Tomasz Jacyków potrafi nie tylko stylizować i radzić w sprawach mody, ale także gotować. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował skrzydełka w sosie miodowo-imbirowym, krem pomidorowo-malinowy i sałatę z łososia.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Goździalską. Uczestniczka programu „Master Chef” przygotowała syropy i napary na bazie warzyw, korzeni i ziół. Podobno na przeziębienie idealne!
W kuchni Moniki Mrozowskiej miód odgrywa ważną rolę. Właściwosci lecznicze miodu znane były nawet w starożytności. Sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Dlatego korzystajcie z miodu w swojej kuchni i... z przepisów Moniki Mrozowskiej! Przekonajcie się jak smakuje smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym, pasztet z sosem miodowym oraz burgery z sałatką szpinakową.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy, barszcz ukraiński z sadzonym jajkiem na grzance, a także barszcz grzybowy z gąsek i najlepsze ziemniaki ze skwarkami. Pokazał również, jak zrobić zakwas do barszczu i żurku.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak krok po kroku przygotować idealne gołąbki – te klasyczne i awangardowe. Na naszym stole pojawiły się: gołąbki w sosie pomidorowym, gołąbki z suszonymi morelami i pomidorami, a także gołąbki z cielęciną, krewetkami i mango.
Rosół to tradycyjna polska zupa. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował rosół tradycyjny, bulion warzywny i bulion rybny.
Orkiszowe wariacje na temat kuchni św. Hildegardy zaproponował nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Marek Zaremba, dyplomowany dietoterapeuta. Zapraszamy na pożywną terapię przy użyciu: kaszy orkiszowej z prażonym jabłkiem, muffinów orkiszowych i orkiszotto z pieczoną dynią! Zobaczcie też, co łączy Magdę Mołek ze św. Hildegardą! :)
#WhatFoodMeans - "Czym jest jedzenie?" Jak traktują je ludzie, którzy nie zaznali głodu, a jak ci, którzy głodni chodzą na co dzień? Anna Starmach wraz z grupą kucharzy była w Etiopii. "Widziałam jak przygotowują chleb licząc każdy gram mąki" - powiedziała w Dzień Dobry TVN. Co podróż do Afryki zmieniła w jej postrzeganiu jedzenia? Jak to możliwe, że na świecie, w którym istnieje nadwyżka produkcji żywności całe kraje ogarnięte głodem? Co jedzą Etiopczycy? Zobaczcie, jakie przepisy przywiozła od nich Anna Starmach.
Mango, jarmuż, szpinak, ogórek, orzechy laskowe, kurczak i kasza jaglana. Zblendować można wszystko - zapewnia kucharz Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował - z pomocą Marcina Prokopa - pyszne zmiksowane potrawy i desery. Skorzystajcie z przepisów Piotra i przekonajcie się, jak smakuje mango smoothie, koktajl warzywno-owocowy i orzechowy, kremowa zupa z kurczaka i krem z kaszy jaglanej.
Prawdopodobnie na 24 sierpnia przypada rocznica wynalezienia chipsów ziemniaczanych. To właśnie 24 sierpnia 1853 roku amerykański kucharz George Crum po raz pierwszy podał chipsy ziemniaczane w swoim lokalu. W naszej kuchni Beata Śniechowska - zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef" przygotowała dziś chipsy nie tylko z ziemniaków i nie tylko smażone.
W kuchni Dzień Dobry TVN przekąski i przystawki na bazie krakowskiej: tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą, tort ziemniaczany z suchą krakowską, szałwią i serem oraz sucha krakowska jak carpaccio na kruchym cieście. A to wszystko przygotowali: Andrzej Polan, Mateusz Jarzębiak-Góral - uczestnik programu Top Model oraz Olga Kaczyńska - modelka, zwyciężczyni drugiej edycji Top Model.
Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania z Łososia Norweskiego. Na stole pojawiły się: Łosoś smażony z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej, Łosoś Norweski zapiekany w śmietanie z jarmużem, jabłkiem i chrupiącymi boczniakami oraz carbonara jesienna z Łososiem Norweskim. Smacznego!
Piotr Kucharski proponuje potrawy z zapomnianym jarmużem (nie udało nam się w środowy poranek kupić świeżego jarmużu dlatego w studiu wykorzystaliśmy kapustę). W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: nagi z kaczki z jarmużem, calzone z jarmużem i salami, makaron z jarmużem i niebieskim serem pleśniowym oraz zimową zupę z pulpecikami. Wypróbujcie przepisów naszego kucharza!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował wiosenne przysmaki: pastę z awokado i smażone kiełki, chleb, zupę z brukselki, tartę z cykorii oraz sałatkę z jarmużu z wołowiną. Oby do wiosny!
Od jakiegoś czasu sporo mówi się o dobrodziejstwach płynących z jedzenia jarmużu. Co ciekawe, już starożytni doceniali wspaniałe zalety tego warzywa. W Polsce przez wiele lat był wykorzystywany głównie jako ozdoba, na szczęście tendencja ta dalece się zmieniła - pojawia się coraz więcej przepisów na jego oryginalne wykorzystanie w kuchni.
Jarmuż jest warzywem nie tylko smacznym, ale również niezwykle odżywczym i zdrowym. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Andrzeja Polana i Agnieszkę Cegielską, by przygotowali dania, w których jednym z głównych składników będzie właśnie jarmuż. Mogliśmy spróbować flaczków z boczniaków, kurczaka i jarmużu, ciasta drożdżowego z pesto z jarmużu oraz wiosenną sałatkę z jarmużem. Smacznego!
Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw, a sezon na niego zaczyna się zimą. To popularne w Holandii i Portugalii warzywo stało się także modne w Polsce. Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu z uwagi na bogactwo witaminy C, K, żelaza oraz błonnika. Jednym z możliwych sposobów wykorzystania tego kapustnego warzywa jest pesto.
Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, którego liście posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Jest stosowany głównie w profilaktyce nowotworowej, a także w celu zapobiegania osteoporozie czy chorobom oczu. Sok z jarmużu to bomba witaminowa, dlatego warto go włączyć do codziennej diety. Przygotowuje się go z młodych listków pozbawionych przebarwień. Można łączyć go z sokiem jabłkowym, pomarańczowym, maślanką, kefirem czy mlekiem.
Jarmuż jest coraz bardziej popularny w naszym kraju. Nic dziwnego – to należące do rodziny kapustnych warzywo ma mnóstwo właściwości odżywczych. Jest smaczne, a ponadto łatwe w uprawie.
Iwona Zasuwa na co dzień śpiewa w chórkach u Kai. Prywatnie jest mamą małego alergika. Dlatego postanowiła zająć się również gotowaniem. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: błyskawiczny barszcz domowy, jednoskładnikowe naleśniki z białej gryki, surówkę z kapusty z orientalną nutą oraz "mleczną" czekoladę. Na czym opierała się tworząc przepisy? I jak namówić dziecko do jedzenia jaglanki?
W kuchni Dzień Dobry TVN dania we wszystkich kolorach jesieni przygotował Piotr Kucharski! Poznajcie jego przepisy na zapiekane naleśniki, muhammarę, steccę i pomarańczowe pęczotto.
Dziś w naszej kuchni Marieta Marecka, która prowadzi program ABC gotowania w Kuchnia+ i aktorka Sylwia Arnesen przygotowały: carpaccio ze śliwek w imbirowym dressingu, pierożki orkiszowe z dynią i chorizo, pierś z kaczki z konfiturą ze śliwek kalifornijskich z chipsami z topinambura i pyszny sernik korzenny z musem malinowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN urzędował dziś Piotr Kucharski, który przygotował pikantne potrawy bazując na jesiennych warzywach. Co powiecie na pieczone ziemniaki z łososiem w sosie wasabi, pikantne steki z kalafiora czy sałatka z pieczonych warzyw z musztardowym kurczakiem? Brzmi dobrze, prawda? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski i jego przepisy na: rybę na tłuczonym groszku, sałatkę z dyni, polędwiczkę z sałatką i sałatkę z fasolą.
W okresie jesienno-zimowym nasze pociechy często łapią infekcje. Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania, które warto podawać dziecku, kiedy zachoruje. Oto one: poranny ryż z jabłkami, migdałami i cynamonem, delikatna zupa jarzynowa z komosą ryżową, pieczone ziemniaki z musem marchewkowo-dyniowym oraz kompot z gruszek, z daktylami, cynamonem i syropem różanym.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - Anna Starmach i Wojciech Zys. Postanowili nas rozgrzać! Poznajcie ich przepisy na chłodne, jesienne dni. Smacznego.
Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN risotto na cztery sposoby: risotto z pesto i zielonym groszkiem, risotto z pomidorami, riosotto z krewetkami i szafranem, risotto z dynią. Dlaczego owoce morzą lubią szafran? Jak należy mieszać ryż, by się nie przypalił?
Dziś Dzień Wszystkich Świętych, w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska zaproponowała przepisy na potrawy, które spożywa się na świecie w tym szczególnym dniu. Zobaczcie co Chińczycy, Anglicy, Ekwadorczycy i Arabowie jadają 1 listopada!
Penne z dynią i prawdziwkami, kajzerki z jajecznicą i rydzami, bruschettę z kurkami i steki z prawdziwkami - te potrawy pachnące grzybami Anna Starmach przygotowała w krakowskiej kuchni Dzień Dobry Wakacje. A przyglądał się temu z uwagą Marcin Sawicki, dla którego zapach grzybów jest "obłędny". Wy też lubicie kuchnię grzybową?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzą dziś mielone! Czyli klasyka na polskim stole. No bo kto ich nie lubi? Beata Śniechowska przygotowała te tradycyjne, ale nie tylko. Co powiecie na mielone z dyni z soczewicą?