Na obiad i na deser. Poznajcie ryżowe przepisy Jana Kuronia

Główną rolę w kuchni Dzień Dobry TVN grał dziś ryż! Potrawy bazujące na różnych rodzajach ryżu zaproponował nam Jan Kuroń. Poznajcie jego przepisy na smażony ryż brązowy z czosnkiem, dziki ryż z morelami i kokosowy deser ryżowy.

Smażony ryż brązowy z czosnkiem, groszkiem, ziołami i parmezanem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 papryczka chili posiekana
  • ½ szklanki groszku rozmrożonego lub z puszki
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • szczypta wędzonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilka suszonych pomidorów pociętych w paseczki

Przygotowanie:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek posiekany oraz chili. Dodaj ryż, groszek i zioła i całość podsmażaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj suszone pomidory i sos sojowy. Przełóż na talerz i dodaj starty parmezan.

Dziki ryż z morelami, pistacjami i kozim serem

Składniki:

  • 6 x suszone morele namoczone w wodzie
  • 1 szklanka dzikiego ryżu ugotowanego
  • garść podpieczonych na suchej patelni pistacji i orzechów laskowych
  • 100 g sera koziego twardego
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • garść liści szpinaku

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu przełóż do słoika i dokładnie wymieszaj. Na półmisek przełóż ryż i wymieszaj ze szpinakiem, dodaj morele pocięte w paski, orzechy, zioła oraz kozi ser. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.

Kokosowy deser ryżowy z malinami i cynamonem

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • ½ - 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 opakowanie malin mrożonych
  • szczypta cynamonu
  • 1 biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • szczypta soli
  • garść orzechów ziemnych podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Maliny należy rozmrozić i chwilę podgrzać do uzyskania konsystencji musu. Można również po prostu zmiksować je blenderem. Również ugotowany ryż zalej ciepłym mlekiem z dodatkiem soli i zmiksuj na gładki “budyń”. Przełóż go do pucharków, zalej warstwowo malinowym musem, dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz na wierzchu posyp orzechami.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

podziel się:

Pozostałe wiadomości