Aksamitna zupa z pieczonych pomidorów i kalafiora
Składniki:
- 1 kg pomidorów malinowych
- 1/3 kalafiora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 szklanki bulionu
- 100 ml śmietanki
- sól i pieprz
- kumin, pół łyżeczki
- 2-3 szczypty chilli
- odrobina miodu do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Na blasze układamy nacięte pomidory oraz pokrojonego na kawałki kalafiora. Całość kropimy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy mniej więcej 30-40 minut aż warzywa będą miały ładny, lekko brązowy kolor na brzegach.
W międzyczasie kroimy cebulkę w drobne kawałki i szklimy w garnku na odrobinie masła klarowanego lub oliwy. Następnie dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany czosnek i przesmażamy razem. Po mniej więcej 2-3 minutach dodajemy upieczone warzywa, dolewamy bulion i gotujemy kolejnych 10-15 minut.
Gdy warzywa są już bardzo miękkie całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy około 100 ml śmietanki. Na tym etapie doprawiamy naszą zupę solą i pieprzem, opcjonalnie miodem lub odrobiną soku z cytryny jeśli jest taka potrzeba.
Zupę podajemy z grzankami, chipsami warzywnymi lub posypaną ziarnkami.
Sataye z kokosowym indykiem i ryżem:
Składniki na pulpeciki:
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 3 szalotki posiekane
- 2 limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeże chilli
- korzeń imbiru wielkości kciuka
- 2-3 szczypty kurkumy
- sos rybny 2-3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- drewniane patyczki do szaszłyków
- na sos:
- masło orzechowe, 4-5 łyżek
- sos sojowy -1 łyżka
- mleko ryżowe - kilka łyżek aby rozrzedzić sos, w zależności od masła jakie posiadamy
- odrobina miodu do smaku
- odrobina świeżego, startego imbiru
- na ryż:
- ryż basmati /paraboliczny /jaśminowy - wedle uznania - 2 woreczki
- na surówkę:
- 3 marchewki
- brokuł
- garść sezamu
- świeża pietruszka lub kolendra
- kilka łyżek octu ryżowego lub jabłkowego
- miód - pół łyżeczki
- sos sojowy - łyżeczka
Przygotowanie:
Szalotki siekamy i smażymy na odrobinie masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego. Dodajemy posiekane chilli i czosnek. Po minucie gdy warzywa się karmelizują, dodajemy kurkumę, miód i sos rybny. Jeśli nie posiadamy sosu rybnego, możemy zastąpić go sosem sojowym. Wszystko mieszamy i patelnie ściągamy z ognia.
W dużej misce mieszamy mięso mielone z przyprawami i warzywami z patelni oraz z wiórkami kokosowymi i odrobiną śmietanki kokosowej. Ścieramy imbir i wyciskamy do naszej mieszanki sok z połowy cytryny. Całość mieszamy. Formujemy kulki a następnie nakłuwamy je na wcześniej namoczone w wodzie patyczki drewniane. Grillujemy je na grillu lub patelni.
W między czasie robimy szybki sos satay. W małym garnku podgrzewamy masło orzechowe z kilkoma łyżkami mleka roślinnego, sokiem z limonki, sosem sojowym i odrobiną startego imbiru. Całość mieszamy i próbujemy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy odpowiednio mleko roślinne i sok z limonki jeśli jest taka potrzeba.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Obiad polecam podać z gotowanym na parze brokułem lub surówką z marchewki posypaną sezamem.
Domowy kisiel z owoców leśnych i bitą śmietaną
Składniki:
- 350 gramów owoców leśnych (mogą być zarówno świeże, jak i mrożone)
- półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miodu lub innego, wybranego przez nas słodzika
- 220 ml wody
- śmietana 30% -1 opakowanie
Przygotowanie:
Owoce razem z połową wody i miodem, lub słodzikiem zagotowujemy. W kubeczku obok rozrabiamy mąkę z pozostałą wodą. Mieszankę etapowo wlewamy do naszych owoców i ciągle mieszamy, czekając aż całość nabierze idealnej konsystencji.
Kisiel przelewamy do naczyń i dekorujemy świeżo ubitą śmietaną.
Zobacz też:
- Noworoczna regeneracja. Zdrowe przepisy na cały rok
- Anna Starmach: „Nauczyłam się jeść rękoma. To jest frajda!”
- Kuchnia śródziemnomorska, czyli pikantny omlet z serem halloumi i oregano
Zobacz film: Kuchnia DDTVN. Martyna Chomecka przygotowuje rodzinny obiad
.
Autor: Magdalena Gudowska
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF