W kuchni DDTVN gotujemy rodzinny obiad: aksamitna zupa z pieczonych pomidorów

W kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Chomacka przygotowała rodzinny obiad. Finalistka poprzedniej edycji programu "MasterChef" proponuje takie potrawy jak: aksamitna zupa z pieczonych pomidorów, sataye z kokosowym indykiem i ryżem, a na deser domowy kisiel z owoców leśnych z bitą śmietaną. Co Wy na to?

Aksamitna zupa z pieczonych pomidorów i kalafiora

Składniki:

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 1/3 kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 szklanki bulionu
  • 100 ml śmietanki
  • sól i pieprz
  • kumin, pół łyżeczki
  • 2-3 szczypty chilli
  • odrobina miodu do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Na blasze układamy nacięte pomidory oraz pokrojonego na kawałki kalafiora. Całość kropimy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy mniej więcej 30-40 minut aż warzywa będą miały ładny, lekko brązowy kolor na brzegach.

W międzyczasie kroimy cebulkę w drobne kawałki i szklimy w garnku na odrobinie masła klarowanego lub oliwy. Następnie dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany czosnek i przesmażamy razem. Po mniej więcej 2-3 minutach dodajemy upieczone warzywa, dolewamy bulion i gotujemy kolejnych 10-15 minut.

Gdy warzywa są już bardzo miękkie całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy około 100 ml śmietanki. Na tym etapie doprawiamy naszą zupę solą i pieprzem, opcjonalnie miodem lub odrobiną soku z cytryny jeśli jest taka potrzeba.

Zupę podajemy z grzankami, chipsami warzywnymi lub posypaną ziarnkami.

Sataye z kokosowym indykiem i ryżem:

Składniki na pulpeciki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 3 szalotki posiekane
  • 2 limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeże chilli
  • korzeń imbiru wielkości kciuka
  • 2-3 szczypty kurkumy
  • sos rybny 2-3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • na sos:
  • masło orzechowe, 4-5 łyżek
  • sos sojowy -1 łyżka
  • mleko ryżowe - kilka łyżek aby rozrzedzić sos, w zależności od masła jakie posiadamy
  • odrobina miodu do smaku
  • odrobina świeżego, startego imbiru
  • na ryż:
  • ryż basmati /paraboliczny /jaśminowy - wedle uznania - 2 woreczki
  • na surówkę:
  • 3 marchewki
  • brokuł
  • garść sezamu
  • świeża pietruszka lub kolendra
  • kilka łyżek octu ryżowego lub jabłkowego
  • miód - pół łyżeczki
  • sos sojowy - łyżeczka

Przygotowanie:

Szalotki siekamy i smażymy na odrobinie masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego. Dodajemy posiekane chilli i czosnek. Po minucie gdy warzywa się karmelizują, dodajemy kurkumę, miód i sos rybny. Jeśli nie posiadamy sosu rybnego, możemy zastąpić go sosem sojowym. Wszystko mieszamy i patelnie ściągamy z ognia.

W dużej misce mieszamy mięso mielone z przyprawami i warzywami z patelni oraz z wiórkami kokosowymi i odrobiną śmietanki kokosowej. Ścieramy imbir i wyciskamy do naszej mieszanki sok z połowy cytryny. Całość mieszamy. Formujemy kulki a następnie nakłuwamy je na wcześniej namoczone w wodzie patyczki drewniane. Grillujemy je na grillu lub patelni.

W między czasie robimy szybki sos satay. W małym garnku podgrzewamy masło orzechowe z kilkoma łyżkami mleka roślinnego, sokiem z limonki, sosem sojowym i odrobiną startego imbiru. Całość mieszamy i próbujemy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy odpowiednio mleko roślinne i sok z limonki jeśli jest taka potrzeba.

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Obiad polecam podać z gotowanym na parze brokułem lub surówką z marchewki posypaną sezamem.

Domowy kisiel z owoców leśnych i bitą śmietaną

Składniki:

  • 350 gramów owoców leśnych (mogą być zarówno świeże, jak i mrożone)
  • półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu lub innego, wybranego przez nas słodzika
  • 220 ml wody
  • śmietana 30% -1 opakowanie

Przygotowanie:

Owoce razem z połową wody i miodem, lub słodzikiem zagotowujemy. W kubeczku obok rozrabiamy mąkę z pozostałą wodą. Mieszankę etapowo wlewamy do naszych owoców i ciągle mieszamy, czekając aż całość nabierze idealnej konsystencji.

Kisiel przelewamy do naczyń i dekorujemy świeżo ubitą śmietaną.

Zobacz też:

Zobacz film: Kuchnia DDTVN. Martyna Chomecka przygotowuje rodzinny obiad

.

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!