Świąteczne przygotowania czas zacząć! Dziś Beata Śniechowska, zwyciężczyni Masterchefa, przedstawiła swoje przepisy na pyszne pierniczki. Skorzystacie z jej przepisów? :)
W przygotowaniu pysznych posiłków liczy się smak składników, ale jak przekonają nas dzisiaj chłopcy, również sposób ich produkcji. Zobaczcie sami, jak przygotować prawdziwe jedzenie.
Z okazji Światowego Dnia Jabłka przepisy na bazie tych owoców przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastiana Olma – szef kuchni Restauracji Belvedere. Dziś w menu: krem selerowy z jabłkiem i imbirem, racuchy z daktylami i jabłkiem oraz pieczone jabłka z sosem waniliowym anyżem i goździkami
Można je przyrządzić na różne sposoby. Nie tylko w oleju, occie czy śmietanie. Panie Kartowicz serwują w kuchni Dzień Dobry TVN śledzie w zalewie wiśniowej z granatem, w suszonych pomidorach, ze śliwkami, z burakami i jabłkami, po tatarsku, w porach i... Które z ich propozycji podasz na swoim świątecznym stole?
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska przygotowała bezcukrowe wersje świątecznych wypieków: sernik, pierniczki, bułki drożdżowe i komosę, która zastąpi kutię. Skusicie się na takie zdrowe frykasy? :)
Wszyscy znają falafle – to nocna przekąska w barach, najpopularniejsze uliczne jedzenie w Berlinie i ostatni ratunek dla wygłodniałych wegan i wegetarian na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafle znane z tanich barów nie mają nic wspólnego z tymi zrobionymi w domu. Domowe kotleciki z cieciorki są chrupiące, nie za tłuste i już z daleka pachną aromatycznymi przyprawami. Jak je przygotować?
Piotr Kucharski w studiu Dzień Dobry TVN udowadnia, że zapiekanki nie muszą być nudne.Spróbujcie przepisu Piotrka na zapiekanki z kaszanką i karmelizowaną cebulą, zapiekankę z gruszką, ricottą i miodem oraz ze szpinakiem i jajkiem.
Wiosna to doskonały moment na lżejszą kuchnię – z rybami i owocami morza w roli głównej. Jak oryginalnie przyrządzić śledzia, dorsza i sandacza? Jak właściwie upiec rybę, by nie była sucha? Poznajcie sprawdzone przepisy i triki Sebastiana Olmy, szefa kuchni restauracji Belvedere.
Rafał Rutkowski i jego żona Magdalena Godlewska, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: owoce pod białą czekoladą, tost Skagen oraz pierś z kaczki na sałacie. Smacznego!
Agnieszka Kręglicka, właścicielka meksykańskiej restauracji El Popo, przybliża nam kuchnię tego kraju.
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe przepisy na dania rybne przedstawił - Jakub Kasprzak, który zajął III miejsce w konkursie Wine&Food Noble Night w kategorii danie główne! Smacznego.
Tomasz Jacyków potrafi nie tylko stylizować i radzić w sprawach mody, ale także gotować. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował skrzydełka w sosie miodowo-imbirowym, krem pomidorowo-malinowy i sałatę z łososia.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Goździalską. Uczestniczka programu „Master Chef” przygotowała syropy i napary na bazie warzyw, korzeni i ziół. Podobno na przeziębienie idealne!
W kuchni Moniki Mrozowskiej miód odgrywa ważną rolę. Właściwosci lecznicze miodu znane były nawet w starożytności. Sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Dlatego korzystajcie z miodu w swojej kuchni i... z przepisów Moniki Mrozowskiej! Przekonajcie się jak smakuje smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym, pasztet z sosem miodowym oraz burgery z sałatką szpinakową.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy, barszcz ukraiński z sadzonym jajkiem na grzance, a także barszcz grzybowy z gąsek i najlepsze ziemniaki ze skwarkami. Pokazał również, jak zrobić zakwas do barszczu i żurku.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak krok po kroku przygotować idealne gołąbki – te klasyczne i awangardowe. Na naszym stole pojawiły się: gołąbki w sosie pomidorowym, gołąbki z suszonymi morelami i pomidorami, a także gołąbki z cielęciną, krewetkami i mango.
Rosół to tradycyjna polska zupa. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował rosół tradycyjny, bulion warzywny i bulion rybny.
Orkiszowe wariacje na temat kuchni św. Hildegardy zaproponował nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Marek Zaremba, dyplomowany dietoterapeuta. Zapraszamy na pożywną terapię przy użyciu: kaszy orkiszowej z prażonym jabłkiem, muffinów orkiszowych i orkiszotto z pieczoną dynią! Zobaczcie też, co łączy Magdę Mołek ze św. Hildegardą! :)
#WhatFoodMeans - "Czym jest jedzenie?" Jak traktują je ludzie, którzy nie zaznali głodu, a jak ci, którzy głodni chodzą na co dzień? Anna Starmach wraz z grupą kucharzy była w Etiopii. "Widziałam jak przygotowują chleb licząc każdy gram mąki" - powiedziała w Dzień Dobry TVN. Co podróż do Afryki zmieniła w jej postrzeganiu jedzenia? Jak to możliwe, że na świecie, w którym istnieje nadwyżka produkcji żywności całe kraje ogarnięte głodem? Co jedzą Etiopczycy? Zobaczcie, jakie przepisy przywiozła od nich Anna Starmach.
Mango, jarmuż, szpinak, ogórek, orzechy laskowe, kurczak i kasza jaglana. Zblendować można wszystko - zapewnia kucharz Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował - z pomocą Marcina Prokopa - pyszne zmiksowane potrawy i desery. Skorzystajcie z przepisów Piotra i przekonajcie się, jak smakuje mango smoothie, koktajl warzywno-owocowy i orzechowy, kremowa zupa z kurczaka i krem z kaszy jaglanej.
Prawdopodobnie na 24 sierpnia przypada rocznica wynalezienia chipsów ziemniaczanych. To właśnie 24 sierpnia 1853 roku amerykański kucharz George Crum po raz pierwszy podał chipsy ziemniaczane w swoim lokalu. W naszej kuchni Beata Śniechowska - zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef" przygotowała dziś chipsy nie tylko z ziemniaków i nie tylko smażone.
W kuchni Dzień Dobry TVN przekąski i przystawki na bazie krakowskiej: tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą, tort ziemniaczany z suchą krakowską, szałwią i serem oraz sucha krakowska jak carpaccio na kruchym cieście. A to wszystko przygotowali: Andrzej Polan, Mateusz Jarzębiak-Góral - uczestnik programu Top Model oraz Olga Kaczyńska - modelka, zwyciężczyni drugiej edycji Top Model.
Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania z Łososia Norweskiego. Na stole pojawiły się: Łosoś smażony z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej, Łosoś Norweski zapiekany w śmietanie z jarmużem, jabłkiem i chrupiącymi boczniakami oraz carbonara jesienna z Łososiem Norweskim. Smacznego!
Piotr Kucharski proponuje potrawy z zapomnianym jarmużem (nie udało nam się w środowy poranek kupić świeżego jarmużu dlatego w studiu wykorzystaliśmy kapustę). W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: nagi z kaczki z jarmużem, calzone z jarmużem i salami, makaron z jarmużem i niebieskim serem pleśniowym oraz zimową zupę z pulpecikami. Wypróbujcie przepisów naszego kucharza!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wiosenne przysmaki: pastę z awokado i smażone kiełki, chleb, zupę z brukselki, tartę z cykorii oraz sałatkę z jarmużu z wołowiną. Oby do wiosny!
Od jakiegoś czasu sporo mówi się o dobrodziejstwach płynących z jedzenia jarmużu. Co ciekawe, już starożytni doceniali wspaniałe zalety tego warzywa. W Polsce przez wiele lat był wykorzystywany głównie jako ozdoba, na szczęście tendencja ta dalece się zmieniła - pojawia się coraz więcej przepisów na jego oryginalne wykorzystanie w kuchni.
Jarmuż jest warzywem nie tylko smacznym, ale również niezwykle odżywczym i zdrowym. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Andrzeja Polana i Agnieszkę Cegielską, by przygotowali dania, w których jednym z głównych składników będzie właśnie jarmuż. Mogliśmy spróbować flaczków z boczniaków, kurczaka i jarmużu, ciasta drożdżowego z pesto z jarmużu oraz wiosenną sałatkę z jarmużem. Smacznego!
Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw, a sezon na niego zaczyna się zimą. To popularne w Holandii i Portugalii warzywo stało się także modne w Polsce. Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu z uwagi na bogactwo witaminy C, K, żelaza oraz błonnika. Jednym z możliwych sposobów wykorzystania tego kapustnego warzywa jest pesto.
Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, którego liście posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Jest stosowany głównie w profilaktyce nowotworowej, a także w celu zapobiegania osteoporozie czy chorobom oczu. Sok z jarmużu to bomba witaminowa, dlatego warto go włączyć do codziennej diety. Przygotowuje się go z młodych listków pozbawionych przebarwień. Można łączyć go z sokiem jabłkowym, pomarańczowym, maślanką, kefirem czy mlekiem.
Jarmuż jest coraz bardziej popularny w naszym kraju. Nic dziwnego – to należące do rodziny kapustnych warzywo ma mnóstwo właściwości odżywczych. Jest smaczne, a ponadto łatwe w uprawie.