Jak ugotować zupę bambusową i z czym ją podawać? Sprawdzone przepisy

Zupa bambusowa z krewetkami
Fot. Mayuree Kaya / EyeEm / Getty Images
Dania kuchni azjatyckiej goszczą coraz częściej na naszych stołach. Chętnie przygotowujemy curry i to na wiele sposobów, słodko-kwaśne zupy, tamaryndowe krewetki czy tajskie noodle z woka. Z coraz mniejszą obawą sięgamy po nieznane nam niegdyś przyprawy i składniki. Wciąż jednak nie możemy przekonać się do pędów bambusa. A to ogromny błąd, ponieważ zupa bambusowa to prawdziwa gratka dla smakoszy.

Zupa bambusowa może być przygotowana na wiele sposobów. Gwarantujemy jednak, że każda jej odsłona zachwyci gości. Oto kilka pomysłów na zupę z bambusa.

Zupa bambusowa – przepis

Zupa bambusowa z kurczakiem

Jednym z popularniejszych pomysłów na tę potrawę jest zupa bambusowa z kurczakiem. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie przysporzy trudności nawet „niedzielnym kucharzom”.

Aby przygotować 4 duże porcje zupy, potrzebujemy:

· podwójną pierś z kurczaka,

· 600 ml bulionu warzywnego,

· 2 ząbki czosnku,

· 4 łyżki jasnego sosu sojowego,

· sól,

· pieprz cayenne/syczuański,

· kilka grzybków mun,

· łyżeczkę mielonego imbiru,

· pół puszki pędów bambusa,

· 1 papryczkę chilli.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka należy obrać z błonek i pokroić w kostkę. Następnym krokiem jest ugotowanie jej w bulionie z dodatkiem czosnku, sosu sojowego i pieprzu (polecamy syczuański, który nada mięsu specyficzny aromat). Namoczone wcześniej grzyby mun należy pokroić w paski. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy wszystkie składniki z wywaru, pierś kroimy w paseczki i dodajemy z powrotem do garnka. Dorzucamy grzybki, pędy bambusa i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Opcjonalnie można dodać inne warzywa np. pociętą w paski paprykę czy pół puszki kukurydzy. Całość doprawiamy i gotujemy przez 15 minut. Zupa bambusowa z dodatkiem kurczaka gotowa!

Zupę można zagęścić 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w zimnej wodzie.

Zupa bambusowa z mięsem mielonym

Mięso mielone nie kojarzy nam się z dodatkiem do pierwszego dania. Jednak, gdy w grę wchodzi aromatyczna zupa bambusowa , stanowi ono idealne uzupełnienie jej smaku i zapachu – zwłaszcza jeżeli wcześniej je zamarynujemy.

Składniki na 5 porcji:

· 150 g mięsa mielonego,

· 2 łyżki oliwy,

· ½ łyżeczki mielonego imbiru,

· ząbek czosnku,

· ½ łyżki czerwonego octu winnego,

· 1½ l gorącej wody,

· 50 g grzybków poku albo mun (ewentualnie można wykorzystać pieczarki),

· ½ puszki pędów bambusa,

· ½ pęczka grubego szczypiorku,

· 3 liście kapusty pekińskiej,

· ½ łyżeczki soli,

· ½ łyżeczki płatków chilli,

· łyżka sosu sojowego jasnego.

Przygotowanie:

Mięso marynujemy przez 3 godziny w oliwie, imbirze, czosnku i occie. To bardzo ważny krok, aby zupa bambusowa była pełna smaku. Następnie smażymy mięso w dużym garnku. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy namoczone wcześniej grzyby, odsączony z zalewy bambus i przyprawy. Całość gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy posiekany szczypior oraz pokrojoną kapustę. Gotujemy całość przez 5 minut. Po tym czasie zupa bambusowa może być podawana na stół.

Zobacz film: Zupa tajska. Źródło Dzień Dobry TVN

Zupa bambusowa nie dla wegan i wegetarian?

Dwa powyższe przepisy na zupę bambusową zawierają w swoim składzie mięso. Czy pominięcie go sprawi, że będzie ona mniej aromatyczna i pyszna? Nic bardziej mylnego. Wspaniała, pełna smaku zupa bambusowa może być przygotowana już z kilku składników, Oto one:

· 1½ l wody,

· ½ puszki pędów bambusa w sosie własnym,

· 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· szczypta soli,

· ½ łyżeczki kurkumy,

· szczypta imbiru.

W zimnej wodzie należy rozmieszać wodę z mąką ziemniaczaną, następnie ciągle mieszając gotować od otrzymania gęstej konsystencji. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do garnka. Zupa bambusowa powinna być gotowana przez około 20 min. Warto od czasu do czasu ją zamieszać. To najszybsza znana nam wegańska zupa bambusowa, która smakuje równie pysznie, co jej wersja z dodatkiem mięsa mielonego lub kurczaka.

Dobrym rozwiązaniem dla wegan i wegetarian może być dodanie do zupy tofu – zamarynowanego wcześniej w oliwie, imbirze, czosnku, occie i podsmażonego np. na oleju kokosowym. Dzięki niemu zupa będzie bardziej treściwa i aromatyczna.

Zupa bambusowa – z czym jeść i jak podawać?

Zupa bambusowa tradycyjnie podawana jest z makaronem ryżowym o kształcie grubych wstążek. Tylko taki rodzaj makaronu powinien być używany w tym daniu – zastępowanie go klasyczny makaronem jajecznym wpływa znacząco na obniżenie walorów smakowych potrawy. Zupa bambusowa dobrze smakuje podawana z dodatkiem świeżego szczypiorku, który ożywia i pogłębia jej smak. Powinna być serwowana, gdy jest jeszcze gorąca. Wtedy najlepiej czuć nie tylko jej ostrość, ale zapach oraz tajski, charakterystyczny posmak.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości