Tarta z łososiem to świetny pomysł na zdrowy i pożywny obiad albo kolację. Jej główny składnik, czyli łosoś, dostarcza nam wiele niezbędnych wartości odżywczych.
Tarta z łososiem – dlaczego warto ją zrobić?
Najważniejszym składnikiem odżywczym łososia są bez wątpienia kwasy omega-3. Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Są one budulcem naszych komórek, przez co wspierają działanie błony komórkowej. Naukowcy dowodzą, że chronią nas przed nowotworami i to w dużo większym stopniu niż te same kwasy pochodzące z roślin. Również pozytywnie wpływają na nasz wzrok, a nawet mocno zmniejszają ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej u dorosłych. Kwasy omega-3 wpływają także pozytywnie na nasz mózg – usprawniają procesy pamięciowe, zwiększają kreatywność i bystrość. Co ważne, korzystnie wpływają także na pracę naszego serca – rozrzedzają krew, przez co zapobiegają tworzeniu się zatorów i zakrzepów, a także podwyższają poziom dobrego cholesterolu i obniżają poziom tego złego. Dodatkowo ułatwiają wchłanianie wapnia, przez co korzystnie działają na nasze kości i stawy.
Łosoś jest także źródłem pełnowartościowego białka, w 100 g łososia jest go aż 20 g. Znajdziemy w nim też dużo witamin i minerałów. Najwięcej jest w nim witaminy B6, która dba o nasz układ nerwowy i B12, która produkuje krwinki czerwone. Znajdziemy w nim także witaminę D w dużej ilości, która wpływa korzystnie na nasze kości, skórę oraz nastrój. Witamina D często wykorzystywana jest w leczeniu depresji. W łososiu jest także dużo selenu, który podnosi naszą odporność oraz fosfor.
Tarta z łososiem – jak przygotować
Do przyrządzenia dania jakim jest tarta z łososiem, najlepiej jest wybrać świeżą rybę. Zawiera ona najwięcej wartości odżywczych. Jeśli wybierzemy na przykład łososia wędzonego, to możemy mieć pewność, że będzie w nim o wiele mniej witamin i minerałów, a także mniej drogocennych kwasów omega-3. Ponadto proces wędzenia, w tym przypadku łososia, powoduje niebezpiecznych i rakotwórczych związków. Starajmy się, aby tarta z łososiem wędzonym nie była na naszych stołach tak często, jak tarta z łososiem świeżym. Jeśli jednak bardzo lubimy smak wędzonki, to tarta z łososiem wędzonym i szpinakiem na pewno nam zasmakuje. Jeśli chodzi o mrożonego łososia, to jeśli jest prawidłowo zamrożony, to przez długi czas zajmuje swoje wszystkie wartości odżywcze. Pamiętajmy też o tym, że świeży łosoś nie jest tak dobrze dostępny, jak ten mrożony. I co więcej, świeży zawsze będzie dużo droższy. Warto jednak czasami pozwolić sobie na świeżego łososia, wyjdzie nam to tylko na zdrowie. Wybierajmy z głową!
Łosoś ma bardzo delikatny i aromatyczny smak. Świetnie nadaje się do zrobienia tarty z łososiem . Można go łączyć z różnymi składnikami, głównie warzywami. Tarta z łososiem i pomidorami, tarta z łososiem i cukinią czy też tarta z łososiem i burakami to świetne pomysły na zdrowy obiad. Ze względu na wyjątkowe połączenie smakowe do tarty najczęściej wybierany jest jednak szpinak.
Poniżej znajdziemy przepis, który udowodni, że tarta z łososiem i szpinakiem oprócz tego, że jest bardzo zdrowa, to jest też bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli już mowa o zielonych warzywach, to łosoś smakuje świetnie także z brokułami. Brokuły są bardzo zdrowe – między innymi chronią przed rakiem i regulują poziom cukru we krwi. Tarta z łososiem i brokułami świetnie więc sprawdzi się jako pożywny obiad. Jeśli lubimy połączenia słodkiego ze słonym, to tarta z łososiem i gruszką na pewno nam zasmakuje. Te dwa składniki w połączeniu ze sobą dają naprawdę ciekawy smak. Do łososia dobrze także pasuje por. Bardzo dobrze podkreśla on jego smak, więc warto także przygotować potrawę jakim jest tarta z łososiem i porem .
Tartę z łososiem możemy przyrządzić także inaczej niż w tradycyjnej formie. Na imprezową przekąskę świetnie sprawdzą się tartaletki z łososiem , które oprócz tego, że wyśmienicie smakują, to jeszcze pięknie wyglądają. Możemy je ozdobić według własnego upodobania, na przykład listkiem świeżego szpinaku, a na pewno zachwycą niejednego gościa. Oczywiście tarta z łososiem to potrawa, do której ciasto tradycyjnie wykonuje się z mąki, masła, jajek i soli. Możemy jednak trochę zmienić przepis tak, aby wyszła nam tarta z łososiem na cieście francuskim . Ta tarta jest na pewno łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie musimy sami wyrabiać ciasta. Obydwie tarty na pewno bardzo dobrze smakują, więc aby zobaczyć, co nam bardziej będzie pasować, jednego dnia zjedzmy tradycyjną tartę, a drugiego dnia niech na naszym stole zagości tarta z ciasta francuskiego z łososiem .
Tarta z łososiem przepis
Szpinakowa tarta z łososiem
Składniki:
Ciasto:
· 200 g mąki,
· pół kostki masła,
· jajko,
· dwie łyżki wody,
· płaska łyżeczka soli.
Nadzienie tarty z łososiem:
· 250 g świeżego łososia bez skóry,
· 200 g liści szpinaku,
· 200 ml śmietany kremówki,
· jajko,
· dwie łyżki masła,
· trzy ząbki czosnku,
· sól i pieprz,
· zioła prowansalskie,
· sok z cytryny,
· 100 g parmezanu.
Przygotowanie: Przygotować formę do tarty o średnicy 24 cm i wysmarować masłem. Do miski wsypać mąkę przesianą przez sito, a następnie masło pokrojone na małe kawałki, jajko, dwie łyżki wody i płaską łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać i ugnieść na ciasto. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć i pokroić drobno szpinak. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła i podsmażyć szpinak z czosnkiem. Łososia umyć i pokroić na małe kawałki oraz dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować a następnie dokładnie wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i owinąć folią aluminiową, a następnie włożyć do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć folię i włożyć na kolejne 10 minut. Ubić jajko i śmietanę. Dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszać. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i położyć na nim najpierw łososia, potem szpinak, a na to wylać sos. Górę posypać startym parmezanem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie odstawić na chwilę do przestygnięcia. Tarta z łososiem i szpinakiem jest już gotowa, najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto