Piątkowy obiad bezmięsny to tradycja w katolickiej Polsce przekazywana od pokoleń. Post w piątek obowiązuje jako sposób na wspomnienie śmierci Jezusa Chrystusa. Dlatego w wielu domach dania na piątkowy obiad przyrządza się bez mięsa.
Zupy na piątkowy obiad bez mięsa
Zupę łatwo i szybko można przyrządzić o każdej porze roku z dobrej jakości warzyw świeżych (najlepiej sezonowych) lub mrożonych. Bazą dla zupy na piątkowy obiad może być warzywny bulion lub woda doprawiona do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i innymi ulubionymi przyprawami.
Jako coś na piątkowy obiad sprawdzą się np. zupa wiosenna (z mrożonki wiosennej), zupa ogórkowa, kalafiorowa, zupa-krem z cukinii, brokułowa, pieczarkowa, ze szparagów, grzybowa, zupa-krem z dyni, barszcz, zupa jarzynowa czy pomidorowa na bulionie warzywnym.
Przepis na szybki piątkowy obiad w formie zupy jarzynowej
Składniki:
· opakowanie mrożonych warzyw „Zupa jarzynowa”,
· 2 l bulionu warzywnego (można użyć kostki warzywnej),
· 1 śmietana do zupy,
· sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotuj wodę, dodaj warzywne kostki bulionowe.
2. Do wrzątku wrzuć mrożone warzywa (bez rozmrażania).
3. Od ponownego zagotowania gotuj przez 5 minut (do miękkości warzyw).
4. Dodaj sól, pieprz i śmietanę do zupy (termizowaną), możesz użyć też zwykłej śmietany, ale pamiętaj, żeby ją zahartować przed dodaniem do garnka.
5. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem albo pietruszką. Opcjonalnie możesz do zupy dodać także drobny makaron.
Piątkowy obiad z makaronem
Makaron to jedna z najszybszych i najprostszych opcji do wyboru na piątkowy obiad . Łatwo można przyrządzić pyszne dania z różnego typu makaronem i warzywami oraz grzybami. Pyszny, pożywny i łatwy w przygotowaniu jest m.in. makaron z serem , z pesto , z pomidorami (sosem pomidorowo-ziołowym), makaron z cukinią, suszonymi pomidorami, z sosem pieczarkowym, z kurkami, z sosem szpinakowym, z dynią, z brokułami, ze szparagami i wiele innych.
Makaron daje wiele możliwości, ponieważ możesz wybierać nie tylko spośród różnych typów makaronu, np. spaghetti, rurki, tagliatelle czy innych ozdobnych, ale też spośród produktów różniących się składem. Najpopularniejszy jest makaron jasny z mąki pszennej, ale głód na dłużej zaspokaja makaron pełnoziarnisty . Z kolei osoby z nietolerancją glutenu mogą wypróbować makaron bezglutenowy robiony z warzyw.
Co na piątkowy obiad bezmięsny wybrać do zrobienia na szybko? Makaron ze szpinakiem!
Składniki:
· 150 g ulubionego makaronu,
· 1 mała cebula,
· 1 ząbek czosnku,
· 2 łyżki oliwy,
· 1 łyżka masła,
· 150 g szpinaku,
· 75 ml śmietanki 18%,
· 60 g tartego parmezanu,
· sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Po kilku minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Dodaj szpinak. Jeśli używasz świeżego, dokładnie go umyj i osusz.
4. Szpinak podgrzewaj przez około 1-2 minuty, możesz go podsmażyć.
5. Dodaj śmietankę, sól, pieprz i zagotuj.
6. Na patelnię dodaj makaron i wymieszaj z powstałym sosem.
7. Dodaj parmezan i wymieszaj ponownie. Danie podawaj posypane parmezanem.
Zapiekanki – ulubiony piątkowy obiad dla dzieci
Piątkowy obiad bez mięsa zjedzą nawet wybredne dzieci, jeśli do potrawy dodasz odrobinę masła i dobrej jakości ser. Najlepszy do zapiekania jest makaron typu rurki, świderki, możesz też zrobić warzywną lasagne albo nadziać pieczarkami i serem lub szpinakiem cannelloni. Dodaj dobrej jakości ser , np. mozzarellę, goudę, ementaler czy rokpol (dobry zwłaszcza do dań z warzywami o delikatnym smaku).
Co zrobić na piątkowy obiad? Jarskie kotlety i placki (cukinia, dynia, kasze, ziemniaki)
Dobry pomysł na szybki piątkowy obiad to placki ziemniaczane, z cukinii lub z dyni – wystarczy, że zetrzesz warzywa, dodasz do nich jajko, trochę mąki i przypraw, a potem usmażysz na patelni. Placki są ciepłe, chrupiące i aromatyczne, można je podawać np. ze śmietaną, sosem grzybowym lub śmietanowym, sosem czosnkowym czy surówkami.
Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na piątkowy obiad, postaw na sprawdzone ziemniaki . Możesz zrobić z nich frytki lub pokroić na ćwiartki, doprawić i upiec w piekarniku (np. z innymi warzywami, jak marchew, por, czosnek czy dynia lub cukinia). Takie ziemniaczki lub domowe frytki możesz serwować z ulubioną surówką lub sosem.
Zdrowszą opcją niż smażone ziemniaki czy inne warzywa są kasze. Z kasz da się zrobić nie tylko pyszne kaszotto , ale też np. kotlety jarskie (zwłaszcza z kaszy jaglanej). Kotlety wegetariańskie można zrobić też z soi, kiszonej kapusty, pieczarek i kaszy, kalafiora, cukinii, ciecierzycy, ziemniaków czy jajek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN