z czym podawać kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim?
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim idealnie nadaje się na główne danie. Kurczaka tak przyrządzonego można podać w towarzystwie ziemniaków – pieczonych lub gotowanych lub wyłącznie z surówką. W obu przypadkach będzie smakował wyśmienicie. Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim nadaje się również jako przekąska i przystawka. Wystarczy rozciąć go na mniejsze części – na pewno posmakuje gościom.
Kurczak w cieście francuskim niejedno ma imię
Kurczaka w cieście francuskim można przygotowywać na wiele sposobów, a wszystko zależy od tego, jakie wykonamy nadzienie. Osoby, które nie przepadają za szpinakiem, mogą zamienić go na suszone pomidory, ser, pieczarki, brokuły lub inne warzywa – ograniczać może tylko wyobraźnia. Kurczak może być również zrobiony na słodko – z nadzieniem z gruszek lub brzoskwiń.
Kurczak w cieście francuskim – wartościowe danie
Pierś kurczaka ze szpinakiem to połączenie proste i smaczne. Mięso drobiowe ma wysoką wartość odżywczą, zawiera m.in. witaminy z grupy B, cynk, żelazo, a także potas. Ponadto mięso z kurczaka charakteryzuje się niską kalorycznością. W 100 gramach fileta znajduje się 100 kcal. Mięso kurczaka dostarcza także pełnowartościowe białko i jest niskotłuszczowe – zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone.
Jakość tego posiłku w dużej mierze zależy również od dobranych dodatków. Szpinak ma właściwości antynowotworowe, zawiera duże ilości witamin: C, B6, A,E,K, kwasu foliowego oraz luteiny oraz wiele minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Szpinak świetnie współgra z kurczakiem – ten duet polecany jest przede wszystkim osobom dbającym o linię. Szpinak, podobnie jak kurczak, jest niskokaloryczny. 100 g kurczaka to jedynie 23 kcal! Dodatkowo, minerały i witaminy zawarte w szpinaku uczestniczą w spalaniu węglowodanów oraz tłuszczów, co oczywiście znacznie przyspiesza metabolizm.
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim może być również bardziej kaloryczny. Wystarczy, że jako farszu użyjemy np. różnych rodzajów sera. Z pewnością każdy znajdzie idealną dla siebie wersję tego dania.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN