Wegetariańska tortilla to świetny pomysł na lekki, sycący obiad albo kolację. Tortillę w wersji wege możemy przygotować na wiele sposobów. Nadzienie tortilli wegetariańskiej możemy przygotować z ulubionych warzyw i innych dodatków. Jak przygotować smaczną tortillę bez mięsa? Poznaj przepis na tortillę wegetariańską.
Tortilla wegetariańska – przepis
Tortilla wegetariańska z fasolą czerwoną kidney i kukurydzą będzie przypominać meksykańskie burrito. Wersja wege jest równie smaczna, jak potrawa z mięsem. Przygotowanie tortilli wegetariańskiej nie zajmuje dużo czasu – danie jest więc idealnym pomysłem, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy zjeść coś pożywnego i smacznego. Przygotowując tortillę wegetariańską, farsz możemy doprawić według własnych upodobań – jeśli lubimy bardziej ostrą wersję, powinniśmy użyć więcej papryki i pieprzu.
Składniki na 2 porcje:
10 dag żółtego sera,
1 cebula,
1 czerwona papryka,
1 pomidor,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka fasoli kidney,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka ostrej papryki,
2-3 liście sałaty,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 placki pszennej lub pełnoziarnistej tortilli,
olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
1. Cebulę, pomidora, paprykę i czosnek myjemy i kroimy na małe kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją do czasu, aż się zeszkli.
3. Następnie dodajemy czosnek, paprykę i pomidora. Smażymy na wolnym ogniu przez około 10 minut do czasu, aż warzywa zmiękną.
4. Na patelnię wrzucamy fasolę i kukurydzę z puszki , dodajemy sól i pieprz.
5. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy.
6. Przekładamy usmażone warzywa do miski i lekko miksujemy za pomocą blendera.
7. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez 1-2 minuty.
8. Ser żółty ścieramy na tarce.
9. Na plackach układamy liście sałaty, starty ser żółty i porcje farszu.
10. Placki tortilli zawijamy po bokach i zawijamy dolną część.
Tortilla na zimno wegetariańska wymaga jedynie podsmażenia placka na suchej patelni, by zrobił się on miękki. Tortille wegetariańskie na ciepło możemy też przygotować, umieszczając tortillę razem z farszem w nagrzanym piekarniku. Po kilku minutach tortilla razem z farszem będzie ciepła, a placek złocisty i chrupiący. Do podgrzania tortilli możemy też użyć mikrofalówki.
Roladki z tortilli wegetariańskie
W przypadku wegetariańskiej tortilli możemy po przygotowaniu pokroić ją na kilka mniejszych części. Wege roladki z tortilli sprawdzą się świetnie jako przegryzki na domowych imprezach. Ważne jest, by w odpowiedni sposób zawinąć tortillę i lekko ją przycisnąć. Dzięki temu farsz nie będzie wypadać ze środka.
Wegańska tortilla – przepis
Tortilla wegańska to wersja tortilli bez użycia produktów odzwierzęcych. Do przygotowania wege tortilli możemy wykorzystać na przykład awokado. Jego smak świetnie komponuje się z delikatnym smakiem placków.
Składniki na 2 porcje:
· 1 cebula,
· 1 awokado,
· 1 puszka kukurydzy,
· 1-2 pomidory,
· 1/3 szklanki soku z cytryny,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 łyżka słodkiej papryki,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu,
· 3-4 liście sałaty,
· 2 placki tortilli.
Przygotowanie:
1. Awokado obieramy ze skórki, pozbywamy się pestki i kroimy. W misce mieszamy awokado, sok z cytryny, sól, pieprz i słodką paprykę i całość blendujemy na gładką masę.
2. Pomidory i cebulę kroimy na drobne kawałki, odcedzamy kukurydzę.
3. Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni przez 2-3 minuty do czasu, aż zrobią się miękkie i lekko się zarumienią.
4. Placki smarujemy pastą z awokado, następnie kładziemy liście sałaty, pomidory, cebulę i kukurydzę.
5. Zawijamy boki tortilli i dolny brzeg, przygniatamy.
Tortilla wegetariańska – kalorie
Kaloryczność tortilli w wersji wegetariańskiej zależy głównie od składników, których użyjemy. W 100 gramach placka na tortillę jest około 320 kalorii. Jeden placek pszennej tortilli to około 200 kalorii. Ser żółty również jest dosyć kaloryczny. Z kolei warzywa mają mało kalorii, więc nie powinniśmy się obawiać o to, że przytyjemy. Jeśli chcemy ograniczyć liczbę kalorii, powinniśmy zrezygnować z sera żółtego i gotowych sosów.
Wegetariańskie nadzienie do tortilli przygotujemy w łatwy i szybki sposób. Jeśli chcemy zrobić wegetariańską wersję burrito, najważniejszymi składnikami, które powinniśmy wykorzystać, to kukurydza i czerwona fasola. Przygotowując wege tortillę, nadzienie wegetariańskie możemy też skomponować z ulubionych warzyw, na przykład cukinii czy pomidorów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN