Zobacz też: Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami >>>
Przepis: Buraczkowa na słodko
Składniki:
- 3 ugotowane lub upieczone buraki
- 2 łyżki żurawiny
- szczypta cynamonu
- 4 łyżki malin
- 4 łyżki jeżyn
- 1 puszka mleka kokosowego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 4 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Przepis: ryba w migdałowej panierce
Składniki:
- 500 g sandacza
- 2 jajka
- miseczka mielonych pistacji
- miseczka płatków migdałowych
- olej kokosowy do smażenia
Rybę pokrój jak na paluszki rybne. Panieruj w jajku oraz pistacjach lub migdałach. Smaż na złoty kolor na oleju kokosowym.
Zobacz też: Przepis na rybę po węgiersku – śledź czy dorsz? >>>
Przepis: ryba na parze w pomidorach i ananasie z orzechami nerkowca
Składniki:
- 600 g polędwicy z dorsza
- sok z cytryny
- 0,6 kg pomidorów bez skórki
- ½ ananasa
- 1 łyżka miodu
- sól
- szczypta słodkiej papryki
- 4 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
Przygotowanie:
Dorsza zawiń w folię i skrop cytryną. Ugotuj na parze około 20 minut. W rondelku rozpuść masło klarowane. Dodaj cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj pomidory oraz ananasa i duś pod przykryciem około 30 minut. Dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec dodaj miodu. Rybę odwiń z folii i podawaj z ananasowo - pomidorowym sosem.
Zobacz też: Siostra Aniela i sernik, o którym krążą legendy. Przepis! >>>
Przepis: sernik kakaowo-czekoladowy na spodzie z masła orzechowego
Składniki spód:
- 300 g owsianych ciasteczek
- 2 łyżki masła orzechowego
- 40 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
- 750 g mascarpone
- ½ szklanki cukru drobnego
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 100 g czekolady
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- Do dekoracji:
- bita śmietana
- świeże truskawki
- świeże maliny
- liście mięty
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
Herbatniki dokładnie pokrusz i połącz z masłem orzechowym oraz masłem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na papier przygotowany spód. Ładnie go uklep i wstaw do lodówki. Następnie do miski włóż mascarpone, cukier, cukier waniliowy i budyń i całość wymieszaj mikserem. Obok rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, dodaj mleko, kakao i całość wymieszaj. Przełóż masę do masy serowej i dodaj jajko. Zmiksuj na wolnych obrotach. Masę przelej do tortownicy i piecz 40 minut do suchego patyczka. Udekoruj bitą śmietaną i owocami i orzechami włoskimi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN