Pieczarka to oczywiście popularny rodzaj grzyba, który jest uprawiany, a następnie sprzedawany w sklepach. Grzyby te wytwarzają owocniki z mięsistymi kapeluszami, których powierzchnia jest sucha, naga lub łuskowata. Blaszki u młodych owocników są różowe, gdy dojrzą stają się brązowe, nie przyrastają do trzonu.
Najbardziej popularny gatunek pieczarki, ten sprzedawany zwykle w sklepach, to pieczarka dwuzarodnikowa . Większość spośród gatunków pieczarek to grzyby jadalne, część z nich jest jednak trująca. Na naszym kontynencie występuje około 100 różnych gatunków pieczarek , większość z nich bardzo trudno od siebie odróżnić, a jeszcze łatwiej pomylić z śmiertelnie trującym muchomorem (niedoświadczeni grzybiarze muszą więc być szczególnie ostrożni).
Ciasto francuskie jest dość kaloryczne, ale bardzo smaczne. Wykorzystuje się je zarówno w potrawach na słodko, jak i na słono. Jego przygotowanie nie jest bardzo trudne, ale czasochłonne. Na szczęście można też kupić smaczne i gotowe ciasto, które wystarczy tylko wypiec.
Pieczarki w cieście francuskim – przepis na rożki
Składniki:
(porcja dla 4 osób)
· 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
· 30 dag pieczarek,
· 1 niewielka cebula,
· 2 łyżki masła,
· 3 łyżki śmietany (12%),
· 1 jajko,
· sól,
· czarny pieprz, najlepiej świeżo zmielony.
Przygotowanie:
Zacznij od umycia pieczarek i pokrojenia ich w plasterki. Również cebulę należy pokroić na drobno i zeszklić na maśle z odrobiną soli. Następnie do cebuli dodajemy pieczarki i pozostałą część masła. Pieczarki należy teraz poddusić, by odparował z nich sok. Pamiętaj, że farsz nie może być zbyt rzadki. Gdy będą już odparowane, dodaj do nich śmietanę i przypraw wszystko solą i pieprzem.
Wyjmij z zamrażalnika płat ciasta francuskiego i pozostaw, aż osiągnie temperaturę pokojową, pokrój je następnie na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż teraz trochę farszu (zamiast pieczarek możesz także dodać szpinak). Złóż każdy kwadrat na pół po przekątnej, by otrzymać trójkątny kształt, boki dociśnij z pomocą widelca. Każdy rożek nakłuj dodatkowo widelcem, można także naciąć w dwóch miejscach małe dziurki, by zapewnić przepływ powietrza. Tak powstałe “ciastka” pokryj następnie roztrzepanym jajkiem.
Teraz przygotuj dużą blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut – poznasz, że rożki są gotowe po tym, że ciasto się zarumieni. Twoje wypieki są już gotowe, smacznego!
Pieczarki w cieście francuskim z serem – przepis
Składniki:
(porcja dla 4 osób)
· 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
· 2 cebule,
· ½ kg pieczarek,
· 20 dag żółtego sera,
· 1 jajko,
· sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Pieczarki należy najpierw umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie poddusić na patelni. Gdy odparuje z nich woda, pieczarki trzeba posolić i popieprzyć. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie wrzuć na osobną patelnię. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj do niej pieczarki, a całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Teraz dodaj ser.
Teraz możesz przystąpić do przygotowania francuskiego ciasta . Podziel je na równe kwadraty, a następnie na środek każdego z nich nałóż farsz i zlep jego rogi, tak, by powstały koperty. Tak uformowane rożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, powinny wypiekać się około 20 minut. Poznasz, że są gotowe, bo ciasto leciutko się zarumieni. Pyszne koperty możesz podać wraz ze swoim ulubionym sosem, smacznego !
Ślimaki z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami
Składniki:
(porcja dla 4 osób)
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· około 300 g pieczarek,
· 40 g sera,
· jajko,
· cebula,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i podsmaż na niej pieczarki wraz z bardzo drobno pokrojoną cebulką, a następnie dodaj do nich sól i pieprz. Podpieczone pieczarki z cebulką następnie pozostaw do ostudzenia.
Rozwiń dokładnie ciasto francuskie i rozłóż na nim ostudzone pieczarki , a następnie posyp startym serem. Całość zawiń rulon, rozpoczynając od szerszej stronym dzięki czemu przekąski będzie więcej. Koniec ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i delikatnie dociśnij a następnie pokrój na paski o szerokości około 1, 5 centymetra. Teraz przygotuj blachę i umieść na niej papier do pieczenia, a następnie ślimaczki. Rozgrzej piekarnik do temperatury od 180 do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut, aż się zarumienią. Twoje ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami są już gotowe, smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN