Postanowienia noworoczne same się nie spełnią! Do ich realizacji potrzeba siły i determinacji. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Szymon Czerwiński zaprezentował swoje przepisy na bogate w składniki odżywcze potrawy, które zregenerują nasz organizm i dodadzą nam zdrowia w 2020 roku.
Chleb brokułowy bez mąki
Składniki:
3 wersje:
- burak, marchew, brokuły
- 1 brokuł (lub 2 marchewki, 1 – burak)
- 1 szklanka migdałów bez skórki
- 4 jaja „0”
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Brokuły posiekaj, następnie przełóż do blendera z nożami, aby uzyskać drobne kawałki przypominające ryż. Pamiętaj, aby nie zrobić puree. Tak przygotowane brokuły przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki z wyłączeniem jajek. Dokładnie wymieszaj. Jajka rozbełtaj za pomocą widelca w oddzielnej miseczce. W warzywnym cieście zrób pośrodku dziurkę i dodaj jajka. Ugnieć rękami, aż powstanie gęste ciasto. Przełóż na papier do pieczenia i uformuj w prostokątną podstawę, spłaszczając ciasto rękami. Piec na środkowym ruszcie w piekarniku przez 23-25 minut lub do momentu, aż będzie lekko złoty i twardy.
Pasta z tuńczyka na kanapki
Składniki:
- 4 jaja
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 1/2 puszki słodkiej kukurydzy
- 2 szalotki
- 1 pęczek szczypiorku
- 5 papryczek marynowanych ostrych
- 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, posikaj w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj tuńczyka z odrobiną oliwy w której się znajdował, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę, majonez oraz papryczki. Za pomocą widelca połącz ze sobą składniki w jedną pastę. Na samym końcu dodaj kukurydzę i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
Domowa wędlina fit
Składniki:
- 1 duży filet z indyka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Majeranek, pieprz, sól, oregano, papryka wędzona słodka
Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszaj z przyprawami. Natrzyj dobrze mięso, najlepiej, aby zamarynowało się kilka godzin. Następnie zawiń w folię spożywczą w rulonik. Dobrze dociśnij. W garnku zagrzej wodę i utrzymuj temperaturę 90 st.C możesz kontrolować termometrem. Parz przez około 40 minut.
Burgery z ciecierzycy i frytki z batatów
Składniki:
- 200 ml ciecierzycy z puszki
- 3 bataty
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 cm startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 filiżanka płatków owsianych
- 1 cytryna
- 2 szalotki
- 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
Frytki:
Składniki:
- 3 bataty
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- 1 awokado
- kiełki rzodkiewki
- 1 pomidor
- 1 ogórek zielony
- 1 cebula czerwona
- 2 liście sałaty karbowanej
- 4 ciemne, pełnoziarniste bułki
Sposób przygotowania:
Bataty upiecz w piekarniku do miękkości, następnie zblenduj razem z cieciorką i przełóż do miski. Szalotkę posiekaj i dodaj na rozgrzaną patelnię. Poczekaj, aż będzie zarumieniona dodaj do batatów. Imbir obierz za pomocą małej łyżeczki i zetrzyj na tarce – czosnek przeciśnij przez prasę dodaj do pozostałych składników. Połącz ze sobą pozostałe składniki i z powstałej masy uformuj burgery. Tak uformowane burgery obtocz w zblendowanych płatkach owsianych. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia posmaruj ja oliwą i ułóż przygotowane burgery. Pieczemy z obu stron w temp 180 stopni C przez 15 – 20 minut.
Bataty na frytki umyj i pokrój na równe długie frytki. Przełóż do miski, następnie dodaj oliwę i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Na blachę do pieczenia wyłóż papier i bataty. Piecz w temp. 180 stopni C około 40 minut.
Kaszotto z grzybami
Składniki:
- 500 g pęczaku
- 250 g świeżych lub mrożonych grzybów lub namoczonych suszonych
- 250 g pieczarek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 szklanki wytrawnego wina białego
- 700 ml bulionu mięsnego
- sól i pieprz do smaku
- 150 g startego Parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Grzyby należy rozmrozić a jeżeli masz suszone - zalać wodą i po napęcznieniu odsączyć. Następnie posiekaj na mniejsze kawałki. Szalotkę siekamy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez prasę. W dużym garnku rozgrzewamy masło razem z oliwą i szklimy szalotkę z czosnkiem. Cały czas mieszamy, pilnując, aby nie przypalić czosnku. W kolejnym kroku dodajemy grzyby gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
W międzyczasie pęczak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do garnka kaszę, razem z winem i doprowadzamy do odparowania alkoholu cały czas mieszając. Następnie sukcesywnie dodajmy bulion i mieszamy, aż kasza go wchłonie. Powtarzamy to czynność do wyczerpania bulionu. Na końcu dodajemy starty parmezan i dekorujemy pietruszką.
Zobacz też:
Anna Starmach: „Nauczyłam się jeść rękoma. To jest frajda!”
Jedzenie spaghetti na dwa sposoby – z widelcem lub z łyżką
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową
Autor: Agata Polak