Szuba, banosz i policzki wołowe - smaczne dania kuchni galicyjskiej

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Dmitrij Babak zaserwował dania kuchni galicyjskiej: szubę, zwaną w Polsce sałatką śledziową, banosz - potrawę z mąki kukurydzianej, śmietany, bryndzy i grzybów, a także policzki wołowe. Natomiast Mikołaj Rey pojechał do Lwowa, by przekonać się, jak smakują inne pyszności kuchni galicyjskiej: żurek z pieczonym ziemniakiem, paluszki szpinakowe i sernik na ciepło.

Szuba

Składniki:

  • 120 g ziemniaków gotowanych obranych
    • 80 g cebuli lub szalotki (drobna kostka)
      • 120 g marchewki gotowanej obranej
        • 160 g buraków pieczonych obranych
          • 200 g śledzia (kostka)
            • 120 g majonezu
              • 2 jaja
                • 12 g szczypiorku drobno pokrojonego

                  Przygotowanie:

                  Całe buraki pieczemy w folii aluminiowej, wstawiamy je na 1,5-2 godz. do piekarnika (lub pieca) nagrzanego do 180 st. C. Sprawdzamy wykałaczką, czy są gotowe. Ziemniaki i marchewkę myjemy i w bez obierania gotujemy przez 25-40 min. aż będą gotowe. Studzimy warzywa i obramy. Ścieramy na tarce. Jaja gotujemy na twardo i również ścieramy na grubej tarce. Cebulę lub szalotkę kroimy w drobną kostkę. Śledzia kroimy w grubszą kostkę. W foremce układamy w kolejności: ziemniaki, cebulę/szalotkę, śledzia, marchewkę, jaja, burka. Warstwy przekładamy majonezem. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można posypujemy szczypiorkiem.

                  Kamil Piklikiewicz / East News

                  Banosz

                  Składniki:

                  • 300 g mleka
                    • 300 g śmietanki
                      • 300 g śmietany kwaśnej
                        • 115 g kaszy kukurydzianej
                          • 115 g masła
                            • 11 g cukru trzcinowego
                              • 11 g soli

                                Dodatki:

                                • 200 g boczku wędzonego
                                  • 150 g bryndzy (sera owczego)

                                    Przygotowanie:

                                    W garnku gotujemy mleko, śmietankę, śmietanę kwaśną i masło. Dodajemy sól i cukier trzcinowy. Stopniowo wsypujemy kaszę kukurydzianą, mieszając rózgą. Przykrywamy garnek przykrywką lub folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby kasza się dobrze zaparzyła. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy. Wykładamy banosz, smażony boczek i posypujemy serem owczym.

                                    Kamil Piklikiewicz / East News

                                    Policzki wołowe

                                    Składniki:

                                    • 600 g policzków wołowych
                                      • 30 g ciemnego octu balsamicznego
                                        • 150 g wina czerwonego wytrawnego
                                          • 4 g soli
                                            • 2 g pieprzu
                                              • 600 g bulionu mięsnego
                                                • 60 g masła

                                                  Przygotowanie:

                                                  Policzki kroimy w kawałki o wadze około 80-100 g. Marynujemy w soli, pieprzu, occie ciemnym i czerwonym winie. Smażymy poliki na patelni. Następnie układamy je w garnku, dodajemy marynatę, zalewamy bulionem mięsnym i dusimy przez ok. 3-4 godz. aż będą miękkie.

                                                  Sos: redukujemy bulion, w którym dusiły się poliki, zaciągamy sos masłem. Najlepiej poliki smakują z puree ziemniaczanym lub z banoszem.

                                                  Kamil Piklikiewicz / East News

                                                  Mikołaj Rey smakuje dania kuchni galicyjskiej

                                                  Mikołaj Rey pojechał do Lwowa, aby osobiście przekonać się, jak smakują dania kuchni galicyjskiej, między innymi żurek z pieczonym ziemniakiem, paluszki szpinakowe i lwowski sernik na ciepło.

                                                  Podczas pobytu we Lwowie odwiedził również Muzeum Słoniny, w którym stoją rzeźby wykonane ze smalcu, choćby popiersie Elvisa Presleya, czy Franciszka Józefa, a główną częścią ekspozycji jest bijące serce - wyrzeźbione oczywiście w słoninie. W tamtejszej restauracji mógł skosztować sushi i czekoladki zrobione także na bazie smalcu.

                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                  >>> Zobacz także:

                                                  Autor: Iza Dorf

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana