Przepis na ciasteczka i ciasto czekoladowe – z kakao, owsiane i fit

ciastka czekoladowe
Fot. Tina Terras&Michael Walter / Getty Images
Ciastka czekoladowe są świetną słodką przekąską, którą można upiec na święta i urodziny, ale także bez okazji. Zrobisz je bardzo szybko, a przy użyciu kilku dodatkowych składników możesz zamienić gotową masę w puszyste ciasto czekoladowe, idealne na wizytę gości. Poznaj najlepsze przepisy na przygotowanie obu deserów.

Zarówno brownie, jak i ciastka czekoladowe są niezwykle łatwe do zrobienia i szybko się je piecze. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba z małym doświadczeniem kulinarnym, a możliwość modyfikacji przepisu pozwoli na eksperymentowanie i odkrywanie nowych połączeń smakowych. Jeśli poznasz podstawowe składniki na kruche i wilgotne ciasto czekoladowe , będziesz mieć możliwość przetestowania naprawdę wielu dodatków. Poznaj najlepszy przepis na ciasteczka czekoladowe oraz brownie, które zachwycą ciebie i twoich bliskich.

Więcej:

Ciastka czekoladowe – z kakao i gorzką czekoladą

Według poniższego przepisu możesz przygotować zarówno wilgotne, jak i kruche ciasteczka z czekoladą . Będzie to wymagało jedynie drobnej modyfikacji przepisu. Wersję kruchą przygotowuje się z tej samej ilości mąki krupczatki, a tym samym rezygnuje się z dodawania mleka do pozostałych składników. Niewielka ilość kakao sprawia, że ciastka przybierają brązowy odcień, a czekolada nadaje im pożądany smak. Oto przepis na ciasteczka z czekoladą .

Składniki (na 15–20 sztuk):

  • 150 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 160 g mąki pszennej tortowej (lub mąki krupczatki),
  • 170 g cukru pudru,
  • 50 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

1. Suche składniki przesiej do miski i delikatnie wymieszaj.

2. Masło o temperaturze pokojowej pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do osobnej miski. Wbij jajka, dodaj cukier puder i zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj mleko i ponownie zmiksuj.

3. Suche składniki stopniowo wsypuj do masy z jajek, masła i mleka, cały czas mieszając.

4. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i dodaj do pozostałych składników. Całość ugnieć dłońmi.

5. Uformowane ciasteczka rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160℃. Piecz około 20 minut.

6. Jeśli chcesz przygotować szybkie ciasteczka czekoladowe , zdecyduj się na wersję wilgotną – nie wymaga ona wycinania ciastek foremką, a jedynie formowania kulek rękami. Czekoladowe ciasteczka możesz również ozdobić wedle uznania. Kolorowy lukier czy cukier puder mogą uczynić je dobrą przekąską na świąteczny stół.

Przepis na ciastka owsiane czekoladowe

Jeśli ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady nie są rozwiązaniem dla ciebie i poszukujesz czegoś mniej kalorycznego, możesz zdecydować się na ciastka owsiane z dodatkiem kakao. Są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Ich przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i można od razu zapakować je na wynos. Według niektórych prezentują się też znacznie lepiej niż popękane ciasteczka czekoladowe, można więc bez problemu zabrać je ze sobą do pracy czy na uczelnię.

Soki, placki i ciastka

Składniki (na około 15 sztuk):

  • 1 jajko,
  • 2 banany,
  • 10 łyżek płatków owsianych,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki migdałów,
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki miodu.

Przygotowanie:

1. W misce rozgnieć banany, wbij jajko, dodaj płatki owsiane i całość dokładnie wymieszaj.

2. Dodaj miód i pozostałe suche składniki razem z kakao i cynamonem. Ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać jeszcze odrobinę kakao lub łyżkę mąki.

3. Rozgrzej piekarnik do 160℃. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

4. Aby fit ciasteczka czekoladowe się nie rozpadły, rękami uformuj z nich małe kulki. Piecz około 15 minut.

Ciasto czekoladowe – szybkie i proste brownie

Poniższy podstawowy przepis na szybkie ciasto czekoladowe przypadnie do gustu wszystkim, którzy uwielbiają mocny, wyrazisty smak czekolady. Brownie charakteryzuje się chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym środkiem. Można przygotować je z dodatkiem orzechów czy bakalii (rozdrabniając je i dodając do ciasta przed pieczeniem) lub podawać na ciepło z lodami waniliowymi oraz syropem malinowym.

Składniki (na formę 20 × 20 cm):

  • 150 g gorzkiej czekolady (lub z dowolnymi dodatkami),
  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 100 g masła,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • garść rozdrobnionych orzechów lub bakalii (według uznania).

Przygotowanie:

1. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj orzechy i bakalie (jeśli ich używasz).

2. Do oddzielnej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Włóż masło do rondla i roztop na małym ogniu. Dodaj połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Mieszasz, aż się rozpuści.

4. Rozpuszczoną czekoladę wlej do miski z jajkami i energicznie wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wszystko wymieszaj.

5. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

6. Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na 30–45 minut.

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości