Kotlety warzywne według przepisów Mariety Mareckiej

Czym zastąpić tradycyjnego mielonego lub schabowego? Kotletami z warzyw, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i lekkie. W kuchni Dzień Dobry TVN prowadząca programy kulinarne, Marieta Marecka pokazała, jak zrobić: kotleciki z kapusty z włoskim sosem, kotlety ziemniaczane z porem i marchwią, a także jajeczne kotlety z brokułami i chili.

Kotleciki z kapusty z włoskim sosem

Składniki:

  • 500 g kapusty białej
    • 1 czerstwa kajzerka
      • 1 jajo
        • sól
          • pieprz
            • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
              • 1 mała cebula
                • olej
                  • 1/2 pęczka koperku
                    • kilka gałązek tymianku
                      • kilka gałązek naci pietruszki
                        • mleko
                          • bułka tarta

                            Sos:

                            • 1 puszka pomidorów
                              • 1 mała marchew
                                • 1 małą cebula
                                  • 1 łodyga selera naciowego
                                    • 1 ząbek czosnku
                                      • 1 łyżeczka oregano
                                        • sól
                                          • pieprz
                                            • duża szczypta cukru
                                              • oliwa

                                                Przygotowanie:

                                                Kajzerkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do namoczenia, następnie porządnie odciskamy na sicie. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do lekko posłodzonego i osolonego wrzątku. Gotujemy aż zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. Na sos, kroimy marchew, seler i cebulę w podobnej wielkości małą kosteczkę. Na dobrze rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy warzywa, ale nie rumienimy ich, powinny zmięknąć i się zeszklić. Dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 25 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i cukrem. Gotujemy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Dokładnie odsączamy podgotowaną kapustę i szatkujemy najdrobniej jak się da lub razem z mocno odciśniętą bułką wkładamy do malaksera i miksujemy na dość gładką masę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i szklimy ją na 1-2 łyżkach oleju, i dodajemy do masy. Do całości dodajemy jajo, poszatkowany drobno koperek, tymianek i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt luźne dosypujemy bułkę tartą. Następnie formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy z gorącym sosem pomidorowym.

                                                Bartosz Krupa/East News

                                                Kotlety ziemniaczane z porem i marchwią

                                                Składniki:

                                                • 750 g ziemniaków mączystych
                                                  • 1/2 pora
                                                    • 1 średnia marchewka
                                                      • 2 jaja
                                                        • 3/4 szklanki mąki pszennej
                                                          • 300 g panko lub bułki tartej
                                                            • sól
                                                              • pieprz
                                                                • szczypta kuminu
                                                                  • olej do smażenia
                                                                    • 200 g wędzonego łososia
                                                                      • pęczek koperku
                                                                        • jogurt grecki (gęsty)
                                                                          • 1 ząbek czosnku
                                                                            • 1-2 czubate łyżki majonezu

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, najlepiej zrobić to dzień wcześniej i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Ewentualnie gotujemy w mundurkach, obieramy, przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do wystudzenia. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i krótko blanszujemy aż lekko zmięknie, por kroimy w półplasterki i przesmażamy krótko na oliwie, aż zmięknie, ale się nie zarumieni. Ziemniaki łączymy z marchewką i porem. Dodajemy jaj i mąkę, i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, mieszamy delikatnie. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotlety i panierujemy je najlepiej w panko. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy rumiane kotlety. Podajemy z plastrami łososia, gałązkami koperku oraz z jogurtem wymieszanym z majonezem, poszatkowanym koperkiem i doprawionym solą i pieprzem.

                                                                              Jajeczne kotlety z brokułami i chili

                                                                              Składniki:

                                                                              • 5 jaj ugotowanych na twardo
                                                                                • 1 jajo surowe
                                                                                  • sól
                                                                                    • pieprz
                                                                                      • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
                                                                                        • 1 łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
                                                                                          • 1 szklanka różyczek brokułu
                                                                                            • bułka tarta
                                                                                              • olej do smażenia
                                                                                                • szczypiorek drobny

                                                                                                  Do podania:

                                                                                                  • roszponka
                                                                                                    • kolorowe pomidory koktajlowe
                                                                                                      • 1 czerwona cebula
                                                                                                        • 1 łyżeczka musztardy
                                                                                                          • 1 łyżeczka octu
                                                                                                            • oliwa
                                                                                                              • sól
                                                                                                                • pieprz
                                                                                                                  • 1/2 ząbka czosnku
                                                                                                                    • 1 łyżeczka miodu

                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                      Brokuły krótko blanszujemy w osolonym wrzątku, mają zachować kolor i jędrność, nie powinny się rozgotować. Jaja gotujemy i obieramy. Rozgniatamy widelcem lub szatkujemy drobno jaja i brokuły. Dodajemy do masy jajko surowe, pokrojony drobno szczypior i rozgnieciony i pokrojony zielony pieprz. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kulki, dwa razy większe od orzecha włoskiego, spłaszczamy je, panierujemy w bułce tartej. Odkładamy na talerz i jeśli mamy taką możliwość, wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Mieszamy musztardę, ocet, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, powoli wlewamy oliwę i ciągle mieszamy aż uzyskamy gęsty dressing. Na talerzu układamy roszponkę, pokrojone pomidorki koktajlowe, paski cebuli czerwonej i skrapiamy dressingiem, układamy rumiane kotlety jajeczne i serwujemy.

                                                                                                                      Bartosz Krupa/East News

                                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                      >>> Zobacz także:

                                                                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana