KARMELIZOWANE MARCHEWKI Z DOMOWYM HUMMUSEM I MAJONEZEM Z PIECZONYM CZOSNKIEM
Zobacz też: Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę >>>
Składniki:
- 1 pęczek marchewki
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki kuminu
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki podobnej wielkości.
W miseczce mieszamy ze sobą masło, oliwę, miód, kumin, cynamon, sól i świeżo mielony pieprz (do smaku).
Taką mieszanką dokładnie pokrywamy pokrojone marchewki i pasternaki, po czym układamy je w pojedynczej warstwie na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli warzyw jest zbyt dużo rozdzielamy je na 2 blachy.
Warzywa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190oC i pieczemy około 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa muszą zmięknąć oraz ładnie się przypiec.
Zobacz też: Pod kruszonką. Owoce, warzywa i ciasto drożdżowe – przepisy >>>
Domowy hummus z suszonymi pomidorami i natką pietruszki
- 250g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)
- 1 cytryna
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 szczypta cynamonu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5-7 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 czubata łyżka tahini
- ¼ szklanki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę możemy przygotować sami albo posiłkować się tą z puszki. Jeśli chcemy zrobić hummus od podstaw suszoną ciecierzycę zalewamy obficie zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej i moczymy przez całą noc. Następnie wodę wylewamy, strączki przekładamy do garnka, ponownie zalewamy wodą z ½ łyżeczki sody oczyszczonej i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Czas gotowania może być różny, ale cel który chcemy osiągnąć to mięciutka ciecierzyca, która daje się rozgnieść w palcach. Ważne, by ciecierzycy nie solić przed gotowaniem.
Ugotowaną lub odsączoną z zalewy ciecierzycę przekładamy do kielicha blendera.
Wyciskamy do niej na początek sok z 1/3 cytryny, dodajemy ½ łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz, kumin, cynamon, lekko przesiekaną natkę, suszone pomidory z oliwy oraz tahini.
Całość blendujemy stopniowo dolewając oliwę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Zobacz też: Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy! >>>
Majonez z pieczonym czosnkiem
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu (np. z białego wina lub jabłkowego)
- ½ łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 1 szklanka oleju (ulubionego lub mieszanki olejów np. rzepakowy i oliwa z oliwek)
Przygotowanie:
Główkę czosnku obieramy z zewnętrznej łupiny, zawijamy w folię aluminiową i układamy w nagrzanym do 200oC piekarniku na około ½ godziny.
Gdy czosnek będzie mięciutki wyjmujemy go z pieca, odwijamy folię aluminiową i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Czosnek, który jesteśmy już w stanie trzymać w dłoni wyciskamy z łupinek do wysokiego, wąskiego naczynia, w którym będziemy przygotowywać majonez.
Dodajemy do niego jajko, musztardę, ocet, 1/3 łyżeczki soli oraz świeżo mielony pieprz. Blendujemy składniki na gładko.
Gdy masa jest gładka zaczynamy (ciągle blendując, z końcówką blendera przy dnie naczynia) dolewać olej. Początkowo blendujemy nie poruszając blenderem, a gdy na dnie zacznie tworzyć się kremowa emulsja bardzo powoli podnosimy blender ku górze. Gdy w naczyniu mamy już jasny majonez próbujemy go i ewentualnie doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, musztardą lub odrobiną miodu).
KREMOWA ZUPA Z MŁODEJ MARCHEWKI
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ - ½ łyżeczki płatków chilli
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 kg młodej marchewki
- ¼ szklanki czerwonej soczewicy
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz, cukier
- limonka, natka kolendry
Przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę i selera naciowego i smażymy, aż warzywa zmiękną i zrobią się złote.
Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz starty imbir (około 1-2 łyżeczek startego imbiru, do smaku), a także przyprawy – słodką paprykę, chilli i cynamon. Smażymy na wolnym ogniu przez około minutę.
Do garnka trafia teraz obrana i pokrojona w mniejsze kawałki marchewka, czerwona soczewica oraz bulion warzywny. Całość gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut, aż marchewka i soczewica zmiękną.
Zupę blendujemy na gładko, dodajemy mleko kokosowe i ponownie podgrzewamy. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.
Podajemy z cząstką limonki i natką kolendry.
MUFFINKI Z MARCHEWKĄ I WANILIOWYM KREMEM
Składniki:
Muffinki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki goździków
- 300g marchewki
- 1 pomarańcza
- 3 duże jajka
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki maślanki
- ¼ szklanki oleju
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz zmielone przyprawy – cynamon, imbir, kardamon i goździki mieszamy dokładnie w dużej misce.
Do drugiej miski ścieramy na drobnych oczkach tarki obraną marchewkę. Dodajemy skórkę otartą z wyparzonej we wrzątku pomarańczy, jajka, cukier, maślankę oraz olej i również zawartość tej miski dokładnie mieszamy.
Mokre składniki przekładamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników – zbyt długie i dokładne mieszanie da nam w efekcie twarde muffinki.
Masę przekładamy do blachy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy w 180oC przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są suche w środku.
Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut w foremce, po czym muffinki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
- 100g miękkiego masła
- 250g kremowego serka
- 1 laska wanilii
- 1 szczypta soli
- 2-3 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Miękkie masło i kremowy serek (w temperaturze pokojowej) oraz nasionka wyskrobane z przeciętej na pół laski wanilii ucieramy przy pomocy miksera aż masa będzie jasna, puszysta i bez żadnych grudek.
Następnie dodajemy szczyptę soli oraz szklankę cukru pudru i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę cukru aż uzyskamy pożądaną konsystencję i słodycz.
Gotowym kremem dekorujemy wystudzone muffinki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN