Idealne frytki
Składniki:
- 2 kg ziemniaków typu B najlepiej z czerwoną skórką
- 1 litr oleju do smażenia
- sól rozmarynowo-cytrynowa
- 3 łyżki soli gruboziarnistej
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na duże frytki. Ugotować na miękko w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie osuszyć i schłodzić. Następnie usmażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. W moździerzu utrzeć rozmaryn, skórkę z cytryny i sól.
Żurek z soczewicą i pieczonymi ziemniakami
Składniki:
Pieczone ziemniaki:
- 1 kg małych ziemniaczków do pieczenia
- oliwa z oliwek
- 5 ząbków czosnku
Zupa:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- mały kawałek selera
- kawałek pietruszki
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 łyżki masła
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 200 g zielonej soczewicy
- 0,5 żurku
- kwaśna śmietana do podania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
W tym czasie w garnku rozgrzać olej z masłem. Warzywa pokroić w kostkę i przesmażyć przez około 10 minut. Dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać soczewicę i wszystko razem przez chwilę podsmażyć. Następnie podlać odrobiną wody i gotować aż soczewica będzie miękka, jeśli będzie potrzeba nalać więcej wody. Pod koniec dodać żurek i całość zagotować. Przyprawić świeżo przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Upieczone ziemniaczki ułożyć na talerzu i zalać zupą. Podawać z łyżka kwaśnej śmietany.
Zapiekanka Dauphinoise
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 400 ml śmietany kremówki
- 200 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g dobrego żółtego sera np. Gruyere
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki (jeśli mamy to najlepiej użyć do tego mandoliny. Włożyć do miski z wodą żeby nie ściemniały. W rondlu na wolnym ogniu gotować śmietanę, mleko i czosnek. Ziemniaki osuszyć na ręczniku i ułożyć warstwami w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Co jakiś czas przyprawić solą i pieprzem i zapiec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut. Posypać startym serem i zapiekać jeszcze 15 minut.
Sałatka kartoflana
Składniki:
- 800 g małych ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 0,5 litra bulionu mięsnego
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- 3-4 łyżki oleju
- 2 kiszone ogórki
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 4 śledzie w oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, tak aby były delikatnie niedogotowane. Następnie jeszcze ciepłe obrać z łupin, pokroić w plasterki i przełożyć do miski aby nie ostygły. Cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Bulion podgrzać, wymieszać z octem winnym i olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepłym bulionem zalać ziemniaki, odstawić na około 15 min. Ogórki pokroić na cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Jeśli konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać ze śledziami.
>>> Czytaj na zdrowie.tvn.pl: Ziemniak - właściwości odżywcze i zdrowotne
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto