Tradycyjny rosół
Składniki:
- 1 por
- 4-5 liści selera i korzeń (kupić korzeń selera z liśćmi)
- 2 łodygi selera naciowego
- pęczek pietruszki naciowej
- 1 cebula
- 3 sztuki marchwi
- 2 korzenie pietruszki
- ¼ białej kapusty
- świeży lubczyk
- 40 dkg mięsa wołowego (szponder)
- 1 kura rosołowa
- 1 kaczka
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 2 grzybki suszone
Sposób przygotowania rosołu:
Do zimnej wody wrzucamy mięso. Po około godzinie wrzucamy warzywa. Cebulę przed dodaniem opalamy porządnie nad palnikiem. Gotujemy około 3-4 godziny. W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu.
Kluseczki z kaszy manny
400 g kasza manna błyskawiczna
1 jajko
1,5 szklanki wody
chlorella
Sposób przygotowania >>> zobacz wideo.
Ciasto na naleśniki
2 jajka
szklanka mąki
2 szklanki mleka
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Składniki łączymy ze sobą, smażymy tradycyjne naleśniki. Gotowe zwijamy w rulon i kroimy na paski.
Pulpety
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 l mleka
- 1 bułka kajzerka
- cebula
- czosnek
- 4 jajka
- Porto
- cebulka ze szczypiorem
Schabowy z karkówką z zapiekanymi ziemniaczkami
Składniki:
- 3 kotlety schabowe
- 3 kawałki karkówki
- 2-3 jajka
- bułka tarta (może być panco)
- sól, pieprz
- mąka
- suszone pomidory w zalewie
- ser pleśniowy typu rokpol
Sposób przygotowania kotletów schabowych:
Karkówkę i schab rozbijamy osobno na około 3 mm grubości. Pomidory i ser siekamy, układamy plastrze schabu i przykrywamy plastrem karkówki. Brzegi mięsa i cały kotlet rozklepujemy tak, aby oba kawałki mięsa połączyły się ze sobą. Panierujemy jak schabowego.
Ziemniaki zapiekane
Składniki:
- 12 sztuk niedużych ziemniaków
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania ziemniaków:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Układamy na blasze do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy równomiernie wszystkimi przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na ok. 40 minut. Kilkakrotnie mieszamy, żeby się równomiernie zarumieniły. Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych.
Sałatka z selera i ogórków kiszonych
Składniki:
- 1 seler
- 8 ogórków kiszonych
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki cukru
- 200 g kwaśnej śmietany 18 %
Sposób przygotowania sałatki:
Seler dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut). Następnie odstawiamy do ostudzenia i obieramy razem z jabłkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Wszystkie składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość doprawiamy do smaku cukrem. Dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, do połączenia się składników. Serwujemy jako dodatek do kotleta schabowego.
Bartosz Krupa/East News
Bartosz Krupa/East News
Chcesz gotować w kuchni Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku i wyślij swój przepis!
Zobacz również, jak zrobić pulpety, pulpeciki i klopsiki Piotra Kucharskiego:
Autor: Paweł Jaskulski