Szuba, banosz i policzki wołowe - smaczne dania kuchni galicyjskiej

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Dmitrij Babak zaserwował dania kuchni galicyjskiej: szubę, zwaną w Polsce sałatką śledziową, banosz - potrawę z mąki kukurydzianej, śmietany, bryndzy i grzybów, a także policzki wołowe. Natomiast Mikołaj Rey pojechał do Lwowa, by przekonać się, jak smakują inne pyszności kuchni galicyjskiej: żurek z pieczonym ziemniakiem, paluszki szpinakowe i sernik na ciepło.

Szuba

Składniki:

  • 120 g ziemniaków gotowanych obranych
  • 80 g cebuli lub szalotki (drobna kostka)
  • 120 g marchewki gotowanej obranej
  • 160 g buraków pieczonych obranych
  • 200 g śledzia (kostka)
  • 120 g majonezu
  • 2 jaja
  • 12 g szczypiorku drobno pokrojonego

Przygotowanie:

Całe buraki pieczemy w folii aluminiowej, wstawiamy je na 1,5-2 godz. do piekarnika (lub pieca) nagrzanego do 180 st. C. Sprawdzamy wykałaczką, czy są gotowe. Ziemniaki i marchewkę myjemy i w bez obierania gotujemy przez 25-40 min. aż będą gotowe. Studzimy warzywa i obramy. Ścieramy na tarce. Jaja gotujemy na twardo i również ścieramy na grubej tarce. Cebulę lub szalotkę kroimy w drobną kostkę. Śledzia kroimy w grubszą kostkę. W foremce układamy w kolejności: ziemniaki, cebulę/szalotkę, śledzia, marchewkę, jaja, burka. Warstwy przekładamy majonezem. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można posypujemy szczypiorkiem.

Kamil Piklikiewicz / East News

Banosz

Składniki:

  • 300 g mleka
  • 300 g śmietanki
  • 300 g śmietany kwaśnej
  • 115 g kaszy kukurydzianej
  • 115 g masła
  • 11 g cukru trzcinowego
  • 11 g soli

Dodatki:

  • 200 g boczku wędzonego
  • 150 g bryndzy (sera owczego)

Przygotowanie:

W garnku gotujemy mleko, śmietankę, śmietanę kwaśną i masło. Dodajemy sól i cukier trzcinowy. Stopniowo wsypujemy kaszę kukurydzianą, mieszając rózgą. Przykrywamy garnek przykrywką lub folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby kasza się dobrze zaparzyła. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy. Wykładamy banosz, smażony boczek i posypujemy serem owczym.

Kamil Piklikiewicz / East News

Policzki wołowe

Składniki:

  • 600 g policzków wołowych
  • 30 g ciemnego octu balsamicznego
  • 150 g wina czerwonego wytrawnego
  • 4 g soli
  • 2 g pieprzu
  • 600 g bulionu mięsnego
  • 60 g masła

Przygotowanie:

Policzki kroimy w kawałki o wadze około 80-100 g. Marynujemy w soli, pieprzu, occie ciemnym i czerwonym winie. Smażymy poliki na patelni. Następnie układamy je w garnku, dodajemy marynatę, zalewamy bulionem mięsnym i dusimy przez ok. 3-4 godz. aż będą miękkie.

Sos: redukujemy bulion, w którym dusiły się poliki, zaciągamy sos masłem. Najlepiej poliki smakują z puree ziemniaczanym lub z banoszem.

Kamil Piklikiewicz / East News

Mikołaj Rey smakuje dania kuchni galicyjskiej

Mikołaj Rey pojechał do Lwowa, aby osobiście przekonać się, jak smakują dania kuchni galicyjskiej, między innymi żurek z pieczonym ziemniakiem, paluszki szpinakowe i lwowski sernik na ciepło.

Podczas pobytu we Lwowie odwiedził również Muzeum Słoniny, w którym stoją rzeźby wykonane ze smalcu, choćby popiersie Elvisa Presleya, czy Franciszka Józefa, a główną częścią ekspozycji jest bijące serce - wyrzeźbione oczywiście w słoninie. W tamtejszej restauracji mógł skosztować sushi i czekoladki zrobione także na bazie smalcu.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

>>> Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości