Co to jest tarta tatin? Tarta tatin jest odwróconą tartą, najczęściej robioną z jabłkami. Danie to pochodzi z Francji. Do tej tarty dodaje się skarmelizowane jabłka, które są zapiekane na dole, pod kruchym ciastem. Dopiero po upieczeniu odwraca się ją tak, że finalnie jabłka znajdują się na górze. Tak przygotowana na pewno wszystkim zasmakuje. Pamiętajmy o tym, że najlepiej smakuje na ciepło, z gałką lodów i bitą śmietaną, tak jak szarlotka. Można również dodać do niej odrobinę czekolady – to z pewnością opcja idealna dla każdego łasucha!
Tarta tatin – skąd się wzięła?
Tarta tatin powstała pod koniec XIX wieku w Lamotte-Beuvron we Francji. Opowiadania głoszą, że Stéphanie Tatin prowadziła z siostrą hotel i restaurację. Pewnego razu, kiedy chciała przygotować zwykłą tartę z jabłkami, pomyliła się i najpierw do formy włożyła jabłka, a dopiero potem ciasto. Okazało się, że danie wszystkim bardzo smakowało i stało się specjalnością restauracji. Później tarta tatin rozprzestrzeniła się na całą Francję . Mieszkańcy Lamotte-Beuvron zorganizowali nawet specjalne święto, podczas którego przebierają się w specjalne stroje i degustują swoje ulubione danie.
Tarta tatin – jak zrobić?
Do standardowej tarty tatin dodaje się około kilograma jabłek. To bardzo dużo, a warto zdawać sobie sprawę, jak bardzo jabłka są zdrowe. W jabłkach jest mnóstwo witaminy C, która dba o naszą odporność i dodatkowo zapewnia naszej skórze zdrowy i młody wygląd. Jabłka zawierają także dużo żelaza, którego brak skutkuje anemią i potasu, który wspiera pracę naszego serca i układu krwionośnego. Jabłka pomagają też w zwalczaniu biegunki. Ponadto owoce te obniżają poziom złego cholesterolu (naukowcy dowiedli, że zjedzenie trzech jabłek dziennie może skutecznie go obniżyć) i chronią przed nowotworami. Co więcej, wspomagają trawienie i zapobiegają odkładanie się kamieni żółciowych. Jabłka są najważniejszym składnikiem tarty tatin ! Warto jeść nawet ich kilka dziennie – wyjdzie nam to tylko na zdrowie, zwłaszcza, że sezon na jabłka trwa aż kilka miesięcy!
Przepis na tartę tatin
Tarta tatin – przepis
Składniki:
· 200 g mąki pszennej,
· 150 g masła,
· 150 g cukru,
· jajko,
· szczypta soli,
· 1 kg jabłek,
· 50 ml wody,
· pół cytryny.
Polecamy również tartę grzybową:
Przygotowanie tarty tatin : Przygotować formę o średnicy 24 cm i wysmarować masłem. Następnie wziąć miskę, dodać do niej mąkę, 100 g cukru i sól, a po chwili także jajko i 100 g masła. Wyrobić ciasto rękami. Zwinąć je w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Umyć i pokroić jabłka, skropić sokiem z cytryny. Włożyć je na patelnię, dodać 100 g cukru i 50 g masła. Podsmażyć chwilę, aż się skarmelizują. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wrzucić jabłka do formy. Piec przez około 10 minut. Następnie wyjąć formę i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Po kilku minutach wyjąć z lodówki ciasto i je rozwałkować, a następnie starannie położyć na jabłka, tak, aby ciasto przylegało z każdej strony. Ciasto podziurkować widelcem, włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć tartę i odstawić do przestygnięcia. Po około 15 minutach wziąć duży talerz i przełożyć na niego tartę tatin – szybkim ruchem obrócić formę, aby tarta delikatnie wypadła. Najlepiej tarta tatin będzie smakować podane z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną oraz czekoladą. Smacznego!
Tarta tatin z gruszkami – przepis
Składniki:
· 200 g mąki pszennej,
· 100 g masła,
· 150 g cukru,
· jajko,
· szczypta soli,
· 1 kg gruszek,
· 100 ml wody,
· pół cytryny.
Przygotowanie tarty tatin: Przygotować formę o średnicy 24 cm i wysmarować masłem. Następnie wziąć miskę, dodać do niej mąkę, 100 g cukru i sól i dokładnie wymieszać. Po chwili dodać także jajko i pół kostki masła pokrojonego na małe kawałki. Jeszcze raz dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto rękami. Zwinąć je w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie przygotować gruszki – umyć je i obrać, a potem usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Następnie na patelnię wrzucić 100 g cukru i podsmażyć. Do cukru dodać nasze gruszki. Smażyć chwilę, aż się skarmelizują. Potem przełożyć gruszki do formy od tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjąć gruszki i odstawić do przestygnięcia. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, dokładnie rozwałkować i położyć ciasto na gruszki tak, aby przylegało z każdej strony. Ciasto nakłuć widelcem i ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie wyjąć gotową tartę tatin i odstawić do przestygnięcia. Po około 15 minutach wziąć duży talerz i przełożyć na niego tartę – szybkim ruchem obrócić formę, aby tarta delikatnie wypadła. Ta wersja tarty tatin najlepiej będzie smakowała podana z lodami śmietankowymi i bitą śmietaną. Smacznego!
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto