Content: Ser kozi to źródło białka, wapnia, a także potasu, magnezu i witamin z grupy B, D i A. Jest często spożywany przez alergików, osoby z wysokim ciśnieniem, chorobami układu krążenia i zagrożone osteoporozą. Nie można już mówić o modzie na kozi ser, a o jego stałej obecności, ponieważ od kilku już lat ser ten wciąż jest dostępny na sklepowych półkach i pojawia się na naszych talerzach, przybierając wiele postaci. Poniżej znajdziemy dwa przepisy na pyszne sałatki z kozim serem w roli głównej.
Przepis na sałatkę z kozim serem, gruszką i orzechami
W tej sałatce wykorzystujemy karmelizowane gruszki, które w towarzystwie orzechów włoskich i koziego sera tworzą doskonałą, słodko-korzenną kompozycję.
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Porcje: 4
Składniki:
· 2 duże gruszki (najlepiej odmiany Konferencja),
· 25 g masła,
· łyżka cukru,
· 3 łyżki octu balsamicznego,
· 100 g szpinaku baby,
· 200 g koziego sera,
· 50 g orzechów włoskich,
· 10 g liści pietruszki.
Przygotowanie:
1. Obieramy, następnie cienko kroimy gruszki.
2. Rozpuszczamy masło na dużej nieprzywierającej patelni, aż zacznie się pienić. Dodajemy gruszki i smażymy około 2-3 minut, aż będą złociste.
3. Posypujemy cukrem i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż gruszka zacznie się karmelizować. Przyprawiamy dużą ilością pieprzu, następnie zdejmujemy gruszki z patelni.
4. Polewamy patelnię octem balsamicznym i pozwalamy, aby gotował się przez minutę, po czym zdejmujemy z ognia.
5. Dzielimy szpinak na 4 porcje, posypujemy kozim serem i orzechami.
6. Układamy karmelizowane gruszki, posypujemy pietruszką i polewamy dressingiem.
Przepis na sałatkę z kozim serem, burakiem i granatem
Prosta metoda pieczenia zmienia twarde warzywa korzeniowe w miękkie i słodkie. Dodawanie ich do posiłków zapewnia dobre źródło błonnika, potasu, magnezu, żelaza i witaminy C.
Świeża rukola ma lekko pieprzny smak, który jest doskonałym dopełnieniem łagodnego smaku buraków i kremowego koziego sera. Łatwy do przyrządzenia dressing z granatu dodaje sałatce energii, a nam zapewnia dawkę przeciwutleniających polifenoli.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40-60 min
Porcje: 4
Składniki:
· 450 g buraków około 6-centymetrowych,
· ¾ szklanki oliwy z oliwek, dodatkowo łyżka oliwy do smażenia,
· sól,
· czarny pieprz,
· ½ szklanki soku z granatu,
· 2 łyżeczki octu jabłkowego,
· 2 łyżki posiekanej szalotki,
· łyżeczka musztardy dijon,
· 2 łyżeczki syropu klonowego,
· 140 g rukoli (około 4 szklanki),
· ¼ szklanki sera koziego,
· ¼ szklanki pestek granatu,
· ¼ posiekanych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C. Umieszczamy ruszt pośrodku.
2. Przycinamy korzenie buraków, pozostawiając 1,5 cm. Myjemy i szorujemy je, następnie dobrze suszymy.
3. Układamy buraka na kawałku folii. Polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie owijamy go folią i układamy na tacce. Powtarzamy czynność na kolejnych.
4. Pieczemy buraki około 40-60 minut, w zależności od ich wielkości. Aby sprawdzić, czy są miękkie, możemy nakłuć je widelcem. Sprawdzamy co 20 minut.
5. Pozostawiamy buraki do wystygnięcia, obieramy i kroimy na łódeczki. Odstawiamy.
6. W blenderze miksujemy do gładkości: sok z granatu, ocet jabłkowy, szalotkę i syrop klonowy.
7. Podczas miksowania powoli dodajemy ¾ szklanki oliwy, aż dressing będzie gęsty. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
8. Na umyte i osuszone liście rukoli kładziemy pokrojone buraki i ser kozi, następnie posypujemy pestkami granatu i posiekanymi orzechami. Podajemy z dressingiem z granatu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN