Poniżej przedstawiamy garść porad, jak zrobić żółty ryż z kurkumą lub curry i z czym go podać.
Jak zrobić żółty ryż z curry?
Chcąc przygotować żółty ryż, pamiętajmy, że ziarna zwiększają swoją objętość trzykrotnie, dlatego optymalną ilością jest ¼ szklanki suchego ryżu na osobę dorosłą, jeżeli przygotowujemy go jako dodatek do dania. Gdy jest on samodzielnym daniem, konieczne może być ugotowanie nawet 1 szklanki ryżu na osobę. Ryż każdego rodzaju można barwić przy pomocy curry, bez znaczenia czy jest on krótko- czy długoziarnisty. Nadaje się do tego także ryż brązowy. Aby to zrobić, wystarczy ugotować go z dodatkiem przyprawy, według instrukcji na opakowaniu. Curry dodać można na początku gotowania lub pod jego koniec (wtedy barwa ryżu będzie mniej intensywna). Kolor ryżu zależy także od ilości przyprawy. Aby uzyskać intensywnie żółty ryż, należy dodać 1 łyżeczkę curry na 200 g (szklankę) suchych ziaren. Warto pamiętać, że curry oprócz barwy zmienia też smak ryżu, dlatego nie należy dodawać zbyt dużo tej przyprawy.
A może żółty ryż z kurkumą?
Żółty ryż można przygotować również z dodatkiem kurkumy. Ma ona silniejsze właściwości barwiące niż curry. Należy jednak dbać o jej optymalną ilość w daniu, gdyż nadmiar kurkumy sprawi, że będzie miało ono cierpko-gorzki smak. Na 150 g ryżu (¾ szklanki) wystarczy łyżeczka „żółtego korzenia”.
Żółty ryż z kurkumą smakuje dobrze z innymi aromatycznymi przyprawami. Dobrym rozwiązaniem jest rozmieszanie w 2 łyżkach roztopionego masła 1 łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę, ¼ łyżeczki mielonego kminku i ⅓ łyżeczki cynamonu. Następnie dodajemy do garnka suchy ryż (2 szklanki) i prażymy go przez 2 minuty. Kolejnym krokiem jest ugotowanie go do miękkości w bulionie.
Jak zrobić żółty ryż na sypko?
Gotowany złoty ryż lepiej prezentuje się i smakuje, gdy jest przyrządzony na sypko. Wygląda dużo apetyczniej niż rozlana na talerzu „breja”. Zrobienie żółtego ryżu na sypko nie jest łatwe, ale możliwe do osiągnięcia przy przestrzeganiu pewnych zasad. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest dokładne wypłukanie ryżu pod chłodną, bieżącą wodą przed gotowaniem. Pozwoli to na wypłukanie skrobi, która jest głównym sprawcą klejenia się ryżu. Gdy woda wypływająca z sita stanie się przejrzysta, można będzie przejść do gotowania. Istotną kwestią jest także ilość wody użytej do gotowania ryżu - im jej więcej, tym bardziej będzie kleił się ryż. Używamy około 1,5-2 szklanki wody na szklankę sypkiego produktu. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu i z reguły podany jest na opakowaniu. Jeśli zdecydujemy się na gotowanie ryżu pod przykryciem, potrzebujemy o pół szklanki wody więcej. W tym przypadku ryż gotujemy przez 5-7 minut, a następnie owijamy cały garnek (wraz z przykrywką) ręcznikiem lub pledem, by wchłonął wodę i doszedł sam. Jest to bardziej czasochłonny proces (30-40 minut), ale w ten sposób łatwiej uzyskać sypki ryż.
Smażony żółty ryż
Żółty ryż można nie tylko ugotować. Świetnie smakuje także smażony.
Składniki na 4 porcje:
· 200 g ryżu,
· 500 ml bulionu,
· 2,5 łyżeczki kurkumy,
· 3 łyżki sosu sojowego,
· 4 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Gdy będzie gorąca, wrzucamy na nią ryż, który podsmażamy przez kilka minut, mieszając co pewien czas. Kiedy będzie już szklisty, stopniowo wlewamy bulion i sos sojowy. Dodajemy kurkumę i opcjonalnie szczyptę sproszkowanej papryki chilli. Ryż dusimy pod przykryciem do czasu wchłonięcia całego bulionu. Jeśli po tym czasie nie jest wystarczająco miękki, dolewamy na patelnię wodę, by dogotować żółty ryż.
Kurkumę można zastąpić 2 łyżeczkami curry.
Z czym podawać żółty ryż?
Żółty ryż idealne nadaje się do jedzenia jako samodzielne danie. Jest wyjątkowo smaczny, gdy podsmażamy go z dodatkiem warzyw, np. czerwonej papryki, pora, kukurydzy, pieczarek, marchewki, cebuli, groszku, fasolki szparagowej. Z pomidorkami koktajlowymi tworzy świetną kompozycję smakową i wizualną. Smak żółtego ryżu można wzbogacić olejem sezamowym. Należy jednak pamiętać, że olej ma bardzo intensywny smak, dlatego nie każdemu przypadnie do gustu. Należy także uważać z jego ilością - już kilka kropel zmienia znacznie smak potrawy. Żółty ryż jest także idealnym dodatkiem do dań głównych, np. kurczaka w sosie sojowym czy sosie teriyaki, a także smażonego tofu. Tak ugotowany ryż to także dobry składnik zapiekanek i sałatek. Jego niebanalna barwa sprawia, że wszystkie dania z nim wyglądają apetycznie i słonecznie.
Zobacz film: Dyniowe curry.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm