Szakszuka
Składniki:
- Oliwa z oliwek
- Czosnek
- 5 dużych pomidorów ( bez skórki i pokrojone) lub 1,5 puszki krojonych pomidorów z puszki
- Pasta harissa
- Papryczki chili świeże, kilka sztuk
- Sól morka
- Świeżo mielony pieprz (młynek)
- Kumin/kmin rzymski
- Jajka, kilka sztuk
- 2 czerwone papryki
- Cebula
- Świeża chałka ( niesłodka) lub świeży biały chleb
Sposób przygotowania:
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę oraz i dwie słodkie czerwone papryki, podsmażyć. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory oraz przyprawy. Gotować, częściowo przykryte, przez 15-20 minut na wolnym ogniu.
Dodać pastę z pomidorów i gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić. Delikatnie wbić jajka obok siebie. Gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut dopóki białko się zetnie. Przykryć jeśli jajko ma być półmiękkie. Szakszukę serwujemy z chałką lub świeżym pieczywem.
Mix Jerozolimski
Składniki:
- 250 g wątróbek drobiowych
- 250 g serc drobiowych
- 1 duża pierś z kurczaka
- 4 cebule
- Przyprawa Baharat
- Chlebek Pita
- Thina
- Korniszony
Sposób przygotowania:
Mięsa wymieszać z przyprawami oraz oliwą. Odstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, max. 24 godziny. Zeszklić cebulę, odstawić. Na osobnej patelni do smażenia bez tłuszczu smażyć mięsa w następującej kolejności, pierś, następnie dodać serca, na końcu wątróbki. Smażyć mieszając przez 12-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Dodać smażoną cebulę. Serwujemy w picie z dodatkiem thiny i korniszonami.
Sałatka Izraelska
Składniki:
- Soczysta cytryna
- 4 jędrne pomidory
- 4 zielone świeże ogórki
- Czerwona cebula
- 1 słodka czerwona papryka
- Czosnek
- Opcjonalnie 1 świeża zielona pikantna papryka
- Cynamon w proszku
- Sol morska, pieprz świeżo mielony
- Z oliwek extra vergin
- Natka pietruszki
- Liście mięty
Sposób przygotowania:
Wycisnąć sok z połowy cytryny. Z drugiej połówki usunąć pestki i obrać ze skórki. Dokładnie posiekać. Posiekaną cytrynę i sok wymieszać z pokrojonymi warzywami i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Podawać od razu.
Składniki:
- ½ kg suchej cieciorki
- Soda oczyszczona
- Chlebki Pita
- Thina
- Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- Czosnek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cieciorkę moczyć przez całą noc w dużej misce w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie odcedzić, wypłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą tak by ta sięgała 2-3 cm ponad cieciorkę. Dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i zagotować. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2-3 godziny dopóki cieciorka nie będzie bardzo miękka.
Następnie przecedzić (ale zachować wodę z gotowania). Cieciorkę i 2/3 szklanki thiny zmiksować na gładko. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty dodać kilka łyżeczek wody z gotowania. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. Hummus serwujemy z pitą.
Zobacz też:
- Izrael od kuchni, czyli najsłynniejsze potrawy kuchni izraelskiej
- Daria Ładocha i przepisy na: polską szakszukę, klopsiki cielęce ze szpinakiem i sałatkę z białą fasolą
- Kuchnia izraelska. Szakszuka, hummus i tofeta
Autor: Magdalena Gudowska