Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi to pomysł na prosty i pyszny deser do kawy. Może mieć wiele odsłon, w zależności od czasu i składników, jakie masz w domu. Poznaj przepisy na ciasto z orzechami i jabłkami.
Ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami – przepis
Najprostsze ciasto jabłkowo-orzechowe możesz wykonać w szybki sposób. Wystarczy: 1 szklanka mąki pszennej i 1 szklanka mąki ziemniaczanej, do tego łyżeczka płaska proszku do pieczenia, ¾ szklanki cukru, 5 jajek, 250 g masła, około kilograma jabłek i garść orzechów, a także płaska łyżeczka cynamonu. Opcjonalnie do posypania możesz użyć cukier puder.
Pamiętaj, żeby ciasto z jabłkami i orzechami i cynamonem wyszło idealnie, potrzebujesz składników w temperaturze pokojowej. Wyjmij je wcześniej z lodówki.
Placek z jabłkami i orzechami rozpocznij od przygotowania owoców. Dokładnie je umyj i pokrój w kostkę, orzechy posiekaj na drobniejsze kawałki. Rozpuść masło, lekko je podgrzewając. Odstaw do ostudzenia. Jajka ubij na puszystą pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną, proszek do pieczenia i zmiksuj składniki na jednolitą masę. Dodaj rozpuszczone masło, podwyższając obroty miksera.
Teraz już tylko wystarczy upiec ciasto orzechowe z jabłkami. Przygotuj blachę, smarując ją olejem. Wylej ciasto na blachę, rozłóż jabłka i posyp orzechami oraz cynamonem. Piecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Pyszne ciasto włoskie z jabłkami i orzechami gotowe!
Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami – przepis
Czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi jest słodkie i pyszne. Do jego przygotowania potrzebujesz: około kilograma jabłek, wyciśnięty sok z cytryny, garść rodzynków, 200 g masła, 180 g cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, kilka garści orzechów włoskich, 3 łyżki kakao, łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Przygotuj na samym początku jabłka, krojąc je w kostkę. Podlej owoce sokiem z cytryny, by nie były ciemne. Orzechy posiekaj na drobne kawałki. Utrzyj masło z cukrem, aby powstała puszysta masa. Dodawaj jajka, jedno po drugim, a następnie mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Na samym końcu dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj ciasto łyżeczką. Dzięki temu, powstanie pyszne czekoladowe ciasto cynamonowe z jabłkami i orzechami.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Przełóż ciasto do blachy wysmarowanej olejem. Piecz przez około 40 minut. Czekoladowy placek z orzechami i jabłkami gotowy.
Ciasto ucierane z jabłkami i orzechami – przepis
To chyba najlepsze i najprostsze ciasto. Rzadko zdarza się, aby nie wyrosło. Idealnie pasuje do jesiennego nastroju, a kiedy wyciągniesz upieczone ciasto jesienne z jabłkami i orzechami , będzie pięknie pachnieć w całym mieszkaniu. Potrzebujesz: 100 g mąki pszennej, kilka garści orzechów włoskich, kostkę masła, 125 g cukru, 2 jajka, łyżkę cynamonu, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 4 jabłka.
Przygotuj owoce i orzechy. Jabłka umyj i dokładnie obierz i pokrój je na większe kawałki, np. plasterki. Orzechy powinny być rozdrobnione. Masło ucieraj z cukrem, aby było puszyste. Dodawaj stopniowo jajka i mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj rozdrobnione orzechy i jabłka, wymieszaj ciasto łyżką. Na blachę wysmarowaną tłuszczem, przełóż ciasto i piecz w 180 stopniach przez około 50 minut.
Możesz także przygotować, tak zwane ciasto z jabłkami i orzechami na oleju, dodając ⅓ szklanki oleju do ciasta zamiast masła.
Dodając do tego przepisu 3 łyżki kakao, zyskasz pyszne ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami.
Piernik z jabłkami i orzechami – przepis
Piernik jest idealnym ciastem nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przygotujesz go z: dwóch szklanek cukru, 4 szklanek mąki pszennej, szklanki oleju, 6 jajek, kilku jabłek, 2 łyżek kakao, 2 łyżek sody oczyszczonej, 2 łyżek cynamonu i garści orzechów włoskich.
Rozpocznij od posiekania jabłek i orzechów. Resztę składników dokładnie wymieszaj mikserem i wylej na blachę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Możesz także przygotować do piernika polewę czekoladową. Taki piernikowy placek jabłkowo-orzechowy będzie odrobinę słodszy. Wystarczy, że dwie czekolady deserowe pokroisz na kawałki i rozpuścisz podczas kąpieli wodnej lub dodasz do lekko podgrzanej śmietanki 30%. Ciepłą polewę wylej na ciasto i poczekaj aż się ochłodzi i stanie się gęsta.
Owoce pasują także do tego, aby zrobić keks z jabłkami i orzechami. Możesz przygotować go z przepisu na ciasto ucierane, dodając bakalie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN