Deser z jabłek jest jednym z prostszych zadań kulinarnych, więc nie trzeba tu umiejętności szefa kuchni, by go wykonać. Oto kilka przepisów na lekkie desery z jabłek.
Deser z jabłek i kruszonki
Choć istnieje angielskie powiedzenie „One apple per day keeps doctor away (tłum. „jedno jabłko dziennie i nie trzeba doktora”), niestety nie każdy z nas pamięta o tym, aby je regularnie spożywać. A to duży błąd! Jabłka to istna bomba witaminowa. Zawierają witaminę C, K, A, B6, kwas foliowy, niacynę, a także wapń, cynk, żelazo, magnez i potas . W ich skórce znajdują się pektyny, które pomagają oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn, a do tego wspomagają pracę układu trawiennego. Do tego obniżają one poziom cholesterolu, więc chronią nas przed miażdżycą. Mają również pozytywny wpływ na układ nerwowy, przeciwdziałają zaparciom i nowotworom. Warto je jeść! Desery z jabłek to idealna propozycja ich wykorzystania „na słodko”. Polecamy jeden z nich - deser z jabłek i kruszonki.
Składniki - nadzienie
· 4 jabłka,
· opakowanie suszonych daktyli,
· cynamon,
· rodzynki,
· pół szklanki cukru,
· 4 łyżki miodu.
Składniki - kruszonka
· 200 g masła,
· 4 łyżki cukru,
· 200 g mąki.
Jabłka kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem oraz cynamonem. Kiedy puszczą sok, dodajemy pokrojone na małe cząstki daktyle, rodzynki oraz miód i dokładnie mieszamy. Masło ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę oraz cukier, łączymy składniki tak, aby powstała kruszonka. Miseczki żaroodporne smarujemy masłem i nakładamy do nich nadzienie jabłkowe zostawiając na górze miejsce na kruszonkę. Na nich układamy warstwę kruszonki. Tak przygotowane naczynia z deserem jabłkowym umieszczamy w piekarniku na 30 minut i pieczemy ok. 30 minut. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną czy kulką lodów waniliowych.
Deser z jabłek w cieście francuskim
To kolejny dziecinnie prosty deser z jabłek . Tym razem do jego wykonania posłuży nam ciasto francuskie.
Składniki
· 4 średnie jabłka,
· cytryna,
· masło,
· cukier wanilinowy,
· ciasto francuskie,
· cynamon,
· żurawina,
Jabłka kroimy na małe cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cynamonem i dodajemy namoczoną wcześniej w wodzie żurawinę oraz cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy i lekko podduszamy na patelni na maśle. Ostudzone umieszczamy na cieście francuskim pokrojonym w kwadraty, składamy kopertowo i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Po upieczeniu wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i gorącej wody.
Deser z jabłek i bananów
Oba owoce świetnie będą nadawały się do przygotowania pożywnego koktajlu, który sprawdzi się jako deser lub drugie śniadanie. Aby przyrządzić deser z jabłek i bananów potrzebujemy:
· 1 banana,
· 2 małe jabłka,
· pół mango,
· 5 łyżek soku z pomarańczy,
· 4 łyżki cukru,
· rodzynki,
· jogurt grecki,
· cytrynę.
Owoce i sok blendujemy na gładką masę wraz z 4 łyżkami cukru. Nakładamy do wysokiej szklanki warstwę musu, a kolejną z jogurtu greckiego i rodzynek. Powtarzamy, aż do zapełnienia naczynia. Dla dekoracji brzeg szklanki zanurzamy na chwilę w soku z cytryny i obtaczamy w kolorowym cukrze. Deser z jabłek i bananów podajemy udekorowany plasterkiem kiwi.
Innym rozwiązaniem na wykorzystanie duetu jabłko-banan jest zrobienie puszystych placuszków.
Składniki
· 1 banan,
· 2 jabłka,
· 1 jajko,
· 200 ml mleka,
· 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
· 1 szklanka mąki tortowej,
· cukru wanilinowy,
· 2 łyżki cukru.
Jabłka i banany kroimy na cienkie plasterki. Przygotowujemy masę łącząc mąkę, mleko, jajko, cukier i cukier waniliowego i proszek do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy owoce i mieszamy. Smażymy po obu stronach na oleju nakładając ciasto łyżką na patelnię. Kiedy nabiorą aptecznego złocistego koloru, zdejmujemy je z ognia i podajemy oprószone cukrem pudrem w towarzystwie bitej śmietany i świeżych owoców lub ulubionej konfitury.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN