Rurki z ciasta francuskiego z kremem budyniowym
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (1 sztuka)
- pół litra mleka 3,2%
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie kroimy na cienkie paski i owijamy metalową foremkę do rurek (piekarnik musi być nagrzany do temperatury 190 stopni). Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut).
Pół litra mleka gotujemy z laską wanilii i 3 łyżkami cukru pudru. Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z pozostałą z ilością cukru. Do wystudzonego budyniu dodajemy ubitą śmietanę.
Upieczone rurki z ciasta francuskiego nadziewamy kremem budyniowym. Rurki możemy posypać cukrem pudrem.
Kamil Piklikiewicz/ East News
Placek kruchy ze śliwkami, budyniem i maślaną kruszonką
Składniki (forma 27 cm):
Kruchy spód:
- 500 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru trzcinowego w pudrze
Składniki mieszamy i zapiekamy w piecu przez około 15 minut w temperaturze około 180 stopni C.
Krem budyniowy:
- 1 litr mleka 3,2%
- 4 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- woda do rozpuszczenia mąki
- laska wanilii
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- cukier puder
- 2 żółtka
- odrobina masła
Mleko zagotowujemy i mieszając wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, następnie dodajemy pozostałe składniki.
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
Połączyć ze sobą mąkę, cukier i masło.
Pozostałe składniki:
- 4 łyżki konfitury wiśniowej
- 600 g śliwek suszonych bez pestek
- łyżka mąki ziemniaczanej
Śliwki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż namiękną.
Sposób przygotowania:
Upieczony kruchy spód smarujemy konfiturą wiśniową, następnie wykładamy wcześniej namoczone śliwki, wylewamy krem budyniowy oraz posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Kamil Piklikiewicz/ East News
Deser śmietankowo-czekoladowy z musem malinowym, ciastkami korzennymi oraz kremem z bitej śmietany i mascarpone
Składniki:
- 1 litr mleka (500 ml na budyń śmietankowy i 500 ml na budyń czekoladowy)
- budyń śmietankowy
- budyń czekoladowy
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 8 łyżek cukru brązowego
- 6 łyżek kakao do budyniu czekoladowego
- 300 g malin lub truskawek
- 6 łyżek cukru brązowego
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- Świeże owoce do dekoracji (maliny, truskawki, borówki) oraz listki mięty
- Kruche ciastka korzenne 150 g
Przygotowanie:
Gotujemy 2 budynie, każdy w osobnym rondelku.
Budyń śmietankowy: zagotowujemy 500 ml mleka w dużym rondlu. W misce ubijamy 2 żółtka z 4 łyżkami cukru brązowego na puszystą masę. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki. Do masy jajecznej dodajemy wolnym strumieniem mleko i całość łączymy.
Budyń czekoladowy: zagotowujemy 500 ml mleka w dużym rondlu. W misce ubijamy 2 żółtka z 4 łyżkami cukru brązowego na puszystą masę. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki i kakao. Do masy jajecznej dodajemy wolnym strumieniem mleko i całość łączymy.
Oba budynie chłodzimy. Przykrywamy górę folią. Maliny podsmażamy z cukrem. Ubijamy śmietanę z cukrem. Dodajemy do niej mascarpone i krótko ubijamy. Ciasteczka korzenne kruszymy.
Warstwy deseru: na dole budyń śmietankowy, następnie mus malinowy, budyń czekoladowy, pokruszone ciasteczka korzenne, krem z bitej śmietany z mascarpone. Na wierzchu świeże owoce i listki mięty.
>>> Zobacz też:
- Pulpety, pulpeciki, klopsiki. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego
- Przekąski do chrupania przed telewizorem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół ciekawymi daniami
- Kolorowy makaron - przygotuj według włoskiego przepisu Cristiny Catese
Autor: Jola Marat