Content: Jak usmażyć karpia? Karp smażony jest jedną z najpopularniejszych polskich potraw wigilijnych. Ma swoich wielkich miłośników, ale i zatwardziałych pogromców. Karp jest potrawą o charakterystycznym smaku i zapachu, dlatego tak ważne jest jego umiejętne przygotowanie. Jak usmażyć karpia wigilijnego , który zachwyci wszystkich gości? Jak usmażyć filet z karpia , który zasmakuje nawet dzieciom? Podpowiadamy!
Jak usmażyć karpia? Przygotowanie ryby do smażenia
Przygotowanie karpia najlepiej rozpocząć już na dzień przed smażeniem. Należy opłukać rybę w chłodnej wodzie, a następnie położyć tuszę na desce i odciąć płetwy – dobrze nadają się do tego duże kuchenne nożyczki. W kolejnym kroku należy dokładnie oskrobać łuski. Dobrym pomysłem jest włożenie ryby przed oczyszczaniem z łusek do lodówki – wtedy odchodzą one o wiele łatwiej. Na koniec wystarczy odciąć głowę ryby (można zostawić ja na zupę rybną) i poporcjować rybę w dzwonka.
Jak usmażyć karpia? Namaczanie ryby
Istnieje wiele sposobów na to, w jaki sposób najlepiej przygotować rybę do smażenia. Karp jako ryba o charakterystycznym smaku i zapachu potrzebuje spędzić kilka godzin w lodówce, aby pozbyć się zapachu mułu.
Jak dobrze usmażyć karpia ? Po umyciu i po porcjowaniu, włóż go do szklanej miski i przyprósz pokrojoną w piórka cebulą. Dodatkowo, koniecznie mocno skrop rybę sokiem z cytryny.
Kolejnym patentem na to, jak pozbyć się charakterystycznego zapachu ryby jest moczenie karpia przez noc w mleku lub kefirze. W ten sposób można łatwo pozbyć się zapachu mułu, a mięso usmażonego karpia będzie smakowało wyśmienicie. Można też połączyć obie opcje i namoczyć karpia w cebuli i mleku.
Jak usmażyć karpia bez panierki?
Oto klasyczny przepis na to, jak dobrze usmażyć karpia , który będzie prawdziwym królem wigilijnego stołu. Jak usmażyć karpia na Wigilię ?
Składniki:
- karp porcjowany w dzwonka,
- masło klarowane,
- sok z cytryny,
- mąka,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Ryba po całej nocy w lodówce, czy to w cebuli i cytrynie czy w mleku – jest gotowa do smażenia. Wystarczy ją delikatnie osuszyć na papierowym ręczniku i skropić dość mocno sokiem z cytryny.
W międzyczasie warto rozgrzać klarowane masło na patelni. Karpia doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy każdy kawałek z obu stron w mące. Tak przygotowane dzwonki można już układać na patelni z rozgrzanym masłem i smażyć na każdej ze stron, aż do uzyskania złotego koloru.
Aby ryba nie była zbyt tłusta, po zdjęciu z patelni, warto ułożyć ją na talerzu z kawałkiem ręcznika papierowego – w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu z każdego usmażonego kawałka karpia.
Jak usmażyć karpia na patelni w chrupiącej panierce?
Ta opcja dedykowana jest fanom chrupiącej skórki smażonego karpia.
Składniki:
- 1 kg filetów z karpia,
- sok z 1 cytryny,
- 4 łyżki mąki,
- bułka tarta,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mleka,
- pół kostki masła,
- olej do smażenia,
- pół pęczka szczypiorku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 garście startego żółtego sera,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować karpia smażonego w panierce należy dokładnie opłukać filety z karpia, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym. W kolejnym kroku należy każdy płat ryby oprószyć mąką oraz polać sokiem z cytryny.
Każdy kawałek należy zamoczyć w miseczce z rozbełtanymi jajkami i mlekiem. Filety karpia układamy na rozgrzanej patelni z olejem i obsmażamy z obu stron, aż do momentu kiedy uzyskają złoty kolor. Na koniec wystarczy już tylko przełożyć karpia do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 150 stopni przez 10-15 minut.
Do tak przygotowanego karpia warto przygotować dekorację w formie medalionów maślanych. W celu ich przygotowania zetrzyj w misce wcześniej wyjęte z lodówki, miękkie masło z tartym serem oraz solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Z powstałej w miseczce masy ukształtuj okrągły placek o grubości ok. 8 mm i mocno schłodź – najlepiej włożyć je do lodówki bądź zamrażarki. Tak powstałe medaliony serowo-ziołowe będą wyglądały spektakularnie jeśli podasz je ułożone na każdym kawałku smażonego karpia.
Jak usmażyć karpia bez ości? Podpowiadamy nasz rybny trik!
Zastanawiasz się, jak najlepiej usmażyć karpia? Jak usmażyć karpia na Wigilię, na której będą dzieci lub osoby starsze? Istnieje pewien sposób na pozbycie się ości z karpia. W jaki sposób to zrobić? Przed smażeniem należy delikatnie połamać ości rybie i smażyć ją w oleju o bardzo wysokiej temperaturze, a po tym jeszcze przez chwilę pozostawić karpia na mniejszym ogniu. Dzięki smażeniu ryby w bardzo wysokiej temperaturze ości się rozpuszczają . Usmażony w ten sposób karp będzie chrupiący na zewnątrz i mięciutki, maślany w środku. Z ości pozostanie tylko kręgosłup, który łatwo jest wyjąć i zostawić na talerzu podczas kolacji.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN