Smażony ryż brązowy z czosnkiem, groszkiem, ziołami i parmezanem
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- 1 łyżka oleju
- 1 papryczka chili posiekana
- ½ szklanki groszku rozmrożonego lub z puszki
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- szczypta wędzonej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- kilka suszonych pomidorów pociętych w paseczki
Przygotowanie:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek posiekany oraz chili. Dodaj ryż, groszek i zioła i całość podsmażaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj suszone pomidory i sos sojowy. Przełóż na talerz i dodaj starty parmezan.
Dziki ryż z morelami, pistacjami i kozim serem
Składniki:
- 6 x suszone morele namoczone w wodzie
- 1 szklanka dzikiego ryżu ugotowanego
- garść podpieczonych na suchej patelni pistacji i orzechów laskowych
- 100 g sera koziego twardego
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- garść liści szpinaku
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu przełóż do słoika i dokładnie wymieszaj. Na półmisek przełóż ryż i wymieszaj ze szpinakiem, dodaj morele pocięte w paski, orzechy, zioła oraz kozi ser. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
Kokosowy deser ryżowy z malinami i cynamonem
- 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
- ½ - 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 opakowanie malin mrożonych
- szczypta cynamonu
- 1 biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
- szczypta soli
- garść orzechów ziemnych podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Maliny należy rozmrozić i chwilę podgrzać do uzyskania konsystencji musu. Można również po prostu zmiksować je blenderem. Również ugotowany ryż zalej ciepłym mlekiem z dodatkiem soli i zmiksuj na gładki “budyń”. Przełóż go do pucharków, zalej warstwowo malinowym musem, dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz na wierzchu posyp orzechami.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn