Przyrządzenie purée z groszku zielonego jest bardzo proste. Można je wykonać ze świeżego lub mrożonego warzywa strączkowego, warto jednak wcześniej je rozmrozić i odlać nadmiar wody, aby purée miało dosyć gęstą konsystencję. Purée z groszku z puszki też jest możliwe do przyrządzenia, jednak będzie miało nieco gorsze walory smakowe niż to zrobione ze świeżego grochu. Jeśli wykonujemy je z groszku z puszki, warto wcześniej kilkukrotnie wypłukać groszek z zalewy pod bieżącą wodą. Przepis na purée z tego warzywa można dowolnie modyfikować, dodając świeże zioła, takie jak bazylia, mięta, pietruszka, ale również inne gotowane warzywa, na przykład ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę czy brokuły.
Purée z groszku - przepis
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić purée z groszku zielonego , a przepis na to danie jest bardzo prosty. Przygotowanie nie wymaga wiele czasu, danie można przyrządzić już w 15 minut. W jego wykonaniu sprawdzi się zarówno blender kielichowy, jak i blender ręczny. Do przygotowania porcji dla dwóch osób potrzebne będzie:
· 400 g groszku mrożonego,
· 50 g masła,
· 3 łyżki śmietany kremowej 30%,
· sól, pieprz i cukier.
Przygotowanie przepisu zaczynamy od ugotowania groszku, należy wrzucić go do wrzątku, dodać cukier i gotować około 15 minut. Następnie odsączyć i przełożyć do blendera, po czym dokładnie zmiksować. Do zblendowanego groszku dodać śmietankę i przyprawy wedle uznania i dalej miksować. Purée z groszku można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bardzo łatwo zmodyfikować ten przepis i stworzyć purée z groszku i ziemniaków czy purée z groszku i marchewki . W trakcie blendowania należy dodać dwa ugotowane ziemniaki lub kilka ugotowanych marchewek. Podstawową wersję purée wzbogaci także zblendowana świeża mięta, którą można nabyć w niemalże każdym sklepie spożywczym oferującym na działach warzywnych świeże zioła.
Łosoś na purée z groszku - przepis
Purée z groszku świetnie komponuje się z grillowanymi mięsami czy rybą w różnej formie. Świetnym pomysłem jest przepis na papiloty z łososiem i purée. Do wykonania 3 porcji tego przepisu potrzebne będą:
· 3 filety z łososia,
· 8 łyżek oliwy z oliwek,
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
· 2 łyżki posiekanej mięty lub bazylii,
· 3 plasterki sparzonej cytryny,
· 200 g mrożonego zielonego groszku,
· 1 ząbek czosnku,
· 2 łyżeczki soku z cytryny.
Najpierw należy osuszyć filety, jeśli były mrożone, należy je wcześniej rozmrozić i delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Rybę należy oprószyć pieprzem i solą oraz nasmarować oliwą z oliwek. W osobnym naczyniu wymieszać 3 łyżki oliwy z oliwek z posiekaną natką pietruszki i bazylią lub miętą, dodać sól i pieprz i odstawić. Następnie przygotować purée z groszku. Groszek rozmrozić i odlać resztę wody. Na rozgrzanej patelni umieścić ząbek czosnku w łupinie i podgrzewać około 10 minut. Do naczynia lub kielicha blendera wsypać rozmrożony groszek, dodać obrany czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek i doprawić solą i pieprzem. Zblendować całość, można jednak zostawić większe fragmenty groszku. Na kwadratach wyciętych z papieru do pieczenia umieścić purée z groszku i kawałek ryby. Papier należy zawinąć, jego rogi można związać sznurkiem. Papiloty powinny piec się w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika rybę należy podawać z plastrami cytryny.
Grillowana pierś z kurczaka z purée z groszku i sałaty
Purée z groszku świetnie sprawdza się jako dodatek do grillowanego drobiu. Do warzywa można dodać również podgotowaną sałatę. Do wykonania 2 porcji tego dania potrzebne będzie:
· 500 g groszku zielonego,
· kilka liści sałaty lodowej,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· 2 łyżki śmietany,
· pierś z kurczaka,
· sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do kurczaka.
Najpierw w garnku należy rozgrzać oliwę z oliwek, następnie dodać porwane liście sałaty, a po chwili rozmrożony groszek. Następnie wlać trochę wody, dodać sól i pieprz i gotować do miękkości. Potem odcedzić warzywa i zblendować na gładką masę. Można dodać również 2 łyżki śmietany, żeby purée było bardziej aksamitne. Następnie należy podzielić pierś z kurczaka na dwa kawałki, rozbić delikatnie i grillować z dodatkiem soli, pieprzu i przyprawy do kurczaka. Mięso można podawać położone na purée z groszku lub ułożone obok niego.
Zobacz film: Burgery z groszku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto