Cukinia (nazywana niekiedy kabaczkiem) to warzywo dyniowate, które często wykorzystuje się w kuchni. Dojrzały okaz może mieć nawet 40 cm długości, ale najlepiej smakuje młoda cukinia o długości około 15–20 cm. Ze względu na swe zalety cukinia należy do 20 najchętniej uprawianych w Polsce warzyw.
Cukinia jest delikatna w smaku, lekkostrawna i ma dużą wartość dietetyczną. Zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, witaminy C, K, PP, B1 oraz beta-karoten. Co ważne, w cukinii nie odkładają się metale ciężkie! To warzywo korzystnie wpływa na proces trawienia i jest zalecane np. w razie problemów z nadkwaśnością.
Cukinia w cieście naleśnikowym – przepisy
Cukinię można przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie nadaje się na przykład do smażenia czy zapiekania w cieście. Można wykorzystać ciasto podobne do naleśnikowego (o smaku piwnym lub czosnkowym) albo ciasto francuskie. W każdym przypadku smakuje pysznie!
Cukinia w cieście piwnym
Składniki na 4 porcje:
· 1 duża cukinia,
· 1 pełna szklanka piwa,
· 2 jaja,
· około pół szklanki mąki,
· pieprz, sól i przyprawy (według upodobań),
· olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
Cukinię przytnij z obu końców, umyj i osusz. Następnie pokrój ją w plastry o grubości około 0,5 cm i posyp solą oraz pieprzem.
Jajka roztrzep, dodaj mąkę, piwo i ulubioną przyprawę. Wszystko razem wymieszaj – pamiętaj, że ciasto nie może być zbyt rzadkie! W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Po kolei zanurzaj plastry cukinii w cieście i smaż, aż ciasto się zrumieni. Przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (żeby odsączyć nadmiar tłuszczu) i w podobny sposób usmaż resztę cukinii.
Cukinia w cieście francuskim z serem pleśniowym – przepis
Składniki na 4 porcje:
· ok. 100 g błękitnego sera pleśniowego,
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· 1 duża lub 2 mniejsze cukinie,
· 100 g startego żółtego sera,
· sól i pieprz.
Przygotowanie:
Cukinię przytnij z obu końców, umyj i osusz. Pokrój ją na równe plastry o grubości ok. 0,5 cm. Rozłóż je na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku, posyp solą i zostaw mniej więcej na 15 minut. Następnie osusz je papierem kuchennym i posyp pieprzem.
Ser pleśniowy pokrój w plasterki. Rozwiń ciasto francuskie i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż na cieście kawałki cukinii i plasterki sera.
Wstaw blachę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piecz około 25 minut. Pod koniec zapiekania posyp z wierzchu startym żółtym serem.
Po wyjęciu z piekarnika pokrój ciasto na kwadraty i podawaj na ciepło lub na zimno.
Cukinia w cieście czosnkowym (smażona cukinia w cieście)
Składniki na 4 porcje:
· 1 duża młoda cukinia (ok. 1 kg).
Ciasto naleśnikowe:
· 2 jaja,
· ¾ szklanki mleka,
· ½ szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
· 4 ząbki czosnku,
· 2 łyżki oleju,
· ¾ szklanki wody gazowanej,
· sól, pieprz, ostra mielona papryka,
· olej do smażenia.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania cukinii. Przytnij ją z obu końców, umyj i osusz. Pokrój na plastry grubości ok. 0,5 cm, posól i zostaw mniej więcej na 30 minut, żeby puściła nadmiar wody. Następnie osusz ją papierowym ręcznikiem.
Jajka ubij wraz z mlekiem, dodaj mąkę i olej, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około pół godziny. W tym czasie obierz i wyciśnij czosnek. Stopniowo dolej do ciasta wodę mineralną, cały czas mieszając – rób to powoli, żeby ciasto nie stało się zbyt rzadkie. Dodaj przyprawy i czosnek, całość dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej. Kawałki cukinii zanurzaj w cieście i smaż, aż się zrumienią. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Cukinia w cieście czosnkowym jest gotowa do podania. Smacznego!
Placuszki z cukinii – przepis
Składniki na 8–10 sztuk (zależnie od wielkości):
· 2 dosyć duże cukinie,
· 2 jajka,
· 1 łyżka posiekanego koperku,
· 6 łyżek mąki,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 łyżka masła,
· szczypta soli i pieprzu.
Do podania:
· twarożek kanapkowy,
· świeży tymianek.
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na grubej tarce. Dodaj rozkłócone jajka, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek, mąkę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj łyżką, by składniki się połączyły.
Roztop masło na patelni. Uformuj z masy placuszki i smaż je po 2–3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią.
Gotowe placuszki podaj z twarożkiem i świeżym tymiankiem. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN