Nie ma jak u babci… Piotra Kucharskiego. Poznaj przepisy na zupę buraczkową, pampuchy i skubańca

Dziewczynka patrzy na ubitą pianę z białek
Camille Wesser/ Getty Images
Źródło: Moment RF
Ugotuj domowy obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zdradził przepisy swojej babci! Zaskocz domowników i przygotuj pyszną buraczkową, drożdżowe parowańce lub skubańca.

Buraczkowa

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki obrać i pokroić na duże kawałki. Umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować. W trakcie gotowania dodać obrane i pokrojone pozostałe warzywa.dodać kremówkę. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i zmiksować na gładki krem. Zupę podawać z purée ziemniaczanym.

Parowańce (pampuchy) z jagodami

Składniki:

Kluski:

  • 5 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju

Sos:

  • 400 g jagód, mrożonych lub z kompotu
  • 2-4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotować garnek do gotowania. Do garnka o dużej średnicy nalać wodę a na górę nałożyć czysta ściereczkę kuchenną i umocować ją sznurkiem. Z podrośniętego ciasta formować kluski wielkości mandarynki i odłożyć ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie ustawić garnek na kuchence i nastawić pod nim wysoką temperaturę. Gdy woda w garnku się gotuje ułożyć kluski na ściereczce i gotować około 10 minut. W międzyczasie zagotować jagody z cukrem, aż powstanie lejący się sos. Kluski podawać polane sosem jagodowym.

Parowańce z jagodami | Bartosz Krupa/ East News

Skubaniec

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 160 g cukru+2 łyżki
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 200 agrestu z kompotu

Sposób przygotowania:

Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę, dodając w trakcie żółtka. Na koniec do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masą. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i jeszcze raz wyrobić, aby całe kakao było równo rozprowadzone w cieście. Wszystkie kawałki ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkować jedno jasne ciasto i ułożyć w natłuszczonej blasze do pieczenia o wymiarach (20x30 cm). Następnie ciemne ułożyć na jasnym cieście, a na to owoce. Białka ubić z dwoma łyżkami cukru i ubitą pianę wyłożyć na wierzch skubańca. Całość posypać kawałkami porwanego jasnego ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i piec przez około 40-45 minut.

Ciasto skubaniec | Fot. Bartosz Krupa/ East News

>>> Zobacz też:

Ziemniaki, pyry, kartofle. Smażone, pieczone, w sałatce i zupie - zobacz przepisy Piotra Kucharskiego

Słodkie i puszyste śniadanie – placki, racuchy, pancakesy

Zupy rozgrzewające – idealne na chłodne dni. Przepisy utytułowanego szefa kuchni

Więcej przepisów znajdziesz >>> tutaj.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości