Rosół i schabowy z karkówką. Zawierucha z niedzielnym obiadem

Grzegorz Zawierucha zrobi trochę odmienioną wersję niedzielnego obiadu. Może w najbliższy weekend spróbujecie inaczej ugotować rosół? Do dzieła!

Tradycyjny rosół

Składniki:

  • 1 por
  • 4-5 liści selera i korzeń (kupić korzeń selera z liśćmi)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pęczek pietruszki naciowej
  • 1 cebula
  • 3 sztuki marchwi
  • 2 korzenie pietruszki
  • ¼ białej kapusty
  • świeży lubczyk
  • 40 dkg mięsa wołowego (szponder)
  • 1 kura rosołowa
  • 1 kaczka
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 2 grzybki suszone

Sposób przygotowania rosołu:

Do zimnej wody wrzucamy mięso. Po około godzinie wrzucamy warzywa. Cebulę przed dodaniem opalamy porządnie nad palnikiem. Gotujemy około 3-4 godziny. W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu.

Kluseczki z kaszy manny

400 g kasza manna błyskawiczna

1 jajko

1,5 szklanki wody

chlorella

Sposób przygotowania >>> zobacz wideo.

Ciasto na naleśniki

2 jajka

szklanka mąki

2 szklanki mleka

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki łączymy ze sobą, smażymy tradycyjne naleśniki. Gotowe zwijamy w rulon i kroimy na paski.

Pulpety

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 l mleka
  • 1 bułka kajzerka
  • cebula
  • czosnek
  • 4 jajka
  • Porto
  • cebulka ze szczypiorem

Schabowy z karkówką z zapiekanymi ziemniaczkami

Składniki:

  • 3 kotlety schabowe
  • 3 kawałki karkówki
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta (może być panco)
  • sól, pieprz
  • mąka
  • suszone pomidory w zalewie
  • ser pleśniowy typu rokpol

Sposób przygotowania kotletów schabowych:

Karkówkę i schab rozbijamy osobno na około 3 mm grubości. Pomidory i ser siekamy, układamy plastrze schabu i przykrywamy plastrem karkówki. Brzegi mięsa i cały kotlet rozklepujemy tak, aby oba kawałki mięsa połączyły się ze sobą. Panierujemy jak schabowego.

Ziemniaki zapiekane

Składniki:

  • 12 sztuk niedużych ziemniaków
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania ziemniaków:

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Układamy na blasze do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek i oprószamy równomiernie wszystkimi przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na ok. 40 minut. Kilkakrotnie mieszamy, żeby się równomiernie zarumieniły. Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych.

Sałatka z selera i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 1 seler
  • 8 ogórków kiszonych
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %

Sposób przygotowania sałatki:

Seler dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut). Następnie odstawiamy do ostudzenia i obieramy razem z jabłkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Wszystkie składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość doprawiamy do smaku cukrem. Dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy. Sałatkę odstawiamy na 20 minut, do połączenia się składników. Serwujemy jako dodatek do kotleta schabowego.

Bartosz Krupa/East News

Bartosz Krupa/East News

Chcesz gotować w kuchni Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku i wyślij swój przepis!

Zobacz również, jak zrobić pulpety, pulpeciki i klopsiki Piotra Kucharskiego:

Autor: Paweł Jaskulski

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!