Zupa cebulowa, niegdyś symbol francuskiej biedoty, dzisiaj święci triumfy również na salonach. Ma niezwykły smak i można ją podać na różne sposoby. To bardzo proste, a przy tym wyjątkowe i eleganckie danie. Ma niepowtarzalny aromat, jest bardzo treściwa i doskonale rozgrzewa. W ponure jesienne czy zimowe dni doskonale się sprawdzi jako danie na poprawę nastroju. Co ciekawe, jest też świetnym lekiem na kaca. Warto więc ugotować spory garnek francuskiej zupy cebulowej, by postawić się na nogi po hucznej imprezie.
Francuska zupa cebulowa – przepis klasyczny
Choć na pierwszy rzut oka przepis może się wydawać skomplikowany, zaręczamy, że jeśli uda ci się dobrze skarmelizować cebulę, to wszystko pójdzie jak z płatka.
Składniki:
· 900 g cebuli,
· 4 łyżki masła,
· 250 ml białego wytrawnego wina,
· 1 litr bulionu,
· 60 ml koniaku (według uznania),
· pokrojona na kromki bagietka,
· 1 ząbek czosnku,
· 150 g sera gruyère lub mozzarelli,
· sól,
· świeżo zmielony czarny pieprz.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka (półplasterki) o grubości około 2 mm. Smażymy ją na maśle w szerokim garnku. Czas karmelizowania cebuli to mniej więcej godzina. Po tym czasie będzie brązowa i pachnąca. Należy jednak uważać, żeby jej nie przypalić, dlatego trzeba ją smażyć małym ogniu. Gdy cebula jest gotowa, zalewamy ją winem i zwiększamy ogień. Całość gotujemy 3 minuty, po czym wlewamy do garnka gorący bulion. Gotujemy 30 minut, a następnie doprawimy solą i pieprzem oraz ewentualnie koniakiem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
W trakcie gotowania zupy rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Podsmażamy też na patelni kromki bagietki i smarujemy je zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Zupę przelewamy do żaroodpornych misek lub jednego dużego naczynia, które nadaje się do zapiekania. Dokładamy grzanki, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku około 5 minut. Francuska zupa cebulowa z grzankami gotowa!
Francuska zupa cebulowa – przepis zmodyfikowany
Można także przygotować nieco zmodyfikowaną wersję. Francuska zupa cebulowa bez wina również będzie smaczna i aromatyczna. Idealnie nadaje się np. dla kobiet w ciąży i dzieci. Składniki i sposób przygotowania są podobne jak w poprzednim przepisie (tyle że bez wina, a w zamian za to ze świeżym tymiankiem).
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i karmelizujemy na maśle. Pod koniec wsypujemy dużą szczyptę tymianku i wlewamy gorący bulion. Całość gotujemy około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę możemy zapiec z grzankami (jak w przepisie powyżej) albo przygotować grzanki z serem oddzielnie i podać obok.
Francuska zupa cebulowa z ciastem francuskim
Doskonałym pomysłem jest także francuska zupa cebulowa zapiekana z ciastem francuskim. To eleganckie danie może stanowić swoistą niespodziankę dla domowników lub gości. Jeśli podamy ją zapieczoną w kokilkach, przez chwilę będzie się można jedynie domyślać, jakie danie postanowiliśmy zaserwować. Gdy jednak rozejdzie się wspaniały aromat karmelizowanej cebuli, wszystko stanie się jasne.
Możemy użyć zarówno gotowego ciasta francuskiego, jak i zrobionego własnoręcznie. Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy nieco większej niż średnica kokilek. Francuską zupę cebulową (przygotowaną według jednego z powyższych przepisów) wlewamy do kokilek, posypujemy natką pietruszki i startym serem, a następnie przykrywamy ciastem. Dociskamy je dokładnie do brzegów naczynia. Wstawiamy kokilki do piekarnika rozgrzanego do 220°C i zapiekamy około 5 minut, aż ciasto się zezłoci. Ewentualnie można posmarować brzegi kokilek i wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu ciasto będzie się dobrze trzymać i przyrumieni się apetycznie.
Zapiekanka z francuską zupą cebulową
Francuska zupa cebulowa może być również bazą innych dań. Jednym z nich jest zapiekanka z francuską zupą cebulową . Do jej przygotowania potrzebne będą: pokrojone w plasterki ziemniaki, mięso mielone, śmietana, posiekana cebula i czosnek oraz starty ser, np. cheddar. No i oczywiście zupa cebulowa. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli wcześniej podsmażamy mięso i podgotujemy ziemniaki. Wtedy wystarczy wymieszać zupę ze śmietaną, zalać nią resztę składników w żaroodpornym naczyniu, posypać serem i zapiec. W ten sposób otrzymamy bardzo sycącą potrawę.
Dobrym sposobem na wykorzystanie francuskiej zupy cebulowej jest także zapieczenie jej z kurczakiem i pieczarkami. Pokrojony na kawałki filet z kurczaka umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy zupą zmieszaną ze śmietaną, a na wierzch kładziemy pokrojone w plastry pieczarki. Całość zapiekamy pod przykryciem przez 45 minut. Sos cebulowo-śmietanowy wybornie podkreśli smak kurczaka, który zrobi się soczysty i aromatyczny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN