Szpinak wielu kojarzy się z torturą z dzieciństwa, tymczasem jest tyle fantastycznych przepisów, dzięki którym można się w nim rozsmakować. Mało tego, makaron ze szpinakiem, który będzie dobrze doprawiony, da się przemycić do posiłku dzieci, które raczej od zieleniny uciekają. Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
Dlaczego warto gotować makaron ze szpinakiem?
Makaron jest źródłem węglowodanów, a ten pełnoziarnisty również błonnika. Jeśli będzie ugotowany al dente , może być uznany za produkt o niskiej kaloryczności. Łącząc go ze szpinakiem, zawierającym m.in. ogromne ilości żelaza i kwasu foliowego, uzyskujemy bardzo zdrową potrawę. Makaron ze szpinakiem może stanowić zbilansowany posiłek, w dodatku przygotowuje się go wyjątkowo szybko. Jego zaletą jest to, że nie wymaga wielu składników i jest smaczny. Makaron ze szpinakiem może być daniem czysto wegetariańskim, z mięsem, na szybki obiad lub jako wykwintna zapiekanka na kolację. Mając w domu pudełko makaronu i mrożony szpinak, można przygotować coś wyjątkowego i to w ekspresowym czasie. Jakie są najszybsze pomysły na makaron ze szpinakiem?
Najszybszy przepis na makaron ze szpinakiem
Ponieważ makaron ze szpinakiem jest często daniem awaryjnym, im mniej potrzeba do niego składników i pracy, tym lepiej. Czego potrzebujemy?
· Makaron,
· 200 ml śmietany,
· 250 g szpinaku,
· odrobina masła,
· 2 ząbki czosnku,
· gałka muszkatołowa,
· pieprz i sól.
Żeby zrobić makaron ze szpinakiem z tych składników, wystarczy posiekać czosnek i podsmażyć na maśle. Dorzucić do niego szpinak, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec, kiedy świeży szpinak zmięknie lub mrożony się rozmrozi, dodajemy śmietanę i mieszamy. Całość łączymy z makaronem i danie gotowe.
Prosty makaron ze szpinakiem i serem feta
Makaron ze szpinakiem może być traktowany jako obiad na szybko. Makaron mamy w domu niemal zawsze, a mrożony szpinak może być kupiony na zapas. Kiedy wracamy po wielu godzinach pracy, nie mamy siły ani ochoty na gotowanie, makaron ze szpinakiem będzie idealny. Jeśli do tego lubimy ser w różnej postaci, mamy szeroki wachlarz przepisów na wyśmienite danie. Makaron dobrze komponuje się z każdym serem, ale najczęściej, kiedy przygotowujemy makaron ze szpinakiem i serem, sięgamy po fetę.
Prosty przepis na makaron ze szpinakiem i fetą: jeśli chcemy przygotować coś ze świeżego szpinaku, bierzemy pół kilograma i odcinamy twarde łodyżki, jeśli z mrożonego, to odciskamy wodę. Na roztopionym maśle podsmażamy posiekane dwa ząbki czosnku, dodajemy szpinak. Po jakimś czasie wlewamy 100 ml słodkiej śmietany i dorzucamy 120 g fety. Po jego rozpuszczeniu doprawiamy pieprzem. Na ułożony na talerzach makaron dodajemy szpinak i fetę.
Makaron ze szpinakiem i serem żółtym
Chociaż najczęściej w przepisach pojawia się feta, makaron ze szpinakiem i serem żółtym też jest potrawą znaną i lubianą. Część osób lubi przepis uzupełniać o kolejne składniki, ale nawet w wersji podstawowej, będzie pyszny. Czego wymaga przepis na makaron ze szpinakiem w takiej odsłonie? Do roztopionego masła dodajemy jedno opakowanie mrożonego szpinaku. Następnie go dusimy i przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Do szpinaku dolewamy szklankę mleka, dwa jajka i żółty ser. Kiedy ser się rozpuści dodajemy do ugotowanego makaronu. Makaron ze szpinakiem i serem mieszamy i przekładamy na talerze.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Szpinak będzie się świetnie komponował nie tylko z różnymi rodzajami sera, ale także z mięsem kurczaka. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest równie prosty, jak powyższe przepisy. Około 200 g filetu z kurczaka kroimy, później nacieramy go pieprzem, solą i ząbkiem czosnku. Tak przygotowane mięso smażymy i dorzucamy kilka suszonych pomidorów. Całość doprawiamy posiekanym czosnkiem i curry oraz dodajemy 300 g mrożonego szpinaku. Kiedy się rozmrozi, możemy dodać 250 ml śmietany i zagotować. Mieszamy makaron ze szpinakiem i kurczakiem, przekładamy na talerze.
Zapiekanka z makaronem i szpinakiem
Jeśli nie chcemy ugotowanego makaronu, a lubimy zapiekany ser, zapiekanka z makaronem ze szpinakiem będzie doskonała. Rozmrażamy jedno opakowanie szpinaku. Smażymy 3 posiekane ząbki czosnku, dodajemy szpinak, mieszamy i podsmażamy kilka minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy 250 g białego sera, przyprawiamy gałką muszkatołowa i pieprzem. Na koniec mieszamy ze 150 g żółtego sera. W naczyniu żaroodpornym układamy pół opakowania ugotowanego makaronu, cały szpinak, drugą połowę makaronu i posypujemy serem. Aby zapiekanka z makaronem ze szpinakiem była jeszcze smaczniejsza, całość zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN