Zupa grzybowa pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Często sporządzana jest na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym. Grzyby wybierane do gotowania zupy grzybowej to prawdziwki, kurki, a często także pieczarki. Do ugotowania zupy grzybowej można użyć białego, wytrawnego wina. Poleca się zupę grzybową z makaronem, ziemniakami, ale także pieczywem.
- Zupa grzybowa - przepis
- Zupa grzybowa z suszonych grzybów
- Zupa grzybowa krem
- Zupa grzybowa z ziemniakami
- Zupa grzybowa - co warto wiedzieć
Zupa grzybowa - przepis
Klasyczna zupa grzybowa przygotowywana jest ze świeżych lub mrożonych grzybów (oczywiście można też wykorzystać grzyby suszone). Grzyby świeże należy oczyścić, można także opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na spore kawałki. Najlepiej nadają się do tego celu podgrzybki, prawdziwki, maślaki, koźlaki. Na pół kilograma grzybów potrzebujemy litr wywaru warzywnego. Na patelni podsmażamy na maśle cebulę i dodajemy pokrojone grzyby. Całość smażymy około 5 minut, po czym przekładamy do garnka i dodajemy pokrojoną marchewkę, zalewając wywarem warzywnym. Gotujemy tak długo, aż marchewka i grzyby zmiękną, następnie dodajemy natkę pietruszki. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, możemy zabielić śmietaną. Tak przygotowaną grzybową podajemy z makaronem (najlepiej drobnymi kluseczkami). Możemy także przygotować zupę bez dodatku marchewki, a zamiast kluseczek wybrać lane ciasto. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów jest smaczna i łatwa do przygotowania. Zupa grzybowa wigilijna najczęściej gotowana jest z grzybów suszonych.
Zobacz też: Zupa pieczarkowa z makaronem, z ziemniakami, a może zupa pieczarkowa krem z serkiem topionym?
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Bardzo często, przygotowując wigilię, gotujemy zupę grzybową z suszonych grzybów. Grzyby warto przygotować dzień wcześniej, namaczając w wodzie (najlepiej na całą noc). Następnego dnia należy je odsączyć, pokroić i podsmażyć z cebulą na maśle. Tak przygotowane grzyby wrzucamy do wywaru warzywnego wraz z podsmażoną cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez około pół godziny. Pod koniec gotowania można dodać wodę z nocnego moczenia grzybów, pozwoli to wzbogacić smak zupy, doda jej aromatu. Zupę możemy zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki. Grzybowa będzie smakować wyśmienicie w takiej formie lub z dodatkiem makaronu.
Zobacz też: Pomysł na piątkowy obiad bez mięsa
Zupa grzybowa krem
Zupa grzybowa krem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej zupy. Dobrze podać ją z łazankami. Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- 40 g grzybów suszonych
- 200 g grzybów mrożonych
- ½ litra bulionu warzywnego
- ½ cebuli
- oliwę, bazylię, sól, pieprz
- śmietankę lub serek mascarpone
Pamiętajmy o namoczeniu suszonych grzybów przez noc i rozmrożeniu mrożonych. Pokrojone należy podsmażyć wraz z cebulką na oliwie, wlać bulion i zagotować do miękkości. Potrzebny czas to około pół godziny. Zupę gotujemy na małym ogniu, a następnie miksujemy, dodając serek lub śmietankę i potrzebne przyprawy. Powstały krem wlewamy do garnka i dodajemy wodę z namaczanych grzybów. W ten sposób regulujemy gęstość kremu według własnego uznania. Zupę kremową można przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Zupa grzybowa z ziemniakami
Zupa grzybowa z ziemniakami jest może rzadszą formą tej potrawy, ale równie smaczną, co jej odpowiednik z makaronem. Pyszna zupa grzybowa powstaje zaledwie w godzinę i jest prosta do przygotowania. Do ugotowania zupy najlepiej nadają się koźlaki, podgrzybki i prawdziwki. Zupę dobrze jest zabielić i podać z dużą ilością natki pietruszki. Grzyby oczyszczamy i kroimy według uznania. Kroimy też marchewkę, cebulę i ziemniaki. W garnku roztapiamy masło, szklimy cebulę, dorzucamy grzyby, następnie dolewamy bulion. Dodajemy ziemniaki, marchewkę, solimy. Garnek zestawiamy z ognia i zabielamy zupę śmietaną, dodając posiekaną natkę pietruszki.
Zobacz też: Przepis na zupę kanadyjską z pulpecikami i pieczarkami
Zupa grzybowa - co warto wiedzieć
Zupę grzybową możemy ugotować z jednego gatunku grzybów, ale możemy też użyć kilku. Najlepiej jeśli będą to kurki, podgrzybki, pieczarki czy rydze. Wigilijna zupa grzybowa pojawia się na polskich stołach z dodatkiem ziemniaków lub kluseczek. W kuchni zachodnioeuropejskiej występuje pod postacią kremów. Zupa grzybowa jest niskokaloryczna, choć oczywiście jej kaloryczność uzależniona jest od rodzaju zaprawy i wywaru, na którym jest sporządzana. Mniejszą kalorycznością charakteryzuje się zupa ze świeżych grzybów, większą - przygotowana z suszonych. Z zupy grzybowej powinny zrezygnować osoby z dolegliwościami układu pokarmowego i problemami trawiennymi, ponieważ jest ciężkostrawna. Zupa grzybowa z makaronem, z ziemniakami, z grzybami mrożonymi czy świeżymi, choć nie pojawia się na naszych stołach zbyt często, jest bardzo smaczna i gości prawie w każdym domu podczas świąt. Grzyby bogate są w witaminy z grupy B, zawierają miedź, selen, potas, żelazo, witaminę D i błonnik. Panuje opinia, że grzyby poprawiają pamięć, zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, budują odporność i wzmacniają serce. Warto więc sięgać po zupy grzybowe w różnej postaci.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN