Ze względu na nadmiar obowiązków wiele osób decyduje się na szybki wege obiad . Mimo że przygotowuje się go ekspresowo, zachowuje wiele cennych składników odżywczych. Przepisy wegetariańskie na szybko można modyfikować na wiele sposobów, dobierając składniki i przyprawy według własnego uznania.
Szybkie dania wegetariańskie
Szybkie dania wegetariańskie to idealne rozwiązanie w każdej diecie. Takie potrawy mają być zdrowe, a jednocześnie oszczędzić czas na przygotowanie. Łatwa dostępność składników oraz ich naturalny smak to kolejne zalety tych dań. Smaczny, szybki obiad wegetariański jest wykonany z warzyw, a uzupełniony ryżem, kaszą i makaronem. Ich odpowiednie doprawienie z pewnością zrekompensuje brak kotleta lub pieczeni. Szybki wege obiad wbrew pozorom nie musi być monotonny, ponieważ da się go przygotować na wiele sposobów. Ulubione produkty można gotować, smażyć i piec. Danie wegetariańskie na szybko świetnie sprawdzi się też jako przekąska dla gości.
Szybki wegetariański obiad z warzywami
Przepisy wegetariańskie na szybko oparte na warzywach to cenna dawka zdrowia i energii. Przepis na szybki obiad wege z warzywami:
Składniki (porcja na 2 osoby):
· 250 g kaszy gryczanej,
· 3 kolorowe papryki – czerwona, żółta i zielona,
· 1 mała cebula,
· 1 mała cukinia,
· 1 marchewka,
· 3 ząbki czosnku,
· przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki,
· szklanka wody,
· łyżka oleju do smażenia.
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy, paprykę i cukinię kroimy w kostkę, a marchewkę w plasterki. Dodajemy przyprawy – szczyptę soli, pieprzu, curry, słodką paprykę i przeciskany przez praskę czosnek. Wszystkie warzywa smażymy na łyżce oleju, w międzyczasie gotujemy kaszę. Po chwili smażenia na patelnię wlewamy wodę i dusimy do czasu, aż warzywa zmiękną, a woda odparuje. Na koniec wsypujemy ugotowaną kaszę, mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.
Szybki obiad wegetariański z ryżem
Wege obiad na szybko z ryżem może być smaczny, lekki i pożywny. Obiad wegetariański na szybko w formie kotlecików ryżowych świetnie smakuje zarówno w wersji solo, jak i z sosem.
Składniki (porcja na 2 osoby):
· woreczek ugotowanego ryżu (najlepiej perłowego, kleistego lub zwykłego, ma być lekko rozgotowany),
· 1 jajko,
· 1 mała cebula,
· 4 pieczarki,
· 100 g startego sera żółtego,
· przyprawy: sól, pieprz, szczypta pietruszki i kurkumy,
· 2 łyżki oleju do smażenia,
· bułka tarta do panierowania.
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy razem z cebulą. Składniki podsmażamy, dodajemy ugotowany ryż, ser żółty, następnie wbijamy całe jajko. Całość mieszamy, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, pietruszki i kurkumy. W dłoniach formujemy niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Delikatnie je spłaszczamy i krótko smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru.
Szybkie wegetariańskie dania z makaronem
Szybkie obiady wegetariańskie z dodatkiem makaronu są bardzo różnorodne. W zależności od gatunku makaronu można zmienić strukturę dania. Oto przepisy na szybkie dania wegetariańskie na obiad z makaronem:
Makaron w sosie pieczarkowym
Składniki (porcja na 2 osoby):
· 250 g makaronu świderki,
· opakowanie serka mascarpone (250g),
· 4 pieczarki,
· 1 mała cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· szczypta przyprawy typu vegeta,
· kilka kropli oleju do smażenia.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu. Pieczarki obieramy, wraz z cebulą kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mascarpone i przyprawy – czosnek oraz szczyptę vegety. Całość mieszamy do rozpuszczenia serka i łączymy z ugotowanym makaronem.
Makaron w sosie pomidorowym
Składniki (porcja na 2 osoby):
· 250 g makaronu tagliatelle,
· pół puszki pomidorów,
· 150 g passaty pomidorowej,
· 1 mała cebula,
· 2 ząbki czosnku,
· przyprawy: szczypta soli, pieprzu, łyżeczka bazylii, oregano, tymianku i majeranku,
· kilka kropli oleju do smażenia.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu. Kroimy cebulę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki, passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Do sosu wrzucamy makaron i mieszamy.
Makaron w sosie szpinakowym
Składniki (porcja na 2 osoby):
· 250 g makaronu penne,
· opakowanie serka feta (około 300 g),
· 150 g mrożonego szpinaku,
· 3 ząbki czosnku,
· przyprawy: 2 łyżeczki bazylii i 2 łyżeczki oregano,
· kilka kropli oleju do smażenia.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu. Na patelnię wlewamy olej, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mrożony szpinak. Rozdrabniamy ser i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy bazylią i oregano, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, a na koniec łączymy z makaronem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN