Tost to po prostu kromka pieczywa , zwykle tostowego, która została podpieczona w tosterze, lub piekarniku, jest to rodzaj grzanki. Mogą być podawane na słodko, np. z dżemem lub miodem oraz na słono. Tost z masłem i dżemem jest podstawowym składnikiem śniadania angielskiego. Nieco czym innym są tosty francuskie – są to kromki dowolnego pieczywa, zamoczone w jajku roztrzepanym z mlekiem i usmażone z obu stron na patelni posmarowanej tłuszczem.
Francuskie grzanki są proste , ale mogą być także wykwintne - wszystko zależy od tego, jak Ty podejdziesz do ich tematu – o ich jakości stanowią bowiem również dodatki. Przygotowaliśmy dlatego dla Ciebie kilka zupełnie różnych przepisów, byś mógł przekonać się, że możliwości wykorzystania francuskich grzanek jest bez liku!
Skąd się wzięły francuskie grzanki?
Pierwsza wzmianka o słodkim deserze z pieczywa zamoczonego w mleku, pojawiła się już IV wieku naszej ery, w jednym z najsłynniejszych dzieł kulinarnych przeszłości “O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć”. Księga ta, to zbiór starożytnych przepisów kucharskich, które zostały spisane w grece i łacinie. Za autora uznaje się Apicjusza, choć przepisy najprawdopodobniej są autorstwa wielu różnych osób.
Francuzi wprost uwielbiają słodkie śniadania , których podstawą są właśnie francuskie tosty lub croissanty czy słynne bułeczki. Zwykle jadają je z masłem, kremem czekoladowym, dżemem i konfiturami (najpopularniejsze są: morelowe, truskawkowe i figowe). Do tego oczywiście kawa i sok, zwykle pomarańczowy. Czy może być słodszy sposób na rozpoczęcie dnia?
Tost francuski na słodko – przepis
Składniki:
· 1 pszenna bułka albo dwie lekko czerstwe kromki chałki,
· pół szklanki mleka,
· 1 świeże jajo,
· szczypta cynamonu,
· łyżka masła.
Przygotowanie:
W zasadzie tosty francuskie można przygotować na dwa różne sposoby . Można wymieszać jajko z mlekiem, dodając cynamon, zamoczyć w nich grzanki, a następnie smażyć na maśle – aż do uzyskania złocistej skórki. W efekcie otrzymamy grzanki chrupiące w środku.
Można także zamoczyć kromki w mleku z cynamonem, by porządnie nasiąkły, a później obtoczyć je w jajku i dopiero wtedy usmażyć. Dzięki temu uzyskamy grzanki, które będą chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i wilgotne.
Grzanki przygotowane w ten sposób można posypać z cukrem pudrem. Najlepiej podać je z dżemem lub konfiturą, świetnie współgrają także z masłem orzechowym i świeżymi owocami.
Grzanki francuskie – przepis – wytrawne tosty francuskie
Składniki:
· 4 kromki chleba tostowego,
· 3 plasterki żółtego sera,
· 1 pomidor średniej wielkości,
· olej do smażenia,
· 2 plastry szynki,
· ketchup,
· 2 jajka,
· pieprz oraz wegeta,
· zioła dla smaku, dobrze sprawdzą się: pietruszka, koperek itp.
Przygotowanie:
Jajka umieść na talerzu posyp pieprzem i wegetą, a następnie roztrzep. Włóż do nich grzanki. W tym samym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Połóż tost na patelni i usmaż z obu stron (2-3 minuty na każdą ze stron). Tak samo postąp ze wszystkimi tostami.
Ser, szynkę i pomidora pokrój w dość małe kwadraty. Na usmażone tosty połóż pokrojoną szynkę oraz ser. Na sam koniec, na górę połóż jeszcze świeżego, pokrojonego pomidora. Całość posyp ziołami i jeśli masz chęć, polej ketchupem. Twoje danie jest już gotowe do podania, smacznego!
Tost francuski z truflami – przepis
Składniki:
· chleb tostowy (ilość zależy oczywiście od Twojego zapotrzebowania),
· 1 łyżka stołowa masła,
· starty na tarce ser z truflami (np. ser kozi),
· 1 jajko,
· odrobina mleka.
Przygotowanie:
Jako wyłóż na talerz i rozmąć, dodając odrobinę mleka. Rozgrzej patelnię, natłuszczając ją przy pomocy masła. Kromki chleba mocz kolejno w jajku i podsmażaj na patelni z jednej strony. Teraz obróć tost na drugą stronę, a tę już podpieczoną – posyp serem. Jeśli ser jest bez przypraw, to możesz dodać swoje ulubione zioła. Jeśli z kolei ser ma intensywny truflowy smak, nie ma takiej potrzeby. Twoje danie jest już gotowe, smacznego!
Tosty francuskie z mozzarellą – przepis
Składniki:
· 1 opakowanie mozzarelli,
· kilka kromek pszennego chleba ( w zależności od Twoich potrzeb)
· 1 duży pomidor,
· 2 jajka,
· ⅓ szklanki mleka,
· olej,
· sól.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania miski, do której następnie wlej jajka i rozmieszaj z mlekiem, dodaj sól. Równocześnie na patelni rozgrzej masło. Kromkę chleba zamocz w jajku z mlekiem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż uzyskają złocisty kolor. Pod sam koniec smażenia nałóż plastry mozzarelli na wierzchnią część, by nieco się roztopiła.
Następnie usmażone tosty połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na każdy tost połóż jeszcze świeże plastry pomidora i mozzarelli. Na koniec możesz je jeszcze posypać pokrojoną w kostkę cebulką. Twoje pyszne tosty są już gotowe, smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN