Ambasador Izraela Alexander Ben Zvi gotuje w kuchni DDTVN. Poznaj przepis na najlepszą szakszukę

W kuchni Dzień dobry TVN gotował nowy ambasador Izraela - Alexandra Ben-Zvi. To jego druga misja dyplomatyczna w naszym kraju. To on otwierał Ambasadę Izraela w Polsce w 1989 roku. W naszej kuchni przygotował klasyczne potrawy kuchni izraelskiej.

Szakszuka

Składniki:

  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek
  • 5 dużych pomidorów ( bez skórki i pokrojone) lub 1,5 puszki krojonych pomidorów z puszki
  • Pasta harissa
  • Papryczki chili świeże, kilka sztuk
  • Sól morka
  • Świeżo mielony pieprz (młynek)
  • Kumin/kmin rzymski
  • Jajka, kilka sztuk
  • 2 czerwone papryki
  • Cebula
  • Świeża chałka ( niesłodka) lub świeży biały chleb

Sposób przygotowania:

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę oraz i dwie słodkie czerwone papryki, podsmażyć. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory oraz przyprawy. Gotować, częściowo przykryte, przez 15-20 minut na wolnym ogniu.

Dodać pastę z pomidorów i gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić. Delikatnie wbić jajka obok siebie. Gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut dopóki białko się zetnie. Przykryć jeśli jajko ma być półmiękkie. Szakszukę serwujemy z chałką lub świeżym pieczywem.

Mix Jerozolimski

Składniki:

  • 250 g wątróbek drobiowych
  • 250 g serc drobiowych
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 4 cebule
  • Przyprawa Baharat
  • Chlebek Pita
  • Thina
  • Korniszony

Sposób przygotowania:

Mięsa wymieszać z przyprawami oraz oliwą. Odstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, max. 24 godziny. Zeszklić cebulę, odstawić. Na osobnej patelni do smażenia bez tłuszczu smażyć mięsa w następującej kolejności, pierś, następnie dodać serca, na końcu wątróbki. Smażyć mieszając przez 12-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i kminem. Dodać smażoną cebulę. Serwujemy w picie z dodatkiem thiny i korniszonami.

Sałatka Izraelska

Składniki:

  • Soczysta cytryna
  • 4 jędrne pomidory
  • 4 zielone świeże ogórki
  • Czerwona cebula
  • 1 słodka czerwona papryka
  • Czosnek
  • Opcjonalnie 1 świeża zielona pikantna papryka
  • Cynamon w proszku
  • Sol morska, pieprz świeżo mielony
  • Z oliwek extra vergin
  • Natka pietruszki
  • Liście mięty

Sposób przygotowania:

Wycisnąć sok z połowy cytryny. Z drugiej połówki usunąć pestki i obrać ze skórki. Dokładnie posiekać. Posiekaną cytrynę i sok wymieszać z pokrojonymi warzywami i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Podawać od razu.

Hummus

Składniki:

  • ½ kg suchej cieciorki
  • Soda oczyszczona
  • Chlebki Pita
  • Thina
  • Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • Czosnek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cieciorkę moczyć przez całą noc w dużej misce w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie odcedzić, wypłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą tak by ta sięgała 2-3 cm ponad cieciorkę. Dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia i zagotować. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2-3 godziny dopóki cieciorka nie będzie bardzo miękka.

Następnie przecedzić (ale zachować wodę z gotowania). Cieciorkę i 2/3 szklanki thiny zmiksować na gładko. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty dodać kilka łyżeczek wody z gotowania. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. Hummus serwujemy z pitą.

Zobacz też:

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości