Kotlety warzywne według przepisów Mariety Mareckiej

Czym zastąpić tradycyjnego mielonego lub schabowego? Kotletami z warzyw, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i lekkie. W kuchni Dzień Dobry TVN prowadząca programy kulinarne, Marieta Marecka pokazała, jak zrobić: kotleciki z kapusty z włoskim sosem, kotlety ziemniaczane z porem i marchwią, a także jajeczne kotlety z brokułami i chili.

Kotleciki z kapusty z włoskim sosem

Składniki:

  • 500 g kapusty białej
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 mała cebula
  • olej
  • 1/2 pęczka koperku
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek naci pietruszki
  • mleko
  • bułka tarta

Sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała marchew
  • 1 małą cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta cukru
  • oliwa

Przygotowanie:

Kajzerkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do namoczenia, następnie porządnie odciskamy na sicie. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do lekko posłodzonego i osolonego wrzątku. Gotujemy aż zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. Na sos, kroimy marchew, seler i cebulę w podobnej wielkości małą kosteczkę. Na dobrze rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy warzywa, ale nie rumienimy ich, powinny zmięknąć i się zeszklić. Dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 25 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i cukrem. Gotujemy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Dokładnie odsączamy podgotowaną kapustę i szatkujemy najdrobniej jak się da lub razem z mocno odciśniętą bułką wkładamy do malaksera i miksujemy na dość gładką masę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i szklimy ją na 1-2 łyżkach oleju, i dodajemy do masy. Do całości dodajemy jajo, poszatkowany drobno koperek, tymianek i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt luźne dosypujemy bułkę tartą. Następnie formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy z gorącym sosem pomidorowym.

Bartosz Krupa/East News

Kotlety ziemniaczane z porem i marchwią

Składniki:

  • 750 g ziemniaków mączystych
  • 1/2 pora
  • 1 średnia marchewka
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 300 g panko lub bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kuminu
  • olej do smażenia
  • 200 g wędzonego łososia
  • pęczek koperku
  • jogurt grecki (gęsty)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 czubate łyżki majonezu

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, najlepiej zrobić to dzień wcześniej i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Ewentualnie gotujemy w mundurkach, obieramy, przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do wystudzenia. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i krótko blanszujemy aż lekko zmięknie, por kroimy w półplasterki i przesmażamy krótko na oliwie, aż zmięknie, ale się nie zarumieni. Ziemniaki łączymy z marchewką i porem. Dodajemy jaj i mąkę, i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, mieszamy delikatnie. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotlety i panierujemy je najlepiej w panko. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy rumiane kotlety. Podajemy z plastrami łososia, gałązkami koperku oraz z jogurtem wymieszanym z majonezem, poszatkowanym koperkiem i doprawionym solą i pieprzem.

Jajeczne kotlety z brokułami i chili

Składniki:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 jajo surowe
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • 1 łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
  • 1 szklanka różyczek brokułu
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • szczypiorek drobny

Do podania:

  • roszponka
  • kolorowe pomidory koktajlowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Brokuły krótko blanszujemy w osolonym wrzątku, mają zachować kolor i jędrność, nie powinny się rozgotować. Jaja gotujemy i obieramy. Rozgniatamy widelcem lub szatkujemy drobno jaja i brokuły. Dodajemy do masy jajko surowe, pokrojony drobno szczypior i rozgnieciony i pokrojony zielony pieprz. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kulki, dwa razy większe od orzecha włoskiego, spłaszczamy je, panierujemy w bułce tartej. Odkładamy na talerz i jeśli mamy taką możliwość, wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Mieszamy musztardę, ocet, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, powoli wlewamy oliwę i ciągle mieszamy aż uzyskamy gęsty dressing. Na talerzu układamy roszponkę, pokrojone pomidorki koktajlowe, paski cebuli czerwonej i skrapiamy dressingiem, układamy rumiane kotlety jajeczne i serwujemy.

Bartosz Krupa/East News

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

>>> Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości