Przepisy kulinarne

Sałatka ziemniaczana i inne szybkie dania na przyjście gości

W kuchni Dzień Dobry TVN szybkie dania, które posmakują każdemu. Daria Ładocha przygotowała: ziemniaczaną sałatkę z awokado i łososiem, roladki z wędzonego łososia z majonezem i ogórkiem, a także frytki z warzyw.

Ziemniaczana sałatka z awokado i łososiem

Składniki:

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 300 g łososia (filet bez skóry)
  • 1 awokado
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 6 jajek przepiórczych
  • garść podprażonych orzechów pini
  • 6 rzodkiewek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • posiekana zielona pietruszka
  • garść kaparów

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

Sos: Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.

Sałatka: łososia dokładnie umyj i osusz. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Obłóż pietruszką i zawiń w folię. Piecz przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ziemniaki pokrój w kostkę. Do miski wrzuć pokrojone w plastry rzodkiewki i awokado obrane ze skórki, i pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj jajka przepołowione na pół a na wierzchu wyłóż kawałki łososia.

>>> Zobacz także:

Roladki z wędzonego łososia z majonezem i ogórkiem

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 długie ogórki
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Majonez wymieszaj z serkiem, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Po obraniu ogórka wyciągnij pestki i pokrój go w słupki. Plastry łososia posmaruj przygotowaną masą z majonezu, a następnie włóż słupek z ogórka i całość zawijaj w roladkę. Całość owiń szczypiorkiem i zawiń na kokardkę.

Frytki z warzyw

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 burak
  • 1 pietruszka
  • 1 batat
  • 1/2 selera
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta czerwonej papryki w przyprawie
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w słupki, poukładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki, a następnie posmaruj przy pomocy pędzelka oliwą z oliwek. Wstaw warzywa na 30 min. do nagrzanego do 180 st. C piekarnika z termoobiegiem.


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
56
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0