Pieczone i smażone banany w cieście – najlepsze przepisy

Banany smażone
Fot. photo by Pam Susemiehl / Getty Images
Banany w cieście kojarzą nam się z czymś miękkim i słodkim. Właśnie taki jest ten deser – rozpływający się w ustach i przepyszny! Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a wiele przepisów i dodatków pozwala odkrywać banany w cieście na nowo z każdą kolejną recepturą. Sprawdzają się nie tylko na niedzielne śniadania dla małych i dużych łasuchów, ale i jako smaczny deser. Nie ma nic lepszego na kinderparty niż banany w cieście francuskim z Nutellą.

Banany w cieście są nie tylko pyszne, ale i pożywne. Dzięki krótkiemu czasowi przygotowania dobrze sprawdzają się zarówno jako śniadanie, jak i szybki deser. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować!

Banany w cieście – przepis

Banany w cieście francuskim

Jak zrobić banany w cieście francuskim? 450 g gotowego ciasta francuskiego (można także zrobić domowe, choć wymaga to sporego nakładu czasu i pracy) tniemy na 12 kawałków . 6 bananów kroimy na połówki i skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Kawałek banana układamy na przekątnej kwadratu. Dwa przeciwległe brzegi ciasta sklejamy. Każdą kieszonkę smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Pieczone banany w cieście francuskim powinny spędzić kwadrans w piekarniku nagrzanym do 210°C. Z porcji wskazanych w przepisie wychodzi 12 pysznych ciasteczek.

Pieczone banany w cieście francuskim można także wzbogacić o krem czekoladowo-orzechowy np. Nutellę. Wtedy na kwadraty ciasta nakładamy po łyżeczce kremu i kilka plasterków banana. Sposób pieczenia pozostaje bez zmian.

Zapiekane banany w cieście francuskim tylko dla dorosłych

Na imprezie dla dorosłych wspaniale sprawdzą się banany w cieście francuskim. Przepis należy poszerzyć o 2 szklanki Chardonnay, ⅔ szklanki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki trzeba zagotować i doprowadzić do konsystencji sosu, którym polewamy banany przed zawinięciem w ciasto.

Banany w cieście naleśnikowym

Banany w cieście naleśnikowym robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znikają z talerza.

Składniki na 4 porcje:

· 4 banany,

· 1 szklanka mleka,

· 1 jajko,

· ¾ szklanki mąki,

· 3-4 łyżeczki cukru,

· 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego,

· szczypta soli.

Przygotowanie:

Banany należy obrać, następnie przekroić je wzdłuż i na krótsze kawałki (np. na pół). Z pozostałych składników trzeba wymieszać dokładnie ciasto. Jego konsystencja powinna być minimalnie gęstsza od śmietany – wtedy będzie trzymać się owoców i nie spłynie. Najlepiej użyć miksera do zrobienia masy. Banany moczymy w cieście i smażymy je na oleju na złoty kolor.

Banany w cieście naleśnikowym smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Banany w cieście kokosowym

Jak zrobić banany w cieście kokosowym?

Wystarczy zrobić ciasto z:

· 2 jajek,

· 1 szklanki mąki,

· ¼ szklanki mleka,

· ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

· 3 łyżek wiórków kokosowych (można dodać ich więcej według uznania).

Na początku należy jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać pozostałe składniki. W tak powstałej masie moczymy 4 banany pokrojone w podobny sposób, jak w przypadku bananów w cieście naleśnikowym i smażymy je po zanurzeniu w cieście na rozgrzanym oleju.

Banany w cieście po chińsku

Banany w cieście po chińsku to najbardziej kaloryczne danie spośród wszystkich przedstawionych przez nas pomysłów, ponieważ są pieczone na głębokim oleju. Jednak pyszne, chrupiące ciasto i ukryty w nim miękki kawałek banana jest wart grzechu.

Składniki na 4 porcje:

· 4 banany,

· sok z 1 limonki,

· 50 g mąki pszennej,

· 50 g mąki ryżowej,

· 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej,

· ½ łyżeczki cynamonu,

· ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

· ⅔ szklanki wody,

· 4 łyżki cukru trzcinowego,

· olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

Banany należy obrać, pokroić na 3 części każdy i skropić sokiem z limonki. Można użyć też soku z cytryny. Wszystkie suche składniki (poza cukrem) mieszamy w misce i dolewamy tyle wody, by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Kawałki banana zanurzamy w cieście, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu, aż się zarumienią. Świeżo wyciągnięte z frytury banany obtaczamy w cukrze. Takie smażone banany w cieście najlepiej smakują na ciepło.

Ten przepis na banany w cieście jest niezwykle popularny.

Z czym podawać banany smażone w cieście, a z czym pieczone?

Istnieje wiele sposób na podanie tego deseru. Dobrze smakuje solo, ale banany w cieście i dealnie komponują się z czekoladą. Mogą być to np. banany w cieście naleśnikowym z czekoladą użytą jako polewa lub banany w cieście francuskim z czekoladową niespodzianką wewnątrz sakiewki. Ciekawym pomysłem, w którym przełamano mało wyrazisty smak owoców, są banany w cieście francuskim z cynamonem . Można posypać nim deser, a także dodać cynamon do ciasta. Dla wielbicieli bardzo słodkich deserów mamy inny pomysł – banany w cieście z miodem – można nim polać gorące pieczone lub smażone owoce. Dobrym pomysłem są też dodatki w postaci lodów waniliowych, cukru pudru i bitej śmietany.

Zobacz film: Gofry z bananami. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości