Jedzenie w Chorwacji chwalą sobie wszyscy. Większość turystów wraca z wakacji absolutnie zachwycona chorwacką kuchnią. Gościom z zagranicy imponuje zarówno duży wybór ryb i owoców morza, jak i niecodzienne połączenie smaków i wyraziste przyprawy. O kuchni chorwackiej z pewnością nie można powiedzieć, że jest nudna.
Więcej:
- Co warto zobaczyć na Bałkanach?
- Cevapcici – pyszne chorwackie kotleciki krok po kroku
- Kłajpeda – piękne nadmorskie miasto na Litwie
Co zjeść w Chorwacji?
Chorwackie jedzenie dzieli się właściwie na dwie grupy. Jedna to dania znad Adriatyku. Tutaj królują ryby, owoce morza, a także pizze i makarony. W tej części chorwackiej kuchni wpływy włoskie są niezaprzeczalne. W głębi Chorwacji, w okolicach Zagrzebia, kuchnia wygląda nieco inaczej. Jest bardziej pożywna, a jej podstawę stanowią różnorodne dania z mięsa.
Chorwacja – jedzenie nad morzem
Jedzenie w Chorwacji zależy od położenia geograficznego. Turyści w Dalmacji i na Istrii powinni koniecznie spróbować wszystkich owoców morza. Najczęściej są one tutaj podawane w klasycznej wersji: z natką pietruszki, białym winem i czosnkiem. Z pewnością warto spróbować sałatki z ośmiornicy i świeżych małży w sosie pomidorowym. Chorwacka restauracja nie obędzie się także bez czarnego risotto barwionego sosem z mątwy i krewetkami. W niektórych częściach Chorwacji (szczególnie Dalmacja) można znaleźć chorwacki przysmak , czyli ostrygi.
Chorwackie potrawy w głębi kraju
Potrawy chorwackie w okolicach Zagrzebia znacznie różnią się od tych podawanych w nadmorskich restauracjach. Chorwacka kuchnia stoi tutaj mięsem, przede wszystkim jagnięciną. Warty uwagi jest również chorwacki drób: kaczka lub gęś podawane z pieczonymi kluskami. Z pewnością powinniśmy spróbować ćevapčići, czyli mielonych mięsnych paluchów z grilla, a także ostrego gulaszu. Popularne chorwackie jedzenie to także dalmacka potrawka z wołowiny.
Przysmaki Chorwacji. Co warto zjeść w Chorwacji?
Potrawy w Chorwacji potrafią zdumiewać. Właściwie każdy region ma coś innego do zaproponowania. Co jeść w Chorwacji?
· W Slawonii warto skusić się na kulen, czyli wędzoną wędlinę produkowaną z mielonej wieprzowiny. Doprawia się go papryką (ostrą) oraz sporą ilością czosnku i wędzi przez kilka miesięcy.
· W środkowej Chorwacji króluje kwaskowaty biały ser ze śmietaną, czyli sir i vrhnje. Tradycyjne dania chorwackie to indyk z makaronem oraz čobanac, czyli gulasz myśliwski.
· Co zjeść w Chorwacji? Na Istrii czeka maneštra, czyli zupa warzywna maneštra oraz gulasz z drobiu z makaronem fuži. Będąc na Istrii, koniecznie trzeba spróbować także trufli.
· Restauracja chorwacka w Kvarnerze uraczy swoich gości smażonymi w głębokim oleju rybkami (srdelice, gavuni, girice). Do tego można liczyć na słynne danie chorwackie, czyli kvarnerskie krewetki. Bezsprzecznie są one największe i najsmaczniejsze w całej okolicy Adriatyku.
· Tradycyjne potrawy chorwackie w Dalmacji to pieczona jagnięcina ispod peke lub dalmatyńska pašticada, czyli pieczeń wołowa podawana z sosem i kopytkami. Nie można zapominać o ćevapčići przygotowanych z wołowiny i jagnięciny i podawanych z sosem ajvar.
· W Zadarze można z kolei spotkać najcenniejszy owczy chorwacki ser, czyli paški sir.
Dania chorwackie – przepisy
Dania w Chorwacji smakują w dużej mierze tak wyśmienicie ze względu na naturalność produktów. Tak naprawdę nieważne, co się je w Chorwacji, wszystko jest absolutnie świeże, najlepszej jakości, a dania są doprawione aromatycznymi przyprawami, które w większości przypadków rosną w przydomowych ogródkach. Niezaprzeczalne chorwackie specjały to ryby, owoce morza, sery i wina. Tradycyjna kuchnia chorwacka jest natomiast bardzo prosta i przygotowanie kilku klasycznych dań z okolicy Adriatyku nie powinno stanowić dla nikogo problemu.
Sałatka z ośmiornicy po chorwacku (1 porcja):
· 300 g surowej ośmiornicy,
· cebula,
· 1/2 papryki,
· pomidor,
· garść posiekanej natki pietruszki,
· oliwa i liść laurowy.
Sos:
· oliwa,
· sok z cytryny,
· ząbek czosnku,
· sól, pieprz, cukier,
· ocet balsamiczny.
Przygotowanie:
1. Ośmiorniczki ugotuj do miękkości (od pół do półtorej godziny). Ostudź w płynie, w którym się gotowały.
2. Przygotuj dressing z oliwy i soku z cytryny (proporcje 3:1), pieprzu, soli, cukru i przeciśniętego przez praskę czosnku.
3. Cebulę, pietruszkę, pomidory i paprykę pokrój w kostkę, skrop octem balsamicznym i wymieszaj z ośmiorniczkami.
4. Zostaw w lodówce na kilka godzin. Podczas podania możesz skropić odrobiną soku z cytryny.
Krewetki po chorwacku (3 porcje):
· 2 łyżki oliwy,
· 5 ząbków czosnku,
· 0,5 kg surowych krewetek,
· sok z połówki cytryny,
· garść posiekanej natki pietruszki,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Oczyść krewetki. Rozgnieć czosnek, pokrój natkę, wyciśnij sok z połówki cytryny.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek, po chwili krewetki. Smaż z obu stron.
3. Dodaj sok z cytryny, smaż 1-2 minuty.
4. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
5. Podawaj saute lub z pieczywem.
Makrela z grilla po chorwacku (2 porcje):
· 1 świeża makrela,
· odrobina soli morskiej,
· pieprz do smaku,
· łyżka oleju z orzechów włoskich,
· sok z połówki cytryny.
Przygotowanie:
Chorwackie ryby morskie można przygotowywać w całości, natomiast w domowych warunkach lepiej sprawdzają się filety.
1. Rybę umyj, osusz. Dopraw solą morską, pieprzem, sokiem z cytryny.
2. Zostaw w lodówce na 2 godziny.
3. Na patelni grillowej rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż 3 minuty z każdej strony.
Autor: Adrian Adamczyk