Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski postanowił przekonać nas do roślin strączkowych. Jedliście kiedyś czekoladowe ciasto z fasoli? Może czas spróbować? :) Poznaliśmy też inne przepisy Piotra: puree z grochu z kotlecikami, puree z grochu z kotlecikami i sałatka z czarnej soczewicy! Pycha!
Aromatyczne i kruche ciasteczka korzenne można przygotować przynajmniej na kilka sposobów. W zależności od tego, czy wolisz pierniczki tradycyjne, czy też w wersji bardziej dietetycznej, przy ich przyrządzaniu musisz użyć innych składników. Każdy ich rodzaj idealnie wpisuje się jednak w świąteczny klimat i doskonale pasuje do wspólnego biesiadowania.
Majówka, nie bez kozery, nazywana jest "świętem grilla". Miliony Polaków ruszają w tym czasie w plener, by oddać się kuchennej pasji! Dlatego też, w Dzień Dobry TVN, swoje grillowe propozycje zaprezentowali: Jakub Kuroń, Tomasz Oświeciński i Maja Oświecińska. Może przetestujecie ich dzisiejsze przepisy: szparagi w boczku, sałatka orientalna z wołowiną oraz deser z tapioką i musem z mango. Smacznego
Chcesz mieć smukłą sylwetkę, nie rezygnując ze smakowitych słodkości? Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło proponują desery light, które nie tylko mają mało kalorii, ale także są zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali m.in.: mus jabłkowo-gruszkowy z agarem i jagodami goji, galaretkę truskawkową na bazie soku jabłkowego i agaru oraz ciasto orkiszowe słodzone melasą.
W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne i egzotyczne dania, przygotowane przez Karolinę i Macieja Szaciłło: baharat tofu z sałatą, zupa sambhar, warzywa po beduińsku, ciasteczka gryczane . To wszystko można popić herbatą z mieszanką chai masala.
Dania dla osób mających alergię wcale nie muszą być nudne. Codziennie udowadnia to Hanka Ciężadło – mama bliźniaków, którzy zmagają się z tą dolegliwością. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby pokazała, jak przygotować smaczne i zdrowe potrawy dla alergików.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Joannę Prus. Dzieci nazwałyby ją czarodziejką, bo - jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki - wyczarowała na stole specjalnie dla nich pyszne, zdrowe i do tego kolorowe słodkości: domową galaretkę, ciastka, mus czekoladowo-kokosowy z awokado, lody bananowo-orzechowe z syropem klonowym i lemoniadę malinową. Na naszym stole nie postały zbyt długo. Jak myślicie dlaczego? :)
Orzechy są bardzo wartościowe i warto je wprowadzić do swojej diety. Gość Dzień Dobry TVN 50 Cent nie może się bez nich obejść, dlatego też Maciej Szaciłło przygotował z okazji wizyty piosenkarza w naszym studio dania, w których główną rolę odgrywały właśnie orzechy: tajską sałatkę z tofu i roszponki, curry z nerkowcami, pilaw z pistacjami i orzechami nerkowca i domowej roboty czekoladki. Palce lizać!
Patrycja Dolecka znana w Internecie jako Trufla w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała... trufle! Ale to nie koniec: blogerka kulinarna pokazała również jak przygotować soczewicową "grochówkę" i ekspresowy pasztet soczewicowy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłłowie przygotowali zdrowe dania wegetariańskie i molekularne: deser z nasion chia i truskawek, goma dofu z kremem z zielonego groszku i miętą, surową tartę z musem z awokado i bazylią, pasztet z wędzonego tofu z oliwkami oraz krakersy gryczane. Smacznego!
Wiele osób, które zmuszone były odstawić gluten, najbardziej boleje nad brakiem makaronu w diecie. Dlatego z pomocą, w kuchni Dzień Dobry TVN, przychodzi Daria Ładocha! Wypróbujcie jej przepisy na: zapiekankę z makaronu kukurydzianego z łososiem, zapiekankę z makaronem ryżowym i kurczakiem oraz warzywną zapiekankę z makaronem gryczanym. Smacznego!
Na co dzień pracuje w biurze, gdzie zajmuje się sprawami administracyjnymi, a w wolnych chwilach prowadzi fotograficznego bloga. Ewelina Majdak, w kuchni Dzień Dobry TVN rozgrzała piekarnik aż do czerwoności!
Przepisy na dania bez cukru: gruszki na kruszonce, brownie z burakami i chałwą oraz cytrynowe tosty francuskie ze śliwkami przedstawił w DDTVN Piotr Kucharski.
Zawodowy żołnierz, kucharz - amator i stuprocentowy weganin Przemysław Ignaszewski, w żołnierskich słowach powiedział dlaczego warto wyeliminować mięso z diety i jak przygotować słodkości bez cukru. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził zdrowe słodkości: ciasto bananowe z makiem, praliny, czyli kulki mocy, bajaderkę z ciecierzycy i ciastka z fasoli.
Wielka kulinarna przygoda w kuchni Dzień Dobry TVN! Ekomama Reni Jusis i Dominika Adamczyk z Akademii Zdrowego Odżywiania zdradzają przepisy na: polentę z powidłami, krupnik z kaszą jaglaną, zupę z dyni, duszoną marchewkę z rozmarynem oraz jabłka pieczone nadziewane. Jak jest ulubiona potrawa Roberta Kantereita? Co jest istotne w zdrowym odżywianiu? Która kasza wzmacnia naszą odporność?
Magda Różczka, Patrycja Woy-Wojciechowska i Agnieszka Więdłocha razem z grupką rezolutnych dzieciaków w naszej kuchni! Zobaczcie, co udało im się przygotować?
Zieloną sałatkę, gołąbki z botwinki z sosem z redukcji buraczanej z suszoną żurawiną, krem kalarepowo-selerowy, polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie z duszoną botwiną, kaszę mazurską z młodym szczawiem i krem z kawy zbożowej z musem rabarbarowym i kiełkami słonecznika - te wiosenne potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Oliwia Bernady, szefowa kuchni jednej z warszawskich restauracji.
Przekąski to oczywiście nienajważniejsza część wieczoru sylwestrowego, niemniej jednak w czasie imprezy warto wrzucić coś na ząb. Dlatego Daria Ładocha przeistoczona w jednorożca spełnia życzenia i w kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje karnawałowe przekąski oraz napoje: bezalkoholową pinacoladę, zieloną herbatę z owocami, hummus paprykowy, krewetki z zielonym musem oraz pastę z mango i chilli.
Quinoa, wakame, amarantus, poping, orzo- w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali sycące i osobliwe potrawy, idealne nie tylko na śniadanie.
Jeżeli chcielibyście tej wiosny oczyścić swój organizm i zrzucić trochę kilogramów, zachęcamy Was do dań, które przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej Szaciłło: zielonego szejka z liśćmi pokrzywy, rukoli z pieczonymi szparagami, miodu czarnuszkowego, warzywnego makaronu na parze i batona energetycznego.
Jesienią stragany uginają się pod ciężarem wszelkiego rodzaju dyń. To bardzo uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować nie tylko pyszny dodatek do obiadu czy curry, ale i ciasteczka i dżemy. Korzystając z urodzaju, warto nie tylko wykorzystywać dynię na bieżąco, ale i zapasteryzować puree dyniowe, by móc podczas mroźnej zimy przypomnieć sobie smaki i kolory jesieni.
Od lat nie je mięsa. To, co ląduje na jego talerzu nie mogło powstać przez cierpienie. Michał Piróg przygotował czerowną zupę rozgrzewającą, mleko z pistacjami i tofu w agawie. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN modelka Kamila Szczawińska i jej córka Kalina przygotowały pyszne śniadanie. Mogliśmy spróbować: jaślankę na mleku migdałowym, placki kakaowo-cynamonowe i koktajl owocowy.
Paszteciki szczecińskie, jesienna zapiekanka, cieszyńska kanapka ze śledziem, bułka z pieczarkami jak w PRL to klasyki polskiego fast foodu. Poznajcie przepisy na te szybkie i smaczne dania, które kocha cała Polska. W Dzień Dobry TVN gotował dziś Szymon Czewiński.
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz i Anna Kalata przygotowały eko-wypieki. Wszystkie potrawy na bazie ekologicznych produktów. Babeczki gryczane, tarta z czerwoną cebulą, buraczkami i kozim serem, tarta pełnoziarnista z jabłkami, ciasto orzechowe oraz dyniowe ciasteczka. Smacznego!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Monikę Mrozowską. Jak na propagatorkę zdrowego odżywiania przystało, przygotowała dla nas słodkie i jednocześnie zdrowe desery. Możemy potwierdzić, że były bardzo pyszne :)
W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Daria Ładocha przygotowała klasyczne dania mleczne, ale w nieco innej odsłonie. Zaproponowała między innymi naleśniki z kozim serem i owocami, klasyczny grysik z musem truskawkowym, budyń domowej roboty z białą czekoladą, urozmaiconą zupę śniadaniową oraz koktajl bananowo - truskawkowy z mango. W jakiej formie mleko mogą spożywać nasze dzieci? W jaki sposób wzbogacać dietę malucha np. z nietolerancją laktozy?
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło zaserwował przepyszne placki z różnych stron świata. Racuchy wegańskie, orkiszowe, kultowe placki z Koniakowa, racuchy na mleku sojowym, uttapam z czatnejem kokosowym i fuczki. Smacznego!