Wymyślne faworki z tortilli
- 1 opakowanie tortilla wrap
- przyprawy do posypania
- oliwa z oliwek
- hummus, ajwar, guacamole, salsa
- papier do pieczenia
Tortille pokroić w paski, zrobić nacięcie pośrodku każdego paska i przekręcić, jak faworki. Wyłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Spryskać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 5-7 minut. Ułożyć na desce w stosik, posypać przyprawami. Podawać z sosami.
Wytworny krem z pomidorów z mlekiem kokosowym i mozzarellą
- 3 puszki pomidorów pelati
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2-3 łyżki miodu
- pęczek natki pietruszki
- suszone przyprawy - bazylia, tymianek, ziele, liść laurowy, rozmaryn
- ser mozzarella w kuleczkach
- świeża bazylia
- przyprawy – ziele angielskie, bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn – co kto lubi
- opcjonalnie orzeszki piniowe do posypania
Pomidory przesmażyć na maśle, pod koniec dodać sól i miód do smaku, dobrze zmiksować. Przelać do garnka i dolewać bulion do uzyskania gęstości kremu. Dolać mleko kokosowe. Do zupy wrzucić woreczek herbaciany wypełniony przyprawami oraz związany nitka pęczek pietruszki. Delikatnie gotować pod przykrywką przez 15 minut. Wlać do miseczki, całość udekorować prażonymi orzeszkami piniowymi i świeżą bazylią. Na brzegach oprzeć szpadkę z kilkoma kulkami mozzarelli.
Bartosz Krupa/East News
Wykwintne placki ziemniaczane z łososiem i kwaśną śmietaną
- 2 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 1 spora cebula
- sól, pieprz
- olej rzepakowy rafinowany do smażenia
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Miąższ odcisnąć do miseczki. Płyn odstawić, by na dnie opadł krochmal ze skrobi . Delikatnie zlać wodę znad krochmalu. Dołożyć odciśnięte ziemniaki, jajka, sól i sporo pieprzu. Nie dodawać mąki pszennej ani żadnej innej! Dobrze wymieszać z krochmalem z dna miski i przyprawami. Na patelnię nalać olej rzepakowy rafinowany (na wysokość ok. 1 cm). Nakładać łyżką dość cienkie placki, smażyć po 3-4 minuty na każdej stronie, a gotowe kłaść na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z kwaśną śmietanką, kawałkami pieczonego łososia i gałązką koperku.
Bartosz Krupa/East News
Tarta tatin warzywna
- 1 cukinia
- 1 cebula fioletowa
- papryka zielona, czerwona i żółta
- 1 fenkuł
- 250 g pieczarek
- 250 g pomidorków cherry
- papryczka chili
- 100 g sera feta
- oliwa z oliwek
- świeże lub suszone zioła
- 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
- ocet balsamiczny lub glazura balsamiczna
- sól, pieprz
Warzywa pokroić w spore kawałki, ułożyć na formie do pieczenia, posolić, popieprzyć, posypać przyprawami, polać oliwą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Wyjąć warzywa, lekko odsunąć od brzegów formy. Rozłożyć ciasto francuskie i zagiąć brzegi do środka, otulając warzywa. Piec przez 20 minut w 200 st.
Po wyjęciu delikatnie okroić brzegi tarty, na wierzch formy położyć deskę i sprawnym ruchem przekręcić do góry nogami. Na odwróconą tartę rzucić poszarpaną mozzarellę, liście świeżej bazylii lub suszone zioła. Delikatnie pokropić octem balsamicznym lub glazurą. Podawać gorące.
Chcesz gotować w kuchni Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku i wyślij swój przepis!