Kotleciki z kapusty z włoskim sosem
Składniki:
- 500 g kapusty białej
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 mała cebula
- olej
- 1/2 pęczka koperku
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek naci pietruszki
- mleko
- bułka tarta
Sos:
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała marchew
- 1 małą cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- duża szczypta cukru
- oliwa
Przygotowanie:
Kajzerkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do namoczenia, następnie porządnie odciskamy na sicie. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do lekko posłodzonego i osolonego wrzątku. Gotujemy aż zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. Na sos, kroimy marchew, seler i cebulę w podobnej wielkości małą kosteczkę. Na dobrze rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy warzywa, ale nie rumienimy ich, powinny zmięknąć i się zeszklić. Dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 25 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i cukrem. Gotujemy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Dokładnie odsączamy podgotowaną kapustę i szatkujemy najdrobniej jak się da lub razem z mocno odciśniętą bułką wkładamy do malaksera i miksujemy na dość gładką masę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i szklimy ją na 1-2 łyżkach oleju, i dodajemy do masy. Do całości dodajemy jajo, poszatkowany drobno koperek, tymianek i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt luźne dosypujemy bułkę tartą. Następnie formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy z gorącym sosem pomidorowym.
Bartosz Krupa/East News
Kotlety ziemniaczane z porem i marchwią
Składniki:
- 750 g ziemniaków mączystych
- 1/2 pora
- 1 średnia marchewka
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 300 g panko lub bułki tartej
- sól
- pieprz
- szczypta kuminu
- olej do smażenia
- 200 g wędzonego łososia
- pęczek koperku
- jogurt grecki (gęsty)
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 czubate łyżki majonezu
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, najlepiej zrobić to dzień wcześniej i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Ewentualnie gotujemy w mundurkach, obieramy, przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do wystudzenia. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i krótko blanszujemy aż lekko zmięknie, por kroimy w półplasterki i przesmażamy krótko na oliwie, aż zmięknie, ale się nie zarumieni. Ziemniaki łączymy z marchewką i porem. Dodajemy jaj i mąkę, i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, mieszamy delikatnie. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotlety i panierujemy je najlepiej w panko. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy rumiane kotlety. Podajemy z plastrami łososia, gałązkami koperku oraz z jogurtem wymieszanym z majonezem, poszatkowanym koperkiem i doprawionym solą i pieprzem.
Jajeczne kotlety z brokułami i chili
Składniki:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1 jajo surowe
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 1 łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
- 1 szklanka różyczek brokułu
- bułka tarta
- olej do smażenia
- szczypiorek drobny
Do podania:
- roszponka
- kolorowe pomidory koktajlowe
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Brokuły krótko blanszujemy w osolonym wrzątku, mają zachować kolor i jędrność, nie powinny się rozgotować. Jaja gotujemy i obieramy. Rozgniatamy widelcem lub szatkujemy drobno jaja i brokuły. Dodajemy do masy jajko surowe, pokrojony drobno szczypior i rozgnieciony i pokrojony zielony pieprz. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kulki, dwa razy większe od orzecha włoskiego, spłaszczamy je, panierujemy w bułce tartej. Odkładamy na talerz i jeśli mamy taką możliwość, wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Mieszamy musztardę, ocet, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, powoli wlewamy oliwę i ciągle mieszamy aż uzyskamy gęsty dressing. Na talerzu układamy roszponkę, pokrojone pomidorki koktajlowe, paski cebuli czerwonej i skrapiamy dressingiem, układamy rumiane kotlety jajeczne i serwujemy.
Bartosz Krupa/East News
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
>>> Zobacz także:
- Wegańskie chipsy to jedna z przekąsek na imprezę
- Pomysły na piątkowy obiad bez mięsa: makaron z orzechami, gulasz rybny i burgery z łososia
- Fleksitarianizm – jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Na czym polega ta dieta?
Autor: Iza Dorf