Kuchnia francuska zaskakuje na każdym kroku. Wydawałoby się, że nie może jednak zaskoczyć kompotem! Tymczasem, jeśli wejdziesz do restauracji i zamówisz kompot francuski – compote , możesz się zdziwić.
Kompot i compote – różnice
W Polsce pod nazwą kompot znany jest napój przygotowany ze świeżych lub z suszonych owoców. Podawany jest na ciepło lub na zimno i uzyskuje się go poprzez gotowanie. Do kompotu można dodać goździki lub inne przyprawy, a także cukier bądź miód. Jednak, jeżeli wybierzesz się do restauracji francuskiej i zamówisz compote , na pewno się zdziwisz. Kompot francuski , nazywany compote , jest typowym deserem. Jeśli go zamówisz, dostaniesz gotowane owoce – świeże lub suszone – w całości, albo też w kawałkach. Może zdarzyć się, że dostaniesz zrobiony z nich mus – wtedy nazywa się go coulis . Kompot francuski to przysmak, często podawany jako deser . Niektórzy francuzi jedzą go jako podwieczorek.
Kompot francuski – z czego się go robi?
Z czego zrobić kompot francuski? Do jego wykonania można wykorzystać wszystkie owoce. Francuzi jedzą kompot francuski o każdej porze roku i robią go akurat z tych owoców, które są dostępne – najważniejsza zasada jest taka, aby owoc był dojrzały. Do kompotu można dodać cukier. Jednak, nie dodaje się go w bardzo dużych ilościach. Jeżeli robimy kompot z owoców mało słodkich, dodajemy cukier, jeśli owoce są bardzo dojrzałe i same z siebie słodkie, cukier można nawet pominąć. Kompot francuski podaje się solo lub z dodatkami, a na stołach króluje bardzo często! Jeżeli chodzi natomiast o kompot przecierany, to często jest on dodatkiem do jogurtów czy innych deserów.
Kompot francuski – przepis
Kompot francuski nie jest deserem trudnym do przygotowania. Nie wymaga też posiadania wielu składników.
Składniki:
· owoce sezonowe – gruszki, jabłka itp.,
· sok z połowy cytryny,
· woda,
· brązowy cukier.
Kompot francuski – krok po kroku
Przygotowane owoce należy obrać. Jeżeli posiadają gniazda nasienne – pozbywamy się ich. Owoc kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy sok z połówki cytryny oraz wodę. Wody nie powinno być zbyt dużo – powinno jej być tyle, aby owoce się nie przypaliły. Doprowadzamy do zagotowania się owoców i wciąż je mieszamy. Czekamy, aż staną się miękkie. Po ok. 15 minutach dodajemy cukier oraz inne przyprawy, jeśli lubimy, np. cynamon czy imbir. Mieszamy, czekamy jeszcze kilka minut i deser gotowy!
Uwaga! Owoce możemy przygotowywać również w mikrofali!
O czym pamiętać, przygotowując kompot francuski?
· Po pierwsze, należy pamiętać, aby wybierać wyłącznie bardzo dojrzałe owoce. Tylko wtedy kompot francuski będzie miał wyrazisty smak i aromat.
· Po drugie, jeżeli wybieramy różne rodzaje owoców, powinniśmy dobrać ich stopień dojrzałości oraz pokroić je w podobne wielkościowo kawałki.
· Po trzecie, owoce powinny gotować się jak najdłużej. Dzięki temu nie tracą one swojego aromatu. Między innymi dlatego, wybiera się owoce dojrzałe, miękkie.
· Po czwarte, owoce nie mogą się przypalić. Dlatego, kompot francuski należy ciągle mieszać .
· Po piąte, cukru nie dodajemy na początku gotowania, ale kiedy zbliżamy się do jego końca.
Kompot francuski – jak go podawać?
Kompot francuski można podawać na wiele sposobów . Jak już zostało wspomniane, kompot francuski to deser, ale można potraktować go jako podwieczorek. Najczęściej podawany jest w miseczkach, w których znajdują się same owoce lub z odrobiną wody, w której się gotowały. Mogą być podawane z dodatkami lub same. Jak je jeść? Można spożywać je w całości, ale sprawdza się również ugniatanie owoców widelcem. Najczęściej podawanymi dodatkami do compote są herbatniki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby kompot francuski podać z pucharku z lodami, z bitą śmietaną, albo z bardzo słodkim karmelem . Właściwie francuski kompot można podawać ze wszystkim, na co akurat mamy ochotę!
Przyrządzenie tego deseru nie jest trudne. Jeżeli nie dodamy dużej ilości cukru, jest on niezwykle zdrowy i aromatyczny.
Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN