Te wyborne, wołowo-jagnięce kotleciki znane są we wszystkich krajach bałkańskich, choć każde z państw nadało im inną nazwę. Albańczycy mają qofte, w Rumunii króluje mici, a w Bośni cevapi. Polscy smakosze najlepiej znają jej chorwacją wersję – cevapcici. Z czym podawać tę pyszną potrawę? Cevapcici doskonale smakuje w duecie z chlebkiem pita lub z frytkami. Kotleciki możesz także serwować z dodatkiem opiekanych warzyw skropionych aromatycznym dipem. Dbasz o linię? Przygotuj cevapcici z grilla i podaj je z dodatkiem ugotowanego ryżu, sosem tzatziki i bukietem świeżych warzyw.
Cevapcici – przepis oryginalny
Składniki (przepis na 4 porcje):
- 300 g wołowiny,
- 200 g jagnięciny,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule średniej wielkości,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 0,5 łyżeczki kuminu,
- 0,5 łyżeczki kolendry,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- olej roślinny albo oliwa z oliwek do smażenia.
Przygotowanie:
1. Mięso zmiel w maszynce razem z jedną cebulą.
2. Drugą cebulę i ząbki czosnku drobno posiekaj, a następnie połącz z mięsem.
3. Dodaj do masy mięsnej słodką i ostrą paprykę, kumin, kolendrę, sól i świeżo zmielony, czarny pieprz.
4. Na koniec dodaj mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie, a następnie odstaw mięso na pół godziny do lodówki.
5. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z lodówki i uformuj osiem podłużnych kotlecików.
6. Grilluj kotleciki na rozgrzanym ruszcie do czasu, aż nabiorą złocistego koloru.
Jaki sos najbardziej pasuje do kotlecików cevapcici?
Jak każda potrawa z grilla, chorwackie cevapcici najlepiej smakują podane z aromatycznym, gęstym dipem. Idealny sos do cevapcici? Nasz ulubiony zestaw to cevapcici z ajvarem – gęstym sosem z grillowanych warzyw (papryki, bakłażana, cebuli), czosnku i przypraw. Równie dobrym pomysłem będzie podanie cevapcici z klasycznym śródziemnomorskim dipem tzatziki. Oba sosy można serwować razem – ich smaki będą stanowiły doskonałe dopełnienie smaku kotlecików cevapcici . Przepis na każdy z sosów znajdziesz poniżej!
Jak zrobić sos ajvar?
Składniki:
- 4 czerwone papryki,
- 1 papryczka chili,
- 1 bakłażan,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 małe cebule,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
1. Czerwone papryki, paprykę chili, bakłażana i cebule pokrój na kawałki. Czosnek obierz ze skórki i pozostaw w całości
2. Na blasze do pieczenia połóż kawałki warzyw i czosnek. Piecz ok. 30 minut w 180℃.
3. Upieczone, gorące warzywa włóż do foliowego woreczka i szczelnie zamknij. Kiedy już dokładnie się sparzą, będzie można bez problemu zdjąć z nich skórkę.
4. Wszystkie kawałki warzyw rozdrobnij za pomocą malaksera. Dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i łyżeczkę papryki wędzonej w proszku. Dokładnie wymieszaj. Sos ajvar gotowy.
Jak zrobić sos tzatziki?
Składniki:
- 300 ml gęstego jogurtu greckiego,
- 200 g świeżych ogórków,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- garść świeżych listków mięty,
- sól i biały pieprz.
Przygotowanie:
1. Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Wymieszaj z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dopraw solą i pieprzem
3. Przelej sos do miseczki, polej łyżką oliwy i posyp szczypiorkiem.
Dodatkowe wskazówki
Czym charakteryzują się prawdziwe, chorwackie kotleciki cevapcici ? Oryginalny przepis zawiera jedynie mięso (wołowe i jagnięce), cebulę, mąkę i przyprawy. Nie oznacza to jednak, że musisz trzymać się sztywno oryginalnej receptury! Jeżeli lubisz intensywny, wyrazisty smak, możesz dodać do zmielonego mięsa łyżkę ostrej musztardy albo sos tabasco.
Na rynku dostępna jest gotowa przyprawa do cevapcici . Warto skorzystać z tej opcji, jeżeli nie masz w domu zbyt dużej kolekcji ziół, ani czasu, żeby je skompletować. Przyprawa do cevapcici – skład tej mieszanki najczęściej zawiera czosnek, sól, pieprz, aromatyczne zioła i sproszkowaną paprykę (najważniejszą z przypraw, której nie może zabraknąć w cevapcici ). Chorwacja i pozostałe państwa bałkańskie w swoich potrawach kulinarnych bardzo często wykorzystują wędzoną paprykę w proszku, dzięki której potrawy nabierają wyśmienitego, dymnego aromatu. Jeżeli masz w domu tę przyprawę, możesz śmiało wykorzystać ją podczas przyrządzania cevapcici.
A może przygotujesz własną mieszankę ziół do kotlecików cevapcici ? Przyprawą, której absolutnie nie powinno zabraknąć w tej chorwackiej potrawie, jest papryka. Całą resztę składników możesz skomponować według własnego uznania.
Nie musisz czekać na ciepłe, letnie miesiące, żeby skosztować kotlecików cevapcici – przepis na grilla możesz wykorzystać także w środku zimy. Upiecz kotleciki w piekarniku albo usmaż je na patelni grillowej. Cevapcici z piekarnika będą dużo smaczniejsze, jeżeli do pieczenia użyjesz funkcji termoobiegu.