Racuchy drożdżowe z sosem wiśniowym na karmelu
Składniki:
Racuchy:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 2-3 łyżki cukru
- 300 ml mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 op. cukru wanilinowego (15 g)
- olej do smażenia
Sos wiśniowy:
- 4-5 łyżek cukru
- 300 g mrożonych wiśni
- ok. 50 ml czerwonego wina
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
Przygotowanie:
W misce przygotowujemy zaczyn, rozcierając drożdże z łyżeczką cukru, aż będą płynne. W drugiej misce łączymy jaja, letnie mleko i wlewamy do drożdży, dosypujemy przesianą mąkę, cukier wanilinowy, sól i pozostały cukier. Dolewamy rozpuszczone, letnie masło i za pomocą drewnianej łyżki rozcieramy składniki na gęste, gładkie ciasto. Można całość utrzeć również za pomocą robota. Przykrywamy miskę ściereczką kuchenną lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy na min. 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos wiśniowy. Z cukru przygotowujemy karmel, do rozpuszczonego cukru od razu wrzucamy wiśnie i wlewamy wino. Dodajemy przyprawę do piernika i podgrzewamy, aż część płynu się zredukuje i sos zgęstnieje. Olej do smażenia rozgrzewamy i za pomocą łyżki wlewamy do gorącego oleju porcje ciasta, smażymy ok. 2-3 minut na złoty kolor, osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy z gorącym sosem z wiśni.
Tomasz Urbanek/ East News
Placki z jabłkami i cukrem cynamonowym
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
- 3 jaja
- ok. 1,5 szklanki maki pszennej
- 375 ml mleka
- garść rodzynek
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka łyżek cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- masło klarowane do smażenia
- 200 ml gęstej śmietany 22 proc.
- 200 g borówek
Przygotowanie:
Do wysokiej miski wlewamy jogurt, mleko i jaja. Mieszamy całość za pomocą rózgi, następnie dosypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą. Bardzo dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach wraz z rodzynkami dodajemy do ciasta. Mieszamy i w razie potrzeby dosypujemy mąkę (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie). Odstawiamy całość na 10 minut, po czym na rozgrzanym maśle smażymy placuszki partiami. Podajemy z cukrem wymieszanym z cynamonem, borówkami oraz kleksem ze śmietany.
Tomasz Urbanek/ East News
Pancakes ze słonym sosem karmelowym
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 500 ml mleka
- 100 g masła
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- klarowane masło lub olej do smażenia
Sos karmelowy:
- 4-5 łyżek cukru
- duża szczypta soli
- ok. 200 ml śmietany kremówki 36 proc.
- 1 szklanka mieszanki orzechów (np. laskowe, pekan, włoskie)
Przygotowanie:
Mąkę, proszek i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól. W osobnej misce łączymy jaja, mleko i roztopione masło, mieszamy rózgą do połączenia. Następnie powoli wlewamy masę jajeczną do suchych składników i mieszamy za pomocą rózgi lub miksera, aż uzyskamy gładkie ciasto, odstawiamy je na 30 minut, żeby odpoczęło. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę z solą, natomiast w drugim rondlu przygotowujemy karmel, następnie do rozpuszczonego cukru wlewamy ciepłą kremówkę i podgrzewamy całość, aż sos się połączy. Na rozgrzanej patelni z cienką warstwą klarowanego masła smażymy partiami placuszki, a następnie podajemy je z gorącym sosem karmelowym.
Tomasz Urbanek/ East News
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
>>> Zobacz także:
- Pancakes zwyciężczyni MasterChefa Juniora
- Dania z orzechami – na słodko i wytrawnie
- Racuchy z bananami – najlepsze przepisy
Autor: Iza Dorf
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF