Jedni ją kochają, inni jej nie znoszą. Dla jednych jest lepsza niż wykwintne dania, inni dostrzegają tylko bałagan smaków i aromatów. Kuchnię meksykańską nie trzeba lubić, ale na pewno wypada docenić ją za wyjątkowość.
Kuchnia meksykańska – charakterystyka
Kuchnia meksykańska łączy tradycje Indian ze zwyczajami kulinarnymi przybyłych na tereny dzisiejszego Meksyku konkwistadorów. Cechą charakterystyczną tej kuchni jest wyrazistość smaków, zwłaszcza smaków ostrych – odmiany papryki chili znajdziemy w niemal każdej potrawie.
W kuchni meksykańskiej bardzo ważne są warzywa. Króluje bez wątpienia kukurydza. Stanowi ona główny składnik większości najważniejszych meksykańskich dań. Oprócz niej, w daniach pojawia się fasola (wyróżnia się ponad 20 jej odmian), a także bataty, nopal, huauti.
W roku 2010 kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Potrawy kuchni meksykańskiej są zróżnicowane. W różnych częściach kraju jada się nieco inaczej.
· Meksyk północny – do najpopularniejszych dań w tym regionie należy tortilla, buritto de machaca pajeta oraz gorditas.
· Meksyk południowy – tutaj chętnie jada się tamale, popularne są tu również różnorodne sosy.
· Meksyk centralny – w tym regionie jada się dużo ziemniaków oraz mięsa, zwłaszcza wieprzowiny.
Kuchnia meksykańska – przyprawy
Kuchnia meksykańska jest bardzo aromatyczna. Meksykanie wykorzystują duże ilości różnorodnych przypraw, zwłaszcza tych ostrych. Jedną z przypraw najbardziej kojarzonych z Meksykiem jest oczywiście chili. Najczęściej jednak wykorzystywana jest mieszkanka chili, w której składzie znajduje się jeszcze oregano oraz kminek o lekko gorzkawym smaku. Meksykanie w dużej ilości używają również czosnku – zarówno świeżego, jak i marynowanego. Można powiedzieć, że kuchnia meksykańska jest bogata w przyprawy.
Kuchnia meksykańska – potrawy
Tortilla – jest to płaski, okrągły placek pszenny lub kukurydziany, który jest ważnym elementem kuchni meksykańskiej.
Burrito – jedno z najsłynniejszych dań kuchni meksykańskiej. Jest to farsz mięsny zawinięty w tortillę. Poza mięsem w skład farszu wchodzi fasola i ryż.
Ceviche – sałatka, w której pierwsze skrzypce grają owoce morza. Potrawa ta jest niezwykle popularna na Karaibach.
Chimichanga – potrawa z wykorzystaniem tortilli. Składa się przede wszystkim z farszu mięsnego, ale oczywiście nie brakuje w nim także ryżu, fasoli i sera.
Enchiladas – jedno z tradycyjnych dań meksykańskich. W tortilli znajduje się mieszanka serów, mięs i warzyw. Mogą znaleźć się tam zarówno owoce morza, jak i banany czy ziemniaki. W tej tradycyjnej potrawie kuchni meksykańskiej istotną rolę odgrywają sosy. Można wyróżnić kilka ich rodzajów, np. tradycyjny, czerwony czy też zielony.
Jeżeli interesują cię przepisy kulinarne kuchni meksykańskiej, z pewnością znajdziesz ich wiele w książkach kucharskich poświęconych tej kuchni.
Kuchnia meksykańska – burrito
Burrito jest jedną z najsłynniejszych meksykańskich potraw, dlatego warto mieć na nią sprawdzony przepis.
Aby stworzyć wyśmienite burrito, potrzebujemy:
· ryżu po meksykańsku,
· chili con carne,
· tortilli.
Ryż po meksykańsku
Składniki:
· ½ cebuli,
· ząbek czosnku,
· ½ papryczki chili,
· 1 łyżka oliwy,
· 1 szklanka ryżu długoziarnistego,
· 450 ml bulionu,
· pokrojony pomidor.
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i chili należy bardzo drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, a następnie dodać ryż. Całość smażyć ok. 5 minut. W osobnym naczyniu ugotować bulion, dodać do niego pomidory, wymieszać i przelać całość do patelni z ryżem. Zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić pod przykryciem na 30 min.
Chili con carne
Składniki:
1 łyżka oliwy,
1 cebula,
1 łyżeczka mielonego chili,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1 łyżeczka oregano,
500 g mielonej wołowiny,
100 ml bulionu,
1 puszka pokrojonych pomidorów,
1 łyżka cukru,
200 g czerwonej fasoli.
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, chili, kmin i oregano umieścić na patelni. Podsmażyć i dodać wołowinę. Poczekać, aż wszystko się zarumieni. Dołożyć fasolę, przykryć i dusić ok. 20 – 30 minut.
Przygotować tortillę. Na nią nałożyć porcję ryżu oraz chili con carne. Tortille zwinąć. Tak przygotowane burrito możemy podsmażyć na patelni lub odgrzać w opiekaczu.
Kuchnia meksykańska – desery i napoje
Kuchnia meksykańska słynie z deserów . Meksykanie uwielbiają zwłaszcza lody. Chyba każdy meksykanin potrafi samemu je ukręcić . Lubią oni również bardzo słodkie ciasta. Kuchnia meksykańska to również churrosy polane skondensowanym mleczkiem albo czekoladą.
Meksyk kojarzymy z tequilą, produkowaną ze sfermentowanego soku niebieskiej agawy. Na południu kraju natomiast popularny jest jej zamiennik – mezcal. Pija się tu również sangrię, margaritę oraz piwo z sokiem pomidorowym – micheladę. Meksykanie lubią świeże i orzeźwiające soki. Niestety rozcieńczają je w dużej ilości wody.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN