Co takiego je Robert Lewandowski, że jest w tak świetnej formie? Postanowiliśmy to sprawdzić zapraszając do kuchni Dzień Dobry TVN Tomasza Leśniaka, Szefa Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej, ktory już od 9 lat karmi "nasze orły". Czy to on decyduje o tym, co pilkarze mogą jeść? Czy dla każdego przygotowuje indywidualne menu? Jakie są ulubione potrawy piłkarzy? Tomasz Leśniak w naszej kuchni przygotował m.in.: „Ryżankę” na mleku kokosowym z siemieniem lnianym, halibuta w pistacjach z dzikim ryżem i salsą z buraków oraz cielęcinę marynowaną w syropie klonowym. Skorzystajcie z jego przepisów!
Monika Mrozowska w kuchni Dzień Dobry TVN zdradza przepis na śniadanie wzmacniające odporność. Było słodko i zdrowo! Macie ochotę na komosę ryżową z rokitnikiem i malinami, kruche tartaletki z czarnym bzem i bezą lub budyń jaglano-bananowy?
W kuchni Dzień Dobry TVN: Ewelina, Mariusz, Lena i Maja Szkutnik, czyli autorzy rodzinnego bloga kulinarnego. Co spowodowało, że postanowili się dzielić swoją kuchenną pasją z internautami? Specjalnie dla naszych widzów przygotowali kilka propozycji dań wielkanocnych. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska. Zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef jest obecnie w 7 miesiącu ciąży. Jako przyszła mama Beata wychodzi z założenia, ze już od samego początku trwania ciąży powinniśmy lepiej zadbać o dietę. Beata zaproponowała między innymi dyniowe ciasteczka z żurawiną, jaglankę o smaku szarlotkowym, sok z buraka, ananasa i pigwy czy koktajl malinowo- żurawinowo z maślanką.
W letniej kuchni Dzień Dobry Wakacje Tomasz Jakubiak przygotował: poncz bezalkoholowy w sam raz na przyjęcie w ogrodzie, naleśniki z kremem orzechowym i syropem żurawinowym oraz tartę z waniliowym kremem i syropem o smaku coli. Smacznego!
Co jeść by zawsze czuć się dobrze i mieć mnóstwo energii? Swoje przepisy na zdrowe dania zdradzili nam dziś: Davina Reeves-Ciara, Ireneusz Ciara i Bartłomiej Topa. Jakie są podstawowe zasady zdrowej diety? Brakuje Wam energii? Wypróbujcie te przepisy!
W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka restauracji wegańskiej, wraz córką, przygotowały smaczny serek z nerkowców, tartę ze szparagami, koktajl czekoladowy i daktellę. Czym jest daktella?
Co jeść, by treningi były efektywne? Z tym pytaniem zwróciliśmy się do szefa kuchni Kuby Korczaka, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy dla aktywnych. Na śniadanie - zielony koktajl, na obiad - warzywne curry z surowymi zielonymi szparagami, a na kolację - pieczonego suma z batatami. Smacznego!
Bartek Jędrzejak i Daria Ładocha ze swoją "Pogodną kuchnią" i food truckiem dotarli do Istebnej. Ponoć to właśnie tu swoją żonę poznał Adam Małysz. Skorzystajcie z przepisów Darii na: pasztet z soczewicy i z żurawiną podany na grillowanym chlebie z dodatkiem rukoli i wędzonego sera, białą kiełbasę pieczoną w sosie rozmarynowym z grzybami Shitake oraz sałatkę z wołowiną, mango i sosem ostrygowym. Ciekawe, jaką Bartek ma dla nas prognozę pogody? :-)
Tylko u nas zobaczycie, jak Maciej Szaciłło rozwałkowuje pączusia z ciemnej masy! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zupę ze słodkich ziemniaków, orzechowe dukkah, chipsy z pietruszki, kokosową tartę bez pieczenia i krem z nerkowców z polewą czekoladową. Dlaczego warto jeść orzechy? Skorzystajcie z przepisów Macieja!
Zapraszamy na ekologiczną kuchnię z Reni Jusis, która podowiada, jak przemycić w potrawach warzywa, których dzieci nie lubią. Zobaczcie, jak to zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN. Por, groszek, brokuły i szpinak - czy Twoje dziecko też nie przepada za tymi warzywami? Skorzystajcie z przepisu Reni na zielony koktajl, zupę pokrzywową z mlekiem kokosowym i budyń z awokado.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała rozgrzewające dania zimowe: rozgrzewającą zupę cebulową ze słodką szalotką i parmezanem, cytrynowo-imbirowe muffiny z pomarańczową skórką, zimowe kakao z bakaliami i cynamonem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska przygotowała pyszności dla dzieci, które są uczulone na mleko: pastę z sardynek i słonecznika, zupę krem z brokułów, mleko sezamowe i naleśniki „figa z makiem”.
Marek Zaremba z żoną Adrianą zaproponowali nam jaglany detoks. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: kaszę jaglaną z pesto i pieczoną papryką, kaszę jaglaną a’la kus kus z cieciorką, migdałami i granatem, gulasz a’la curry z pieczoną dynią, jarmużem i cieciorką oraz czarny ryż z nutą kokosu, mango i malinami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska w asyście syna Jeremiego przygotowała przepyszne desery bezglutenowe: trufle amarantusowo-chałwowe, sezamki słonecznikowe, pieczone owoce pod pianką i budyń jaglany z sosem z suszonych owoców.
Manna, kukurydziana, jaglana, jęczmienna, gryczana, kus-kus, pęczak - w kuchni Dzien Dobry TVN królowłay kasze i to w wydaniu wegetariańskim! A przygotowali je Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.
Domowe batony proteinowe to świetna alternatywa dla dostępnych w sklepach batonów energetycznych. Niewielkim nakładem finansowym każdy może samodzielnie przygotować energetyczną przekąskę.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wzięła na warsztat botwinkę. Pojawiła się tarta z botwinką, pieczona botwinka z serem kozim i szynką parmeńską i zupa z botwinki, ale z mlekiem kokosowym. Daria nie byłaby sobą, gdyby nie przemyciła do naszej kuchni elementów kuchni tajskiej. Botwinka po tajsku? Musicie to sprawdzić!
Piotr Kucharski został po raz drugi tatą! W kuchni Dzień Dobry TVN opracował koncepcję kuchni dla świeżo upieczonej mamy. Czy takimi daniami karmi też swoją żonę?
Joanna Jabłczyńska preferuje dietę wegańską... z drobnymi odstępstwami. Wspólnie z Darią Ładochą przygotowały, w kuchni Dzień Dobry TVN, owsiankę na mleku kokosowym, wiosenną zupę ze szparagami, koktajl imbirowy i migdałowe praliny. Ku rozpaczy Marcina Mellera, kotlet schabowy nie pojawił się w dzisiejszym menu, łączymy się w bólu :(
Przepisy na wiosenne sałatki i pyszne dressingi zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Zobaczcie jak prosto, szybko przygotować pyszną i efektownie wyglądającą sałatę!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha próbowała przekonać nas do zmiany nawyków żywieniowych. Podobno wystarczy 28 dni na zastąpienie złego nawyku tym dobrym. Od czego zacząć? Daria przygotowała też takie potrawy jak: schabowy w migdałowej panierce, puree ziemniaczane z ziołowym sosem, kapusta z kiwi, kozim serem i kolendrą, krem paprykowo-kokosowy oraz ciecierzyca z awokado.
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: nuggetsy z domowym ketchupem, domową colę, batoniki owsiane oraz polędwiczki z warzywami i sosem serowym, kisiel oraz budyń, czyli dania często występujące na półkach supermarketów, jednak nie aż tak bardzo przetworzone.
W kuchni Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska oraz couch zdrowia i zdrowego stylu życia Karolina Murdzia przygotowały dania, które rozgrzeją nas w te mroźne dni: budyń jaglany z jabłkiem, zimową zupę z warzywami oraz rozgrzewającą kaszę gryczaną z dynią i marchewką. Smacznego!
Ciastka francuskie wyróżniają się delikatnym smakiem oraz warstwową strukturą w postaci cienkich listków. Stanowią one doskonałą przekąskę w pracy i w szkole – uwielbiają je bowiem zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Mogą występować w postaci słodkiej lub słonej – wszystko zależy od Twoich preferencji i upodobań. Sprawdź najlepszy przepisy na ciastka francuskie.
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała potrawy bazujące na pieczarkach. Co powiecie na: Carpaccio z pieczarek z wędzonym twarogiem i marynowanym pieprzem, krem z pieczarek pod ciastem francuskim, placek pieczarkowy oraz zapiekane portobello pod kruszonką.
Mikołaj Rey odwiedził Francję, gdzie pewna rodzina już od wielu pokoleń uprawia grzyby w dawnych kamieniołomach. Zobaczcie, jakie odmiany grzybów znajdziemy w podziemnych plantacjach.
Pierogi z mięsem to chętnie przyrządzana w polskiej kuchni potrawa. Podstawą pierogów z mięsem jest ciasto. Niektóre ze szkół radzą, by ciasto do pierogów było parzone, lekkie, niezbyt twarde (bez dodatku jajka), inni zaś nie wyobrażają sobie nie wykorzystać w recepturze przynajmniej jednego jajka. W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Joanną Boczek - współwłaścicielką polskiej pierogarni w Chinach. Czy Chińczycy lubią polskie pierogi?
Czas świąt, a potem sylwestra, to trudny okres dla naszych żołądków. Po pełnym dobrobytu okresie czas na detoks! Bądźcie milsi, niż ostatnio, dla swoich wnętrzności :) i wypróbujcie zbawiennego wpływu na nasz organizm takich produktów jak: pietruszka, mleko migdałowe, pomarańcze i rosół. Smacznego!