Przepisy kulinarne

    Brygida bardzo lubi grzyby, uważa, że są najlepszym polskim towarem eksportowym, teraz jest sezon na borowiki o prawdziwki, często wykorzystuje grzyby w swojej kuchni. Dziś w "Dzień Dobry TVN" pokazała nam co można przy ich pomocy wyczarować.

    Wśród owocowych smaków jesieni, obok jabłek i śliwek nie może zabraknąć także gruszek. „Klapsa”, „Konferencja” czy "Paryżanka"... każdy ma swoją własną faworytkę. Idealna zarówno na deser, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje kulinarne wariacje z gruszką zaserwowały Beata i Paulina Kartowicz.

    Wśród owocowych smaków jesieni, obok jabłek i śliwek, nie może zabraknąć gruszek. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje kulinarne wariacje na temat gruszek zaprezentowali: Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło. Koniecznie wypróbuj przepis na tartę z gruszkami i serem pleśniowym lub gruszki w sosie waniliowym.

    Grek Theofilos Vafidis, który w Polsce mieszka od wielu lat, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania kuchni greckiej. Nadają się one idealnie do jedzenia w upalne dni.

    Sprawiedliwy Handel, czyli Fair trade – to międzynarodowy ruch konsumentów, organizacji pozarządowych i firm importerskich i handlowych, spółdzielni drobnych producentów w krajach Trzeciego Świata. Dąży on do wyeliminowania ubóstwa z krajów Południa poprzez zapewnienie producentom w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej równych szans dostępu do rynków w krajach Północy. Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dania, w których wykorzystali produkty Fair trade.

    W dzisiejszym wydaniu programu Dzień Dobry TVN poznaliśmy niezwykłą czwórkę dzieciaków, które wbrew obiegowej opinii uwielbiają mleko i razem z Anną Starmach przygotowali kilka ciekawych mlecznych potraw.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Maszę Łukanową, uczestniczkę "Gotuj o wszystko", która przygotowała potrawy dla zabieganych. Jak zdrowo, smacznie i - przede wszystkim - szybko przyrządzić posiłek?

    Naleśniki ryżowe z jabłkami proponujemy dzieciom na diecie bezglutenowej. Owsianka a la creme brulee to substytut mlecznego deseru, polecamy go osobom uczulonym na czekoladę oraz białko, ponieważ produkty mleczne zastąpiliśmy mleczkiem kokosowym - wyjaśnia Monika Mrozowska. Polenta z parmezanem i groszkiem to przepyszne danie dla bezglutenowców, podobnie jak roladki ryżowe z warzywami, które nie zawierają w sobie również białka ani laktozy.

    Karolina i Maciek poznali się na planie serialu Detektywi. Stanowili wtedy swoje przeciwieństwa. Ona delikatna, eteryczna artystka, buddystka i weganka, on były policjant, silny i twardo stąpający po ziemi, mięsożerca i katolik. Dziś z okazji dnia bez mięsa przygotowali w naszej kuchni kilka wegetariańskich potraw.

    Ania Starmach zwyciężyła w konkursie „Gotuj o wszystko”, w którym szukaliśmy kobiety o niezwykłej wyobraźni kulinarnej. W tym tygodniu w kuchni dominuje kolor czerwony.

    Jak co piątek, w kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Annę Starmach, zwyciężczynię 1. edycji konkursu "Gotuj o wszystko".

    Jak co tydzień w piątek, w studiu Dzień Dobry TVN, gościmy Annę Starmach. Inspiracją dla niej tym razem stał się obraz Chagalla „La mariee".

    Isis Gee napisała kilka miesięcy temu piosenkę dla prezydenta Obamy. Times of changes powstała ponad pół roku temu w Nowym Jorku. Przy produkcji utworu Isis pomagał producent Kiki Lesendrica. Wokalistka zaangażowała do tego projektu najpopularniejszy w Ameryce chór gospel "Harlem Gospel Choir".

    Już w najbliższą niedzielę, 23 maja, w Warszawie odbędą się ogólnopolskie obchody Dnia Afryki. A już dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się zapoznać z afrykańską kuchnią.

    Ambasador RPA w Polsce, Pani Febe Potgieter-Gqubule, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN tradycyjną afrykańską potrawę z mięsa i warzyw zwaną Bobotie. W studiu towarzyszył jej 7-letni syn.

    Trzy tygodnie temu, na antenie TVN, podczas programu Dzień Dobry TVN ogłoszono konkurs dla widzów, w którym nagrodą były lekcje gotowania z mistrzem kulinarnym Robertem Sową. Wyprano tylko 4 zgłoszenia. Pierwszym szczęśliwcem jest Pani Anna Misiołek.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mądra – Pawlak i Jan Pawlak przygotowali potrawy inspirowane kuchnią Ameryki Łacińskiej, Stanami Zjednoczonymi oraz Kanadą. Poznajcie przepisy.

    W najbliższym czasie będzie można zobaczyć aktorkę w spektaklu "Berek” wystawianym w warszawskim Teatrze Kwadrat. A dzisiaj możecie zobaczyć ją w naszej kuchni.

    Ewa Kasprzyk nie potrafi gotować. Przyznaje się do tego i nie wstydzi się, jak opowiada jest to "wina" jej babci, która tak wysoko postawiła poprzeczkę, że aktorka nawet nie próbowała podjąć wyzwania. Dzisiaj pod okiem Roberta Sowy ma okazję przełamać swój opór.

    Sery marynowane w oleju, chleb ziołowy, zapiekanka kalafiorowa oraz nóżki indycze. Aromatycznie, smacznie i wykwitnie - jak zawsze w kuchni Dzień Dobry TVN!

    Magda Popławska i Marta Dymek przedstawiły dziś w naszej kuchni kilka przepisów na dania wegetariańskie. Czy udało im się przekonać Bartka Węglarczyka do warzywnych burgerów?

    Owsianka, chlebek, kanapka, sałatka, a wszystko to na bazie buraków. W naszej kuchni Samar Khanafer – blogerka kulinarna i uczestniczka „MasterChef” postanowiła pokazać nam, że buraki to nie tylko składnik ćwikły i czerwonego barszczu.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała potrawy charakterystyczne dla alpejskiej kuchni z Trydentu. W tym regionie Włoch popularne są gulasze, a także potrawy z ziemniaków, kapusty i klusek. Cristina przygotowała rozgrzewający krupnik, włoskie knedle, a na deser strudel. Smacznego!

    Dziś w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował tradycyjne ciasto, które pojawia się na francuskich stołach z okazji święta Trzech Króli. Poznajcie jego przepisy.

    W ostatnich kilku latach nastąpił rozkwit branży cukierniczej specjalizującej się w tortach. Jakie obowiązują trendy w cukiernictwie? I jakie torty są w tym sezonie najmodniejsze? Sprawdziliśmy to.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer przygotowała potrawy, które przyprawiła tymiankiem. Zielona roślina ma wiele właściwości zdrowotnych. Co powiecie na ziemniaki hasselback z kremową fetą, zupę krem z jabłek i ziemniaków z chipsami z boczku oraz pastę z białej fasoli z chrupiącą kaszą gryczaną?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak, tegoroczny zwycięzca konkursu Wine&Food Noble Night, przygotował wieprzowinę na różne sposoby. Co powiecie na wieprzowinę gotowaną w sosie z imbirem i warzywami czy pieczoną polędwiczkę z fasolą i chorizo?