Decyzja, jaki zrobić sos do nachos, będzie zatem zależała od naszych osobistych preferencji. Mamy ochotę na ostry dip do nachos? A może zależy nam na recepturze łatwej i szybkiej w przygotowaniu? Zobaczmy, jak przyrządzić idealny sos do nachos!
Salsa do nachos – jak przygotować dip pomidorowy do nachos
Salsa to jeden z najpopularniejszych dipów do nachos . Choć ta oryginalna – meksykańska, wykonywana jest ze świeżych pomidorów, równie dobrze można użyć tych z puszki.
Składniki na ok. 500 ml:
· puszka pomidorów,
· cebula – biała lub czerwona,
· ¼ papryki – czerwonej, żółtej lub zielonej,
· łyżeczka cukru,
· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,
· łyżeczka soli,
· kilka kropel soku z cytryny,
· szczypta pieprzu,
· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać. Następnie wrzucić do pomidorów z puszki, dodać koncentrat oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Paprykę drobno posiekać, po czym wrzucić do sosu i jeszcze raz lekko zmiksować. Pyszna salsa gotowa! Ten sposób na to, jak zrobić sos do nachosów, możemy nieco zmodyfikować, np. rezygnując z papryki lub dodając całą papryczkę chilli i miksując ją na początku razem z cebulą. Salsa to dosyć ostry dip do nachos, dlatego miłośnicy łagodniejszych smaków mogą zrezygnować z dodawania chilli i zastąpić je np. słodką papryczką.
Dip z awokado do nachos – jak zrobić przepyszne guacamole
Znudził nam się sos pomidorowy do nachos i mamy ochotę na nieco bardziej oryginalne smaki? Pyszne guacamole z awokado powinno przypaść nam do gustu.
Składniki:
· jedno dojrzałe awokado,
· dwie łyżki oliwy z oliwek,
· sok z połowy cytryny lub limonki,
· pół cebuli – najlepiej czerwonej,
· garść kolendry,
· ząbek czosnku,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Awokado przekroić i wyjąć pestkę. Następnie naciąć miąższ nożem i przekładać go do miseczki. Szybko skropić sokiem z cytryny lub limonki, by awokado nie ciemniało. Dokładnie utrzeć i dodać oliwę z oliwek. Znów zagnieść. Drobno poszatkować cebulę i dodać ją do pasty. Następnie doprawić całość solą i pieprzem oraz drobno pociętymi listkami kolendry. Starannie wymieszać. Taki domowy sos do nachos należy zjeść jak najszybciej, ponieważ pozostawione w ten sposób awokado szybko zacznie zmieniać kolor, co wpłynie przede wszystkim na estetyczny wygląd naszego guacamole.
Sos do nachos – przepis na dip serowy
Ten przepis na sos do nachos należy do dosyć kalorycznych, za to daje doskonały rezultat.
Składniki:
· ok. 150 g żółtego sera, np. gouda,
· 200 g serka topionego,
· szklanka mleka,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ser zetrzeć na tarce, najlepiej o grubszych oczkach. Serek topiony posiekać. Obok w garnku zagrzać mleko. Gdy już się podgotuje, wrzucić do niego oba sery. Cały czas mieszać. Sos będzie gotowy w momencie, gdy sery się rozpuszczą. W przypadku tego dipu do nachos przepis można urozmaicać o dowolne przyprawy, np. papryczkę chilli, czosnek, a nawet zioła. Ciekawym pomysłem będzie również zastosowanie smakowego serka topionego, np. z szynką lub papryką. W ten sposób prosty dip do nachos zyska zupełnie nowy wymiar smaku!
Dip czosnkowy do nachos – nietypowy przepis na dip do nachos
Choć to dip do nachos z awokado, pomidorowy lub serowy cieszą się największą popularnością, przygotowanie sosu czosnkowego może być ciekawym urozmaiceniem dla tej przekąski.
Składniki:
· 4 ząbki czosnku,
· ¼ szklanki majonezu,
· 150 g jogurtu naturalnego,
· sól i pieprz do smaku,
· szczypta papryczki chilli,
· 2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół.
Przygotowanie:
Obrać czosnek i zgnieść go w prasce. W miseczce obok wymieszać majonez i jogurt, a następnie dodać do nich czosnek. Potem dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany dip czosnkowy najlepiej odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, by smaki dobrze się przegryzły. Jeśli wolimy sosy bardziej intensywne w smaku, możemy dodać więcej czosnku, a nawet ok. 2 łyżeczek musztardy.
Szybki dip do nachos to niekoniecznie ten gotowy, ze sklepu. W zaledwie kilkanaście minut można przygotować go samodzielnie, a do tego dowolnie modyfikować przepisy, osiągając rezultat idealnie dobrany do naszych upodobań. Chcemy odkryć zupełnie nowe smaki? Wypróbujmy powyższe przepisy i bawmy się recepturami, by stworzyć swój wymarzony dip do nachos!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN