Ziemniaki, pyry, kartofle. Smażone, pieczone, w sałatce i zupie - zobacz przepisy Piotra Kucharskiego

Ziemniaki w roli głównej w kuchni Dzień Dobry TVN. Czy wiesz, że to warzywo sprzyja dobrej pracy jelit, ma więcej witaminy C niż dynia lub jabłka i ma właściwości przeciwwirusowe? Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego na dania z ziemniakami.

Idealne frytki

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków typu B najlepiej z czerwoną skórką
  • 1 litr oleju do smażenia
  • sól rozmarynowo-cytrynowa
  • 3 łyżki soli gruboziarnistej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na duże frytki. Ugotować na miękko w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie osuszyć i schłodzić. Następnie usmażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. W moździerzu utrzeć rozmaryn, skórkę z cytryny i sól.

Żurek z soczewicą i pieczonymi ziemniakami

Składniki:

Pieczone ziemniaki:

  • 1 kg małych ziemniaczków do pieczenia
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku

Zupa:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • mały kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 0,5 żurku
  • kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.

W tym czasie w garnku rozgrzać olej z masłem. Warzywa pokroić w kostkę i przesmażyć przez około 10 minut. Dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać soczewicę i wszystko razem przez chwilę podsmażyć. Następnie podlać odrobiną wody i gotować aż soczewica będzie miękka, jeśli będzie potrzeba nalać więcej wody. Pod koniec dodać żurek i całość zagotować. Przyprawić świeżo przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Upieczone ziemniaczki ułożyć na talerzu i zalać zupą. Podawać z łyżka kwaśnej śmietany.

Zapiekanka Dauphinoise

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g dobrego żółtego sera np. Gruyere
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki (jeśli mamy to najlepiej użyć do tego mandoliny. Włożyć do miski z wodą żeby nie ściemniały. W rondlu na wolnym ogniu gotować śmietanę, mleko i czosnek. Ziemniaki osuszyć na ręczniku i ułożyć warstwami w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Co jakiś czas przyprawić solą i pieprzem i zapiec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut. Posypać startym serem i zapiekać jeszcze 15 minut.

Sałatka kartoflana

Składniki:

  • 800 g małych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 litra bulionu mięsnego
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 4 śledzie w oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, tak aby były delikatnie niedogotowane. Następnie jeszcze ciepłe obrać z łupin, pokroić w plasterki i przełożyć do miski aby nie ostygły. Cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Bulion podgrzać, wymieszać z octem winnym i olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepłym bulionem zalać ziemniaki, odstawić na około 15 min. Ogórki pokroić na cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Jeśli konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać ze śledziami.

>>> Czytaj na zdrowie.tvn.pl: Ziemniak - właściwości odżywcze i zdrowotne

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!